Barbra Streisand, la 80 de ani. În copilărie cânta în faţa vecinilor, ani mai târziu avea să cucerească lumea întreagă. Ce staruri au venit la petrecerea vedetei din „Funny Girl”
Barbra Streisand a împlinit 80 de ani pe 24 aprilie și a sărbătorit alături de familie și prieteni. Printre vedetele care au venit la petrecerea pe care actrița a dat-o acasă, în Malibu, s-au numărat fiul ei vitreg, Josh Brolin, dar și cuplul Chris Martin și Dakota Johnson.
Soțul lui Streisand, James Brolin, 81 de ani, a fost fotografiat în timp ce-l întâmpina pe Josh (54 de ani).
A fost o vreme rece, dar toți oaspeți au purtat ținute lejere.
Josh Brolin, actor nominalizat la Oscar, a celebrat-o pe Streisand într-o postare duminică pe Instagram. „E ceva cu vremea unei zile de naștere de neuitat....Astăzi este ziua ta și vremea se ține tare.... An de an ne amintim ziua în care te-ai trezit în această lume și lumea s-a trezit cu tine, și din acea zi a fost expus un talent pictat în aurul florilor sălbatice, în roșul muzeelor,în florile primăverii. La multi ani. @Barbra Streisand.”
Pe rețelele sociale, fanii și colegii au felicitat-o pe Barbra.
Richard Marx i-ar transmis mândrei posesoare de EGOT: „La mulți ani aceastei actrițe geniale, amuzante și legendare. Te iubesc, @barbrastreisand.”
Revista People a onorat-o cu o copertă specială.
Cei de la Columbia Records au scris: „La mulți ani celebrei cântărețe, actrițe, regizoare, compozitoare și filantroape Barbra Streisand.”
Barbra Streisand a dovedit calităţi artistice încă din copilărie, când cânta în faţa vecinilor
Barbra Streisand, actriţă şi cântăreaţă americană, s-a născut la 24 aprilie 1942, în Brooklyn. A dovedit calităţi artistice încă din copilărie, când cânta în faţa vecinilor. A urmat cursurile colegiilor Beis Yakov şi Erasmus Hall High School, unde s-a remarcat cântând în corul şcolii alături de Neil Diamond, iar la absolvire deja îşi dorea să devină actriţă.
A cântat într-un club de noapte de pe Broadway, New York, unde a atras interesul publicului. A urmat apoi marea scenă
O perioadă a cântat într-un club de noapte de pe Broadway, New York, unde, datorită talentului său nativ, original şi puternic, a atras interesul publicului. Debutul artistei a fost tot pe Broadway, în comedia muzicală "I Can Get It for You Wholesale" de Harold Rome (1962), pentru acest rol primind o nominalizare la Premiul Tony pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, conform site-ului imdb.com. A dobândit popularitate odată cu apariţia în diferite show-uri TV, alături de Judy Garland.
Un an mai târziu, a lansat cu mare succes primele albume muzicale - "The Barbra Streisand Album" şi "The Second Barbra Streisand Album", sub egida casei de discuri Columbia Records. Aceste albume, în mare parte dedicate compozitorului Harold Arlen, i-au adus recunoaşterea publică în SUA.
În 1969, Barbra Streisand cucerește Oscarul pentru rolul din „Funny Girl”
În 1964 a repurtat un succes răsunător pe Broadway, în spectacolul "Funny Girl" de Jule Styne şi Bob Merrill, regizat de William Wyler şi cu scenariu semnat de Isobel Lennart. După mai multe apariţii la televiziune, a semnat un contract exclusiv cu CBS pentru o serie de emisiuni TV - "My Name Is Barbra" (1965, cu care a câştigat un premiu Emmy) şi "Color Me Barbra" (1966).
După o scurtă perioadă petrecută pe scena din Londra, în vara anului 1967 a susţinut un concert memorabil în New York City intitulat "A Happening in Central Park", care a fost înregistrat şi ulterior difuzat într-o emisiune specială la televiziune. Ulterior a filmat la Hollywood prima sa producţie cinematografică - "Funny Girl" (1968) - care a avut un real succes şi care i-a adus, în 1969, premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă.
Au urmat apariţii în musical-uri precum "Hello Dolly" (1969) şi "On a Clear Day You Can See Forever" (1970), dar şi în comedii precum "The Owl and the Pussycat" (1970) şi "What's Up, Doc?" (1972). Totodată, a jucat în drame precum "Up The Sandbox" (1972) şi "The Way We Were" (1973) - regizat de Sydney Pollack, unde l-a avut partener de scenă pe actorul Robert Redford.
Cântecul "The Way We Were" a devenit una dintre melodiile memorabile cântate de artistă. A revenit la televiziune pentru un nou spectacol conceput ca o călătorie muzicală ce cuprindea multe stiluri muzicale din lume - "Barbra Streisand and Other Musical Instruments" (1973). Apoi s-a întors la rolul Fanny Brice, într-o continuare a filmului "Funny Girl" intitulată "Funny Lady" (1975).
