Festivalul de Film de la Toronto. Steven Spielberg vine în avanpremieră mondială cu „The Fabelmans”, un film extrem de personal. Sam Mendes, recompensat pentru întreaga carieră
O mulţime de staruri hollywoodiene, în frunte cu Steven Spielberg, vor sosi la Toronto în această săptămână cu ocazia celui mai mare festival de film din America de Nord, care, potrivit organizatorilor, va celebra un an de răscruce pentru cinematografia LGBTQ, informează AFP, potrivit Agerpres.
Renumit pentru capacitatea sa de a atrage mulţimi numeroase de spectatori la marile sale premiere, Festivalul Internaţional de Film de la Toronto (TIFF), a fost grav afectat de pandemia de coronavirus în ultimii doi ani şi mizează pe ediţia din 2022 pentru a-şi regăsi aura de odinioară.
Prezentarea în avanpremieră mondială a filmului "The Fabelmans", un lungmetraj extrem de personal al regizorului Steven Spielberg, constituie un punct important de pe agenda festivalului canadian, întrucât celebrul cineast american are tendinţa de a evita marile festivaluri atunci când vine vorba să îşi prezinte noile sale filme.
Inspirată din copilăria petrecută de Steven Spielberg în Arizona, această dramă despre maturizare explorează secretele de familie ale unui tânăr pasionat de cinema şi îi are în distribuţie pe actorii Michelle Williams, Paul Dano şi Seth Rogen.
Sam Mendes, recompensat pentru întreaga carieră
Sam Mendes, regizorul britanic al unor filme precum "American Beauty" şi "1917", va fi recompensat cu un premiu pentru întreaga carieră în cadrul unei gale ce va avea loc duminică seară, înaintea premierei de luni a celui mai recent lungmetraj al său, "Empire of Light", care prezintă o poveste de dragoste înfiripată într-un vechi cinematograf din Anglia anilor 1980.
Parada starurilor de la Hollywood pe covorul roșu
TIFF 2022, care debutează joi şi se va închide pe 18 septembrie, aşteaptă numeroase staruri pe covorul roşu, inclusiv Jessica Chastain şi Eddie Redmayne care vor putea fi văzuţi în filmul "The Good Nurse", Jennifer Lawrence în "Causeway", Viola Davis în "The Woman King" şi Nicolas Cage în "Butcher's Crossing".
"Glass Onion: A Knives Out Mistery", continuarea filmului "Knives Out" regizat de Rian Johnson în 2019, va fi de asemenea prezentat la Toronto. Spectatorii îl vor vedea pe actorul Daniel Craig în rolul unui detectiv, iar din distribuţia peliculei fac parte şi alţi actori celebri, precum Edward Norton, Ethan Hawke şi Jada Pinkett Smith.
Regizorul Peter Farrelly, al cărui lungmetraj "Green Book" a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film în 2019, va prezenta la festivalul canadian noua sa producţie, "The Greatest Beer Run Ever", în care joacă actorii Zac Efron, Russell Crowe şi Bill Murray.
"Revoluţie" pentru cinematografia LGBTQ
Însă dintre atâtea celebrităţi, puţine sunt susceptibile să atragă atât de mulţi fani şi de fotografi pe covorul roşu ca Harry Styles, care joacă unul dintre rolurile principale din mult aşteptatul film de autor "My Policeman", ce va fi proiectat în avanpremieră în ziua de duminică.
Cântăreţul din fosta trupă One Direction împarte afişul cu Emma Corrin şi Rupert Everett în acest film ce descrie o relaţie secretă între doi bărbaţi în Anglia anilor 1950, o epocă în care homosexualitatea era încă ilegală.
Comedia romantică LGBTQ "Bros", realizată de studioul Universal, reprezintă la rândul ei un moment de răscruce, potrivit directorului TIFF, Cameron Bailey. "Este pentru prima dată, cel puţin din câte ştiu eu, când un mare studio hollywoodian realizează un film ai cărui protagonişti îşi trăiesc în mod deschis şi cu mândrie homosexualitatea", a spus el.
Un alt film care face trimitere la celebrul drapel în culorile curcubeului este "The Inspection", ce prezintă povestea unui tânăr afro-american care se angajează în Marina Statelor Unite după ce a fost dat afară din casa lui de propria mamă deoarece era homosexual.
"Există o revoluţie în acest an (...) vedem poveşti LGBTQ relatate în locuri unde ele nu au fost niciodată spuse până acum şi într-o manieră mult mai tradiţională", a declarat directorul TIFF.
Cameron Bailey estimează că, în plus, marile studiouri cinematografice au acum tendinţa de a fi mai puţin "prudente" ca în trecut în raport cu acest tip de reprezentare pe marile ecrane.