Brad Pitt, declarații despre tulburarea neurologică de care suferă: ”Nimeni nu mă crede!” Cum se manifestă prosopagnosia
Brad Pitt, actorul în vârstă de 58 de ani, a vorbit despre tulburarea neurologică cu care se confruntă și a mărturisit că ”nimeni nu-l crede” atunci când povestește despre ce i se întâmplă.
În cadrul unui interviu, Brad Pitt a mărturisit că crede că suferă de prosopagnosie, o tulburare neurologică rară, ce se manifestă prin incapacitatea de a recunoaște fețe.
Multe dintre persoanele care se confruntă cu această tulburare nu-și pot recunoaște nici măcar membrii familiei, partenerii ori prietenii și folosesc alte modalități de a recunoaște oamenii, și anume după felul în care merg, își coafează părul sau după timbrul vocii.
Deși Brad Pitt n-a primit un diagnostic oficial în acest sens, el a recunoscut că crede că suferă de această tulburare de ani de zile.
”Nimeni nu mă crede. Vreau să cunosc o altă persoană care suferă de prosopagnosie.”, a spus el în cadrul unui interviu pentru GQ.
Nu este pentru prima dată când Brad Pitt vorbește despre această tulburare. În 2013, în cadrul unui interviu pentru Esquire, el a făcut mărturisiri inedite: ”Mulți oameni mă urăsc pentru că cred că nu-i respect.”, a spus el atunci, continuând: "Din când în când, cineva îmi oferă context, iar eu îi spun: "Mulțumesc că m-ai ajutat". Dar îi enervez pe mai mulți oameni".
"Primești chestia asta, de genul: <<Ești egoist. Ești îngâmfat>>. Dar este un mister pentru mine, omule", a continuat el. "Nu pot să rețin o față și totuși vin dintr-un punct de vedere atât de design/estetic. Am de gând să fac o serie de teste".
Ce este prosopagnosia
Prosopagnosia sau agnosia facială este o tulburare neurologică ce este caracterizată prin incapacitatea de a recunoșate fețe.
În funcție de gradul de afectare, unele persoane care suferă de această tulburare pot avea dificultăți doar în recunoașterea unei fețe familiare, în timp ce altele nu vor putea face distincția între fețele necunoscute, iar altele pot fi chiar incapabile să distingă o față ca fiind diferită de un obiect.
Prosopagnosia nu este legată de disfuncții ale memoriei, pierderi de memorie, deficiențe de vedere sau dificultăți de învățare, ci se crede că este rezultatul unor anomalii, leziuni sau deficiențe în girusul fusiform drept, un pliu din creier care pare să coordoneze sistemele neuronale care controlează percepția și memoria facială.
Brad Pitt și coșmarul care nu i-a dat pace vreme de patru-cinci ani
Brad Pitt și-a făcut un obicei din a-și nota tot ce visează peste noapte. Pe noptieră are mereu un pix și o foaie pe care-și scrie visele. Vreme de patr-cinci ani a avut un coșmar care nu-i dădea pace: "Visam că cineva sare pe mine și mă înjunghie. Se petrecea mereu noaptea, în întuneric, în timp ce mergeam pe o cărare dintr-un parc, pe lângă o bordură sau pe sub vreun felinar. Cineva sărea din neant și mă înjunghia în coaste. Sau visam că eram urmărit, înconjurat și cei care făceau asta voiau să mă rănească. Sau că eram urmărit într-o casă de unde salvam un copil, eram prins și înjunghiat. Mereu eram înjunghiat. Mă trezeam terorizat și nu înțelegeam de ce. Coșmarurile s-au oprit acum un an sau doi". A scăpat de aceste vise urâte după ce a început să le noteze și să le analizeze, căutând semnificația din spatele lor. Și a găsit-o.
Citește și: Brad Pitt, transformare inedită de look pe platourile de filmare de la „Babylon”. Cum arată acum actorul
"La suprafață era vorba despre frici, despre faptul că nu mă simțeam în siguranță, că eram complet singur, dar în profunzime pare să fie vorba despre nevoi îngropate, acele aspecte ale sinelui care nu au fost lăsate să înflorească în vremea copilăriei, precum mânia sănătoasă, individualitatea și, mai ales, o voce", a explicat Brad Pitt.