Cum și-a început Charlie Chaplin cariera la Hollywood. Fascinanta poveste a actorului
Charlie Chaplin, una dintre cele mai emblematice figuri ale cinematografiei mondiale, a cucerit Hollywood-ul cu un personaj simplu, dar profund: vagabondul cu mustață, baston și pălărie. Povestea lui începe mult înainte de glorie și faimă, într-o Londră marcată de sărăcie și dificultăți, iar parcursul său spre culmile celebrității este la fel de spectaculos ca filmele în care a jucat.
Charlie Chaplin a fost o figură centrală în cinematografia mondială, având o carieră de succes care s-a întins pe mai bine de cinci decenii. După ce a fost descoperit la începutul anilor 1900, Chaplin și-a construit o carieră ce a culminat cu realizarea unor capodopere ale cinematografiei mute, precum "The Kid" (1921), "City Lights" (1931) sau "Modern Times" (1936).
Cum a luat naștere cariera lui Charlie Chaplin, simbol al filmului mut
Charles Spencer Chaplin s-a născut pe 16 aprilie 1889, în Londra, într-o familie modestă de artiști de music-hall. Tatăl său a fost cântăreț și actor, iar mama sa, Hannah Chaplin, o cântăreață de vodevil care a suferit de probleme psihice. Deși părinții lui s-au despărțit devreme, influența lor artistică a rămas puternică asupra tânărului Charlie.
A crescut în condiții grele, cunoscând foametea, orfelinatele și instabilitatea. Dar încă din copilărie a arătat o afinitate remarcabilă pentru scenă. La doar cinci ani a urcat pentru prima dată pe o scenă de music-hall, iar de la 14 ani a început să joace în piese de teatur. La vârsta de 10 ani, după moartea tatălui şi îmbolnăvirea gravă a mamei, Charlie şi fratele său au început să-şi câştige existenţa pe cont propriu. Moştenind talentul artistic de la părinţi, Charlie a debutat ca membru al unei trupe de tineri numită "The Eight Lancashire Lads". La 12 ani a apărut în spectacolul "Sherlock Holmes". Cariera sa a început ca actor de comedie în vodeviluri, notează Agerpres în fișa biografică a artistului.
Charlie Chaplin și-a făcut debutul la 24 de ani la Hollywood
Trecerea de la scenă la film s-a produs după ce a fost remarcat de Fred Karno, impresar britanic de comedie, care l-a inclus în trupa sa. Turneele prin Statele Unite l-au adus în atenția studiourilor americane, iar în 1913, Charlie Chaplin a semnat un contract cu Keystone Studios din California.
La vârsta de 24 de ani, Charlie Chaplin a debutat în filmul mut cu scurtmetrajul „Making a Living” (1914), dar nu a fost un succes imediat. Câteva luni mai târziu, în „Kid Auto Races at Venice”, Chaplin apărea pentru prima dată în rolul care avea să-l consacre: Vagabondul (The Tramp), personajul inconfundabil cu pălăria melon, mustața subțire, bastonul flexibil și mersul comic.
Publicul l-a adorat instant. Umorul său vizual, gesturile exagerate și expresivitatea feței au devenit rapid semnătura sa artistică. Într-o perioadă în care filmele nu aveau sunet, Chaplin a reușit să spună povești complexe doar prin expresii și mișcări, stârnind hohote de râs sau lacrimi.
În 1915, a semnat un contract cu Essanay Company, iar anul următor - cu Mutual Film Corporation, pentru 12 filme de comedie: "The Floorwalker", "The Fireman", "The Vagabond", "One A.M.", "The Count", "The Pawnshop", "Behind the Screen", "The Rink", "Easy Street", "The Cure", "The Immigrant" şi "The Adventurer", scrie www.charliechaplin.com.
În 1917, Chaplin a decis să devină producător independent şi a început să se preocupe de construirea propriilor studiouri, în zona Hollywood. La începutul anului 1918, a încheiat un acord cu First National Exhibitors' Circuit, o companie nouă, special creată pentru valorificarea filmelor sale. Primul film produs sub acest acord a fost "A Dog's Life", urmat de "Shoulder Arms", care i-au sporit popularitatea lui Chaplin. În 1919 a lansat filmele "Sunnyside" şi "A Day's Pleasure" şi, împreună cu Mary Pickford, Douglas Fairbanks şi D.W. Griffith, a fondat United Artists Corporation.
Următoarele filme realizate de Charlie Chaplin au fost: "The Kid" (1921), "A Woman of Paris: A Drama of Fate" (1923), "The Gold Rush" (1925), "The Circus" (1928), "City Lights" (1931), "Modern Times" (1936), "The Great Dictator" (1940), "Monsieur Verdoux" (1947), "Limelight" (1952), menţionează imdb.com. În 1957, a regizat şi a jucat în comedia "A King in New York".
Ultimul său film a fost "A Countess from Hong Kong", lansat în 1967, care îi avea în distribuţie pe Sophia Loren şi Marlon Brando.
Viața lui Charlie Chaplin
Dincolo de ecran, Charlie Chaplin a avut o viață intensă și uneori controversată. A fost cunoscut pentru perfecționismul său și controlul artistic absolut asupra filmelor sale. El scria scenariile, regiza, producea, juca și compunea muzica.
În anii ’50, Chaplin a fost acuzat de simpatii comuniste și a părăsit SUA, stabilindu-se în Elveția. Deși exilat de facto, și-a păstrat influența și prestigiul. În 1972, s-a întors în America pentru a primi un Oscar onorific pentru întreaga sa carieră.
Charlie Chaplin a murit în 1977, la vârsta de 88 de ani, dar moștenirea sa artistică rămâne vie și astăzi. Este considerat un pionier al cinematografiei și unul dintre cei mai mari comedianți ai tuturor timpurilor.
Charlie Chaplin a fost căsătorit de patru ori. Toate soțiile au fost mult mai tinere decât el
Charlie Chaplin a fost căsătorit de patru ori, fiecare dintre aceste căsnicii fiind destul de controversată. Toate soțiile sale erau femei mult mai tinere decât el, două dintre ele chiar minore, iar acest aspect a stârnit multe critici în presa vremii.
Prima lui soție a fost Mildred Harris, o actriță americană care avea doar 16 ani atunci când s-au căsătorit, în 1918, el având 29. În ciuda diferenței de vârstă și a unei relații tumultoase, cei doi au avut împreună un fiu, pe nume Norman, care a murit la doar trei zile de la naștere. Căsnicia s-a răcit după această tragedie și cei doi s-au despărțit. Mariajul cu Mildred a durat doar doi ani.
A doua căsnicie a lui Chaplin a fost cu Lita Grey, o tânără actriță care avea tot 16 ani atunci când au început relația. Actorul avea 35 de ani. Căsnicia lor, începută în 1924, a fost marcată de scandaluri publice. Au avut împreună doi copii, Charles Jr. și Sydney, și au divorțat în 1927.
A treia soție a lui Chaplin a fost Paulette Goddard, o actriță americană cu care s-a căsătorit în 1936. Relația lor a durat până în 1942, iar în această perioadă au realizat multe filme împreună. Ea avea 25 de ani, iar el, 47. S-au căsătorit în China și au divorțat după șase ani.
A patra și ultima soție a lui Chaplin a fost Oona O'Neill, fiica dramaturgului Eugene O'Neill. Oona era cu 36 de ani mai tânără decât Charlie, iar cei doi s-au căsătorit în 1943. El avea deja 54 de ani, iar ea de abia împlinise 18. Această căsnicie a fost considerată una de succes, iar împreună au avut opt copii.