Digi Film, partener exclusiv al competitiei ShortsUP Audience Award
Digi Film sustine inca un eveniment important pentru publicul cinefil. Digi Film va oferi premiul de 1 500 de euro celui mai bun scurtmetraj intrat in competitia ShortsUP Audience Award.
Noaptea Lunga a Filmelor Scurte, evenimentul-maraton care aduce la un loc cele mai premiate scurtmetraje din ultimul an, are loc pe 28 iunie, la Gradina Botanica din Bucuresti, incepand cu ora 20:00.
Competitia ShortsUP Audience Award, o sectiune noua in cadrul evenimentului Noaptea Lunga a Filmelor Scurte, este sustinuta de Digi Film si include 15 pelicule validate deja de marile jurii internationale la Oscar, Sundance, Berlin, Palms Sprins, Clermon-Ferrand. Pe 28 iunie, publicul va alege care este cel mai bun scurtmetraj.
Filme ce vor putea fi votate de spectatori la Noaptea Lunga provin din 12 spatii culturale diferite: Franta, Spania, Danemarca, SUA, Rusia, Belgia, Canada, Polonia, Olanda, Finlanda, Marea Britanie si Romania. Programul va fi plin de povesti amuzante, altele tragi-comice, dar cele mai multe aducatoare de inspiratie.
Printre filmele din competitie se numara: „Helium”, castigatorul premiului Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj in 2014; „Problema Voorman”, ce reda confruntrarea dintre Williams, un medic psihiatru cu reputatie si pacientul sau Voorman, un prizonier care se crede Dumnezeu. Nu vor lipsi animatiile, ca de exemplu „Inventar la final de lume”, film distins cu premiul publicului pentru cea mai buna animatie la Sundance 2014. „Cel de atunci” este un alt scurtmetraj premiat, ce prezinta drama intensa despre viata unui fost soldat african.
Lista completa cu filmele din competitia ShortsUP Audience Award sustinuta de Digi Film este disponibila pe www.shortsup.ro. Spectatorii vor putea vota filmele online, timp de 24 de ore, pe site-ul ShortsUP.
Pentru a afla mai multe despre a 6-a editia a evenimentului Noaptea Lunga a Filmelor Scurte, i-am luat un interviu Alexandrei Safriuc, cofondator si selectioner de film ShortsUP.
INTERVIU Alexandra Safriuc: „Ne-am convins ca exista un public iubitor de scurtmetraje, incercam sa facem pasi pentru a incuraja productia lor”
Digi Film: Buna, Alexandra. Cu ce ne ademeneste anul acesta Noaptea Lunga a Filmelor Scurte?
Alexandra Safriuc: La a 6-a editie a Noptii Lungi a Filmelor Scurte vom avea parte de 19 scurtmetraje recente, premiate si realizate in stiluri si genuri diverse. Asta inseamna ca cei mai rezistenti spectatori vor vedea peste 6 ore de filme. Dar pentru a ne asigura ca maratonul de scurtmetraje va fi cat mai placut vom avea si pauze de respiro in timpul carora vom asculta mixurile celor de la nicecream.fm si ne vom bucura de jocuri de societate.
Digi Film: De ce in Gradina Botanica si nu intr-un cinematograf sau intr-o sala de spectacole?
Alexandra Safriuc: ShortsUP are deja traditie in a reinventa spatii si a le transforma intr-un cinema. Selectiile noastre de scurtmetraje au putut fi vazute atat in institutii culturale traditionale cat si in spatii underground. ShortsUP a fost la Opera Nationala din Bucuresti, Muzeul National de Arta Contemporana, la Sala Radio, Biblioteca Nationala, Turbohalle. Gradina Botanica a gazduit prima oara o proiectie, anul trecut, la Marele Picnic. Dupa acea proiectie, ne-am convins ca experienta de a vedea scurtmetraje in aer liber trebuie repetata. Speram ca vremea sa tina cu noi si anul acesta si sa reusim sa aducem scurtmetrajele la viata in cadrul picnicului-maraton.
Digi Film: Cum se desfasoara procesul de alegere a filmelor pe care le vom viziona in noaptea de 28 iunie?
Alexandra Safriuc: Anul acesta, programul de filme este impartit in doua sectiuni: WinnersUP si Romanian ShortsUP.
In prima parte vom vedea filme scurte recente, premiate la Oscar, Clermont Ferrand, Sundance, Tiff, Aspen etc. pe care publicul le va nota de la 1 la 4, alegand in felul acesta scurtmetrajul care va castiga ShortsUP Audience Award, premiu oferit de Digi Film. Cele 15 scurtmetraje au fost alese din peste 60 de filme sub 30 de minute selectate si premiate in festivaluri internationale. Intentia noastra a fost sa aducem in fata marelui public filme validate de jurii formate din specialisti pentru a fi evaluate de spiritul critic al spectatorilor. In sectiunea competitiva este inclus si scurtmetrajul Iuliei Rugina, „Sa mori de dragoste ranita”, premiat anul acesta la TIFF.
Calupul de filme Romanian ShortsUP prezinta patru productii romanesti recente semnate de Andrei Cretulescu, Radu Jude, Mircea Ibadof si Andrei Rautu. Iar daca Noaptea Lunga a Filmelor Scurte ar fi fost si mai lunga, cu siguranta am fi inclus in selectie si alte filme made in RO. A fost un an foarte bun pentru scurtmetrajul romanesc!
Digi Film: Daca anul trecut peste 2000 de spectatori s-au bucurat de scurtmetraje, ce asteptari aveti pentru anul acesta?
Alexandra Safriuc: In fiecare an, suntem si noi surprinsi de numarul in continua crestere a iubitorilor de scurtmetraje. La aceasta editie a Noptii Lungi a Filmelor Scurte asteptam peste 2000 de spectatori, sau mai bine zis peste 2000 de jurati pentru ShortsUP Audience Award.
Digi Film: Este pentru prima data cand evenimentul include o competitie internationala de scurtmetraj in care cel mai bun film ales de public va fi premiat cu 1500 euro de catre Digi Film. Cum v-a venit ideea?
Alexandra Safriuc: Filmul scurt nu e o forma de cinema foarte populara. Dupa terminarea circuitului festivalier, scurtmetrajele nu beneficiaza de un circuit de distributie foarte bine stabilit. Pe de o parte, vrem sa oferim o viata cat mai lunga scurtmetrajelor, iar pe de alta parte, sa potentam relatia dintre realizatorii de film si marele public. O apreciere, fie ea buna sau rea, de la peste 2000 de oameni cu siguranta ar ajuta orice creator.
Ne-am dorit mult ca ShortsUP Audience Award sa nu fie doar o distinctie, ci sa recompensam filmul castigator si financiar. Acum ca ne-am convins ca exista un public iubitor de scurtmetraje incercam sa facem pasi pentru a incuraja productia lor.
ShortsUP face selectii tematice cu cele mai premiate filme scurte din toata lumea, fie ca e vorba de fictiuni, animatii, documentare sau filme scurte experimentale. Scurtmetrajele prind viata in fiecare sezon, prin evenimente tematice si zilnic, prin recomandari online, pe platforma www.shortsup.ro.