Cum se voteaza la OSCAR®. Marturisirea brutala a unui membru din Academia Americana de Film
Aproape 8000 de persoane din industria de divertisment voteaza castigatorii OSCAR® intr-un proces complex si uneori confuz, pe care membrii Academiei incearca sa il tina secret.
O gala criticata tot mai mult in ultimii ani, ceremonia OSCAR® a fost adesea criticata ca a pierdut contactul cu realitatea si ca a devenit o ceremonie elitista.
Academia Americana de Film, ai carei membri acorda voturile pentru OSCAR®, are in prezent 7,902 de membri cu drept de vot, impartiti in 17 grupe - actori, regizori, producatori, designeri de costume etc. - iar candidatii trebuie sa fie activi in industrie sau sa obtina OSCAR® pentru a primi statutul de votanti.
Solicitantii trebuie sa fie sustinuti de alti doi membri ai Academiei care isi reprezinta grupa, iar daca au castigat statueta, sunt aproape automat apti pentru calitatea de membru si nu au nevoie de sprijin.
Aplicatiile sunt revizuite o data pe an de Consiliul de administratie al Academiei, care are ultimul cuvant de spus despre cine intra in grupul de elita.
Initial, membrii se bucurau de dreptul de vot pe viata, dar incepand din 2016, "statutul de votant" a fost limitat la 10 ani si poate fi reinnoit.
Academia s-a straduit sa fie mai incluziva si si-a asumat faptul ca va dubla numarul femeilor si membrilor minoritatilor pana in 2020. Astfel, teoretic, acum 31% dintre membrii Academiei sunt femei si 16% oameni de culoare.
In principiu, Academia nu dezvaluie lista completa de votanti, insa nu le poate interzice membrilor sa declare ca fac parte din votantii activi. Astfel, unul dintre cei 7,902 de membri a dezvaluit cum se voteaza la prestigioase premii facandu-si public buletinul de vot din editia 2019.
Cei de la IndieWire au obtinut atat lista sa, precum si comentariile pe care le-a facut pe baza alegerilor.
Cel mai bun film: "The Favourite"
Cea mai buna regie: Pawel Pawlikowski pentru "Cold War"
Cel mai bun scenariu original: Paul Schrader pentru "First Reformed"
Cel mai bun scenariu adaptat: Barry Jenkins pentru “If Beale Street Could Talk”
Cel mai bun actor in rol principal: Christian Bale pentru "Vice"
Cel mai bun film strain: "Capernaum"
Cel mai bun montaj de film: Hank Corwin pentru "Vice"
"Sincer, unii dintre ceilalti nominalizati pentru montaj au facut o munca excelenta in trecut, dar nu merita neaparat nominalizarea din acest an. (...)
Dupa parerea mea, filmele mediocre nominalizate anul acesta la categoria de Cel Mai Bun Film au ajuns acolo pentru ca au avut campanii bune, care le-au impins in fata, nu pentru ca ar fi atins un nivel de gust sau maturitate.
Serios, ganditi-va la cat de jenant ar fi ca "Bohemian Rhaposdy" sau "BlacKkKlansman" sa castige Oscarul pentru Cel Mai Bun Film Al Anului. Sunt un fan al lui Spike Lee si mi-a placut filmul lui, dar nu reprezinta excelenta in productia de film - desi clar e mai rasarit decat "Rhapsody".
Nu vazut "Roma" deoarece Alfonso Cuaron a obtinut nominalizare pentru montaj fara sa fi atins vreodata de programele de editare specifice", a spus membrul Academiei.
Si nu este singurul. In anii trecuti, sub protectia anonimatului, multi votanti au recunoscut ca au votat anumite filme pe care nici macar nu le-au vazut sau ca au votat in functie de feedback-ul primit de la prieteni.
Film Now si Digi24 vor transmite in data de 25 februarie 2019, de la ora 1:30, regalul cinematografiei mondiale, Gala Premiilor Academiei Americane de Film. Este al cincilea an in care Film Now si Digi24 aduc telespectatorilor din Romania emotiile decernarii celor mai ravnite trofee ale industriei cinematografice.