În 1977 cucerește Oscarul pentru cel mai bun cântec original „Evergreen” („A Star Is Born”) și devine ulterior cea mai de succes cântăreaţă din SUA
În 1977 a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun cântec original "Evergreen" (tema muzicală din filmul "A Star Is Born", 1976). La sfârşitul anilor '70, Barbra Streisand a fost numită cea mai de succes cântăreaţă din Statele Unite, depăşită ca faimă şi vânzări numai de Elvis Presley şi The Beatles.
"Talent plurivalent dublat de inteligenţă, voinţă, putere de muncă şi încredere în sine", Barbra Streisand a demonstrat în tot ceea ce a făcut, de-a lungul carierei, "profesionalismul şi capacitatea de a transforma un complex de inferioritate într-un agresiv complex de superioritate", potrivit volumului ''Dicţionar de cinema'' de Cristina Corcioveanu şi Bujor T. Rîpeanu, apărut la Editura Univers Enciclopedic în 1997.
În 1983, a jucat, scris şi regizat "Yentl", pentru care a primit în 1984 un Glob de Aur pentru cea mai bună regie. Următorul succes a fost în 1991, adaptarea după Pat Conroy, "The Prince of Tides" pentru care a fost nominalizată în 1992 la Premiile Globul de Aur pentru cel mai bun regizor. În 1996, a regizat şi a jucat în "The Mirror Has Two Faces", alături de actorii Jeff Bridges şi Lauren Bacall, iar în 2004, în "Meet the Fockers".
Piesele cântate de Barbra Streisand au fost nominalizate de 40 de ori la Premiile Grammy
Barbra Streisand s-a remarcat nu doar ca actriţă, ci şi în calitate de cântăreaţă. Piesele cântate de ea au fost nominalizate de 40 de ori la Premiile Grammy, dintre care a câştigat opt premii, inclusiv două premii speciale. Ea a fost inclusă de trei ori în Grammy Hall of Fame. În 2011, Barbra a fost onorată cu MusiCares Person of the Year de către Fundaţia Grammy.
Astfel artista a câştigat premiul Grammy în 1963, 1964, 1965, 1977, 1980, 1986, 1988; AGVA Georgie Award în 1970, 1972, 1977, 1980. Din bogata discografie a artistei amintim albumele: "People" (1964), "My Name Is Barbra" (1965), "Simply Streisand" (1967), "What About Today?" (1969), "Stoney End" (1971), "The Way We Were" (1974), "Lazy Afternoon" (1975), Classical Barbra (1976), "Superman" (1977), "Songbird" (1978), "Guilty" (1980), "Emotion" (1984), "Till I Loved You" (1988), "Higher Ground" (1997), "A Love Like Ours" (1999), "Guilty Pleasures" (2005), "Love Is the Answer" (2009), "What Matters Most" (2011), "Partners" (2014), "Walls" (2018), menţionează site-ul discogs.com.
Ca actriţă, a câştigat Premiul Oscar în anii 1969, 1977, precum şi Premiul Globul de Aur în anii 1969, 1977, 1984. Din filmografia sa amintim peliculele (după 1980, la unele dintre ele fiind regizor şi producător): "Hello, Dolly!", On a Clear Day You Can See Forever", "The Owl and the Pussycat", "What's Up, Doc?", "The Way We Were", "A Star Is Born", "The Main Event", "All Night Long", "The Mirror Has Two Faces", "Meet the Fockers", "The Guilt Trip", conform site-ului imdb.com.
Barbra Streisand, implicată în numeroase acte de caritate
În 2007 a fost distinsă cu titlul de Ofiţer al Legiunii de Onoare. Un an mai târziu a donat 5 milioane de dolari pentru a susţine un program de cercetare şi de educaţie pentru femeile cu probleme cardiace de la Cedars-Sinai Medical Center din Los Angeles.
În anul 2009, peste 500 de obiecte personale ale artistei au fost vândute la Los Angeles la o licitaţie în scopuri caritabile. Toate câştigurile au ajus la Fundaţia Streisand, pe care artista a înfiinţat-o pentru protejarea mediului înconjurător, susţinerea drepturilor civile şi emanciparea femeilor. Exponatele vândute au fost costume purtate de artistă în diverse filme, între care s-au numărat rochii de gală ori opere de artă din anii '60, '70, '80 şi '90. De asemenea, au fost expuse spre vânzare halatul roz purtat în pelicula "The Way We Were" (1973, precum şi obiecte purtate în "Meet The Fockers" în care a jucat rolul Rozalin Focker. Pe lângă acestea, au fost vândute şi picturi, piese de mobilier şi alte opere de artă pe care artista le-a colecţionat de-a lungul anilor, dar şi pianul artistei.
În 2015, Barbra Streisand primește cea mai importantă decoraţie civilă din Statele Unite
În noiembrie 2015, a primit "Medalia Libertăţii" - cea mai importantă decoraţie civilă din Statele Unite - în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Casa Albă, din partea preşedintelui Barack Obama, alături de alte 17 personalităţi între care regizorul Steven Spielberg, artista Gloria Estefan, legenda baseball-ului Willie Mays, Katherine Johnson, fost om de ştiinţă în cadrul NASA.
Actriţa s-a implicat, încă din anii '80, în numeroase proiecte caritabile prin diferite organizaţii - Streisand Foundation, William J. Clinton Foundation, Barbra Streisand Women's Cardiovascular Research and Education Program, Giving Back Fund etc.