Filme complet neintelese. Lung metraje care au socat in momentul lansarii
Nu sunt putine filmele care ne-au lasat cu semne de intrebare ori ne-au pus pe ganduri in incercarea de a intelege semnificatiile mesajului lor. Iata o lista cu productii de acest tip:
FAHRENHEIT 451
Realizat in 1966 de Francois Truffaut, scenariul are la baza romanul cu acelasi nume de Ray Bradbury. Desi scenariul este aparent simplu, filmul nu a putut fi inteles pentru ca insasi cartea dupa care a fost ecranizat este considerata una dintre cele mai neintelese din toata timpurile: o parabola a unei societati in care valorile au fost rasturnate si in care statul interzice cititul si legifereaza arderea cartilor.
FULL METAL JACKET
Filmul este inspirat de romanul "The Short Timers", al lui Gustav Hasford. Multi dintre cei care il urmaresc cred ca pelicula are doua parti, pe cand altii considera ca sunt trei. Pe parcursul filmului este urmarit atent procesul de dezumanizare care se manifesta la recrutii din Marina, iar interpretarea personajelor este inspaimantator de reala si credibila.
NATURAL BORN KILLERS
Cand a fost lansata, productia a fost criticata dur din cauza violentei excesive. Regizorului Oliver Stone i s-a reprosat ca a blamat valorile americanilor in timp ce el insusi tocmai facuse un film extrem de dur, care parea sa glorifice violenta.
INTO THE WILD
Desi personajul principal are o revelatie la finalul filmului, cei mai multi dintre cei care au urmarit filmul nu au inteles mesajul. La baza cartii dupa care a fost ecranizata pelicula sta povestea lui Chris McCandless, un tanar american de familie buna care, dupa terminarea facultatii, a plecat fara stirea parintilor prin tara si a ajuns in Alaska unde a murit de foame. Cartea si filmul au inspirat fanii sa treaca prin locul unde a murit tanarul american. Multi dintre ei nu s-au mai intors din calatorie.
FIGHT CLUB
Este un film american, ecranizare a romanului omonim de Chuck Palahniuk. O comedie neagra si satirizatoare, Fight Club a fost unul dintre cele mai controversate si discutate filme din ‘99 si a fost recunoscut pentru stilul sau inovator. Productia foloseste lupta ca o metafora pentru sentimentele create de conflictul dintre generatii.
THE TRUMAN SHOW
Daca filmul ar fi fost lansat in zilele noastre, mesajul lui ar fi fost destul de evident. Doar ca in 1998, nimeni nu a putut intelege modul in care pelicula, o satira despre industria de divertisment si televiziunea reala, reflecta realitatea pe care noi o traim acum.