Arnold Schwarzenegger face apel la „luptă împotriva urii” în timpul unei vizite la Auschwitz
Arnold Schwarzenegger a vizitat miercuri locul în care s-a aflat lagărul de concentrare nazist de la Auschwitz, în Polonia, promiţând că va lupta împotriva urii şi a discriminării şi pentru a păstra vie amintirea a ceea ce s-a petrecut în acest loc în perioada 1940-1945, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Arnold, fiul unui membru al partidului nazist care a servit în armata germană
Schwarzenegger, în vârstă de 75 de ani, născut în Austria, este fiul unui membru al partidului nazist care a servit în armata germană în cel de-al Doilea Război Mondial.
Fostul guvernator al Californiei şi preşedintele Auschwitz Jewish Center Foundation, Simon Bergson, fiul unor supravieţuitori ai Holocaustului, au subliniat modul în care prejudecăţile pot fi şterse în decursul unei generaţii.
"El (Bergson) s-a născut după cel de-al Doilea Război Mondial în această minunată familie evreiască şi eu eram fiul unui bărbat care a luptat în războiul nazist şi a fost soldat", a declarat Schwarzenegger pentru jurnalişti.
"O generaţie mai târziu - iată-ne... luptăm amândoi împotriva prejudecăţilor, a urii şi a discriminării", a mai spus actorul de la Hollywood.
Peste 1,1 milioane de persoane, majoritatea evrei, au murit în camere de gazare sau de foame, de frig şi boli în lagărul de concentrare de la Auschwitz, pe care naziştii l-au înfiinţat în Polonia ocupată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Schwarzenegger a intrat în fostul lagăr pe poarta principală pe care se află celebrul semn nazist "Arbeit Macht Frei" ("Munca te eliberează") şi a vizitat expoziţia Muzeului Memorial al Holocaustului şi un crematoriu.
El a aprins lumânări la "Zidul Morţii", unde soldaţii germani au împuşcat mulţi deţinuţi şi la un monument dedicat victimelor de la Auschwitz.
Arnold s-a întâlnit cu Lidia Maksymowicz, o supravieţuitoare a Holocaustului
În timpul vizitei, el s-a întâlnit cu Lidia Maksymowicz, o supravieţuitoare a Holocaustului, care s-a aflat în lagăr pe când avea trei ani.
"Oameni ca ea ne pot ajuta să nu încetăm să spunem această poveste despre ceea ce s-a întâmplat aici acum 80 de ani... aceasta este o poveste care trebuie să rămână în viaţă", a mai spus Schwarzenegger.