Festivalul de Film de la Cannes 2023. Cele 21 de pelicule din competiţie
De la americanul Wes Anderson la britanicul Ken Loach, trecând apoi pe la franceza Catherine Breillat, iată cele 21 de pelicule care intră în competiția pentru Palme d'Or, la cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes care se desfășoară între 16-27 mai.
"Club Zero" de Jessica Hausner
Remarcată în 2019 cu "Little Joe", cineasta austriacă realizează un film despre tinereţe, cu Mia Wasikowska în rolul unei învăţătoare, care formează legături puternice cu cinci dintre elevii săi.
"The Zone of Interest" de Jonathan Glazer
Bazat pe o carte a britanicului Martin Amis, regizorul "Under the skin" intră în competiţie cu o poveste plasată la Auschwitz. Cea al unui ofiţer nazist care s-a îndrăgostit de soţia comandantului lagărului de exterminare.
"Les feuilles mortes" de Aki Kaurismaki
Cineastul finlandez al "L'homme sans passé" (Grand Prix în 2002 la Cannes), maestrul melancoliei, revine cu al 19-lea film al său, o tragi-comedie despre întâlnirea întâmplătoare dintre doi singuratici, într-o noapte la Helsinki.
"Les filles d'Olfa" de Kaouther Ben Hania
Regizoarea tunisiană ("La bęte et la meute") revine în competiţie cu acest documentar, un film "la graniţa eseului", potrivit lui Thierry Frémaux, despre o tunisiancă confruntată cu dispariţia a două dintre cele patru fiice ale sale.
"Asteroid City" de Wes Anderson
La doi ani după "The French Dispatch", regizorul american îi reuneşte pe Adrien Brody, Jason Schwartzman, Tilda Swinton sau Margot Robbie într-un oraş fictiv american care adună părinţi şi studenţi pentru o convenţie anuală.
"Anatomie d'une chute" de Justine Triet
După "Sibyl" în 2019, franceza Justine Triet revine în competiţie. Cel de-al patrulea lungmetraj al său spune povestea unei femei acuzate de moartea soţului, cu Sandra Hüller în rolul titular, care a cucerit Croazeta în 2016 cu "Toni Erdmann".
"Monster" de Hirokazu Kore-eda
Cineastul japonez, câştigătoar al Palme d'Or în 2018 cu "Une affaire de famille", revine la Cannes cu un film a cărui apoveste se desfăşoară într-un mediu şcolar.
"Vers un avenir radieux" de Nanni Moretti
Filmat la studiourile Cinecitta din Roma, noul film al italianului, după "Tre piani", promite să vorbească despre "cinema, de circ şi de anii 50". Cu actriţa sa preferată Margherita Buy şi francezul Mathieu Amalric.
"La Chimera" de Alice Rohrwacher
Italiana, obişnuită în competiţie, revine cu "La Chimera", despre un tânăr arheolog care intră într-un grup de jefuitori de morminte în Italia anilor 80.
"Les herbes sčches" de Nuri Bilge Ceylan
Cineastul turc, Palme d'Or 2014 cu "Winter Sleep", revine cu o dramă plasată în Anatolia în centrul căreia un profesor se confruntă cu acuzaţii de hărţuire.
"L'été dernier" de Catherine Breillat
La zece ani după ultimul ei film „Abus de faiblesse” şi probleme grave de sănătate, regizoarea se concentrează asupra unei mame a cărei viaţă se schimbă în urma unei aventuri cu fiul ei vitreg.
"La passion de Dodin Bouffant" de Tran Anh Hung
Franceza de origine vietnameză care semnase "L'odeur de la papaye verte" în anii '90, Tran Anh Hung adaptează un roman de gastronomie, cu Juliette Binoche şi Benoît Magimel.
"L'enlčvement" de Marco Bellocchio
Anul Palme d'Or pentru marele cineast italian, Palme d'honneur în 2021? La 83 de ani, Bellocchio revine la povestea adevărată a lui Edgardo Mortara, un copil evreu de 6 ani răpit de Biserica Catolică şi convertit cu forţa în secolul al XIX-lea.
"May December" de Todd Haynes
Americanul reia legătura cu una dintre actriţele sale preferate, Julianne Moore ("Safe", "Far from Heaven"), şi o distribuie pe Natalie Portman pentru o dramă în jurul unui cuplu cu o diferenţă semnificativă de vârstă.
"Firebrand" de Karim Aïnouz
Regizorul brazilian al "La vie invisible d'Euridice Guzmao" (premiu "Un certain regard" în 2019) intră în competiţie cu un film de epocă la curtea Tudorilor. Alicia Vikander joacă rolul celei de-a şasea soţii a lui Henric al VIII-lea, interpretat de Jude Law.
"The Old oak" de Ken Loach
"Tu eşti sigur?", a întrebat veteranul britanic (86 de ani) când a aflat că a fost selectat în competiţie pentru o dramă socială, filmată în nord-estul Angliei. Filmul povesteşte întâlnirea unui proprietar de cârciumă şi a unei refugiate siriene.
"Banel & Adama" de Ramata-Toulaye Sy
Tânăra regizoare senegaleză, Ramata-Toulaye Sy îşi face intrarea direct în competiţie cu acest prim film, care spune o poveste de dragoste, confruntată cu convenţiile sociale, într-un sat îndepărtat din nordul Senegalului.
"Perfect days" de Wim Wenders
Prezent şi în afara competiţiei cu un documentar despre artistul vizual Anselm Kiefer, Wim Wenders ("Les Ailes du Désir", "Paris, Texas", "Buena Vista Social Club") promite să surprindă cu un film despre toaletele publice japoneze.
"Jeunesse" de Wang Bing
Marele documentarist chinez, obişnuit cu filmele-fluviu despre marginalizaţii ţării sale, este dublu prezent la Cannes (competiţie şi proiecţie specială cu "Man in black"). În "Jeunesse", el înfăţişează în trei ore jumătate viaţa lucrătorilor din textile într-un oraş la 150 km de Shanghai.
"Le retour" de Catherine Corsini
Regizoarea franceză, prezentă pe Croazetă în 2021 cu "La Fracture", revine cu un lungmetraj filmat în Corsica despre o femeie care lucrează pentru o familie pariziană care îi propune să aibă grijă de copii în timpul unei vacanţe pe Île de Beauté.
"Black Flies" de Jean-Stéphane Sauvaire
Adaptare a romanului "911" al scriitorului american Shannon Burke, acest thriller, cu Sean Penn, urmăreşte doi medici care se confruntă cu violenţa în New York.