ORA DE ȘTIUT, opționalul de știință care modelează minți și pregătește tinerii pentru tehnologiile viitorului
Lansată la începutul anului școlar 2022-2023, ORA DE ȘTIUT reprezintă o inițiativă școlară inedită atât pe plan educațional, cât și jurnalistic, un parteneriat inovator, dezvoltat și susținut de către Inspectoratul Școlar Ilfov, Consiliul Județean Ilfov, Digi World (prin emisiunea Digipedia) și Măgurele Science Park.
În prezent, proiectul pilot este implementat în 31 de școli din județul Ilfov și peste 1.300 de elevi din clasele V-VIII, au ales să participe la ORA DE ȘTIUT, disciplina opțională de tip integrat, prin care pot aprofunda atât domeniile de larg interes din cadrul științelor STEM (Știinţă, Tehnologie, Inginerie şi Matematică), cât și Științele Vieții și Pământului sau domeniile socio-umane.
La inițiativa Comisiei speciale a Camerei Deputaților pentru automatizare și viitorul muncii, miercuri, 10 mai, între orele 14:00-16:00, va avea loc o dezbatere privind evaluarea rezultatelor programului instructiv-educativ ORA de ȘTIUT și modul în care acesta poate fi integrat la nivel național în vederea modernizării și dezvoltării sistemului actual de învățământ.
Originalitatea programei ORA DE ȘTIUT derivă din suportul educațional diversificat, asigurat în premieră în mass-media românească, prin accesul la arhiva digitală a celei mai longevive și prestigioase emisiuni științifice, Digipedia, un veritabil vector de popularizare a științelor, cu sute de ore de emisiuni puse la dispoziția elevilor și cadrelor didactice.
Bogdan Chirițoiu, Director Digi Documentare, a declarat: „Am descoperit multă dorință din partea profesorilor, de a se ralia acestui proiect, ceea ce era normal să se întâmple. Una dintre premisele de la care am pornit a fost, de fapt, realitatea, anume că este evident faptul că elevul a devenit (în sfârșit) elementul participativ și proactiv în procesul modern de educație. El recreează, indirect, o nouă platformă de instruire, mai pregătită și mai adaptată lui însuși, dar și direcției către care se îndreaptă lumea. Acest proiect este important, pentru că poate fi un real catalizator și generator de idee și acțiune”.
Noua disciplină opțională propune atingerea cunoașterii prin predare interdisciplinară, prin acces la conținuturi captivante, dublat de explorare și învățare experimentală cu ajutorul activităților practice și lucrului în echipă.
“Cred că putem aduce un suflu nou tocmai prin corelarea programei cu realitățile de la clasă. Am încercat să propunem activități de învățare cât mai moderne, interactive, dar și foarte clar formulate, bazate pe principiul interdisciplinarității și aplicabilității în cotidian. Colaborarea cu Digipedia este esențială, pentru că a asigurat stârnirea interesului elevilor și profesorilor. Conținutul media al emisiunilor este punctul de pornire către activități educaționale mai bune. Stimulează mult creativitatea, imaginația, valorifică multiple tipuri de inteligență. Important este că oferă modele copiilor, acele modele de oameni care s-au dezvoltat, au reușit în viață prin știință, prin cercetare”, precizează dna Inspector General Adjunct prof.dr.Cristina Ghiță-Petre din partea Inspectoratului Școlar Județean Ilfov.
Astfel, ORA DE ȘTIUT crează un cadru educațional modern care dezvoltă abilități și competențe, încurajează gândirea critică și capacitatea de a observa, de a înțelege și prelucra informațiile științifice pentru a oferi răspunsuri practice la situații din viața de zi cu zi.
Această abordare încearcă să răspundă provocărilor viitorului, să educe tinerii de astăzi pentru meseriile de mâine, prin lărgirea universului de cunoaștere și dinamizarea procesului de învățare.
Programa este realizată în conformitate cu prevederile Metodologiei privind dezvoltarea curriculumului la decizia școlii, aprobată prin OME nr. 3238/2021.
Susținerea acestui demers constituie o nouă acțiune de responsabilitate socială, înscrisă în axa #DIGIEdu, prin care Grupul DIGI sprijină accesul elevilor la programe educaționale de calitate și contribuie la construirea unei societăți mai bune.
Despre Digipedia Știință
Mai mult ca oricând, Digipedia a acordat o importanță sporită omului, în raport cu știința, tehnologia și mediul înconjurător, cu avalanșa știrilor contradictorii sau false, s-au dezbătut probleme precum poluarea, încălzirea globală accentuată, fenomenele meteo imprevizibile sau împărțirea cosmosului între marile puteri. Discuțiile au fost realizate alături de importanți oameni de știință, profesori și jurnaliști, în încercarea de a descoperi și înțelege mersul lucrurilor. Digipedia, cel mai important si longeviv talkshow de știință din media românească, ţine pasul cu evoluţiile din ce în ce mai ameţitoare şi mai greu de cuprins ale acestui domeniu esenţial.
Din 2012, în fiecare vineri seară, de la ora 21:00, Digipedia Știință este singura emisiune din România care aduce telespectatorilor, săptămânal, cele mai noi subiecte din domeniul științei și al tehnologiei, acestea fiind dezbătute alături de invitați de renume. Totodată, aceasta este și cea mai longevivă emisiune a canalului Digi World. Aceste ediții speciale Digipedia-Știință nu ar fi posibile fără dedicarea echipei DIGI Docs, reprezentată de Mihaela Popescu, în calitate de producător executiv și regizor și Bogdan Giurcă, în calitate de editor montaj.
Despre Digi World
Digi World este parte a grupului DIGI | RCS & RDS. Grupul mai deține canalele Digi24, Digi Sport 1, 2, 3, 4, primul post TV Ultra HD din România, Digi 4K, televiziunile tematice Digi Life și Digi Animal World, cele de muzică, UTV, Music Channel, Hit Music, postul de filme (pay-tv), Film Now, și posturile de radio PROFM, Digi FM, Dance FM și Chill FM, televiziunile de muzică UTV, Music Channel, Hit Music și posturile de radio PROFM, Digi FM, Dance FM și Chill FM.