Filme de Paste. La ce sa te uiti in perioada sarbatorilor
De-a lungul timpului, cinematografia mondiala a fost fascinata de povestea lui Iisus si de pildele crestinatatii. De la "Iisus din Nazaret" si pana la controversatul "Patimile lui Hristos", figura Mantuitorului apare intr-o multime de filme biblice care se difuzeaza mai ales in perioada Pastelui.
Daca esti in cautare de inspiratie si vrei sa te uiti la filme biblice in aceasta perioada, iata cateva recomandari care ar putea fi pe placul tau. Descrierile si sinopsis-urile filmelor via cinemagia.ro
The Robe (1953)
Filmul spune povestea lui Marcellus Gallio, un tribun roman si rival al lui Caligula in timpul imparatului Tiberius. Acesta ajunge sa comande soldatii care il crucifica pe Iisus Hristos si, beat fiind, castiga tunica acestuia la un joc de noroc. Macinat de cosmaruri si remuscari pentru faptele sale, Marcellus ajunge sa creada in Fiul lui Dumnezeu intrand in conflict cu Caligula, noul imparat roman.
Ben-Hur (1959)
La inceputul secolului I, printul evreu Ben Hur traieste la Ierusalim. Dupa o intalnire cu vechiul sau prieten, Messala, si o confruntare de opinii politice, acesta ajunge sa fie tradat si vandut ca sclav. Filmul se deschide chiar cu scena nasterii lui Iisus, iar mai tarziu, Ben-Hur asista la rastignirea lui Hristos. Este un film extrem de apreciat, care a castigat 11 premii Oscar.
King of Kings (1961)
Filmul urmareste povestea vietii lui Iisus si, cu toate ca nu a fost primit extraordinar de bine de critici, spectatorii il apreciaza mai ales datorita actorului din rolul principal, Jeffrey Hunter. Avand in vedere ca este realizat in 1961, filmul este cu atat mai de impact: a fost realizat cu decenii inainte de aparitia CGI, iar regizorul a folosit o multime de figuranti pentru a da autenticitate scenelor.
The Greatest Story Ever Told (1965)
Se spune despre film ca este productia care ecranizeaza cel mai bine viata Iisus Hristos. Actiunea urmareste viata Mantuitorului de la nastere si pana la rastignire, intr-un maraton de 199 de minute.
Jesus of Nazareth (1977)
Este capodopera lui Franco Zeffireli si poate cea mai cunoscuta ecranizare care il are in rol principal pe Iisus. Drama biblica si ampla evocare a vietii si suferintelor lui Iisus Hristos, de la nastere pana la rastignire, este impecabil realizata cinematografic si dinamizata de muzica lui Maurice Jarre.
Last Temptation of Christ (1988)
Ultima ispita a lui Iisus, in regia consacratului regizor dramatic Martin Scorsese, nominalizat la Premiile Academiei pentru "Cele mai bune realizari regizorale", i-a adus Barbarei Hershey o nominalizare la Globul de Aur pentru Cea mai buna actrita in rol principal, iar lui Peter Gabriel, nominalizarea pentru cea mai buna coloana sonora in cadrul aceluiasi festival. Inspirat de romanul lui Nikos Kazantzakis, avandu-l in roul principal pe Willem Dafoe, Ultima ispita a lui Iisus este o experienta vizuala inegalabila.
Mary, Mother of Jesus (1999)
Povestea tulburatoare a vietii Fecioarei Maria, de la intalnirea ei cu Iosif si pana la rastignirea lui Iisus. Dupa ce il aduce pe lume pe Iisus, Maria trebuie sa-L apere de soldatii regelui Irod, care primisera porunca sa omoare toti pruncii de sex barbatesc din Iudeea. Maria isi vede fiul cum creste si ajunge la maturitate, cum este invinuit de blasfemie cand sustine ca El este Mesia. In cele din urma, Maria sufera la Rastignirea Lui, pentru a trai apoi bucuria Invierii.
The Passion of the Christ (2004)
Lungmetraj despre ultimele 12 de ore din viata lui Iisus din Nazaret, "Patimile lui Hristos" respecta adevarul biblic. Filmul incepe in Gradina Ghetsimani, unde, retras pentru a se ruga dupa Cina cea de Taina, Iisus rezista ispitelor Satanei. Tradat de Iuda Iscarioteanul, Hristos este arestat si dus in cetatea Ierusalimului, unde preotii farisei Il invinuiesc de blasfemie, acuzatii care Ii vor aduce condamnarea la moarte. E unul din cele mai controversate filme din cauza violentelor redate.
The Bible (2013)
"Biblia" reda in cele 10 parti cele mai semnificative capitole ale Sfintei Scripturi, inclusiv calatoria lui Noe cu Arca, povestea lui Avram, Exodul, povestea lui Samson si Dalila, si nasterea, moartea si invierea lui Isus Hristos. "Biblia" este o saga ce reda in mod coerent si irezistibil teme eterne, fundamentale si general-umane: eliberarea unui popor, rezistenta permanenta la opresiune si lupta pentru egalitate sociala.
Exodus: Gods and Kings (2014)
Ridley Scott ne poarta in vremuri imemoriale, descriind exodul evreilor din Egipt, in cautarea Pamantului Fagaduintei, sub conducerea lui Moise. Unul dintre cele mai captivante fragmente ale Bibliei are parte de o ecranizare cu efecte speciale de ultima generatie. Locatiile de filmare au inclus un arid lant muntos din provincia spaniola Andalusia, studiourile Pinewood din Londra, dar si deserturile din Maroc.
Noah (2014)
Filmul este inspirat de povestea biblica a Arcei lui Noe si spune povestea unui barbat - Noe - care primeste misiunea de a salva lumea de un potop nimicitor. Numai ca abordarea regizorului Darren Aronofsky se indeparteaza de cea din Biblie. Aici, Noe este un barbat care iubeste Pamantul si toate creaturile sale, dar este dezamagit de felul in care oamenii au tratat planeta. Se pune accent cel mai mult pe conflictul interior al personajului, care este gata sa isi sacrifice familia pentru a salve lumea.
Son of God (2014)
Povestea vietii lui Iisus, de la nasterea sa in umila iesle din Bethleem, pana la perioada adulta cand a devenit cunoscut prin faptele si predicile sale, ce au dus la crucificare si la inviere.
Risen (2016)
Este povestea biblica a Invierii, vazuta prin ochii unui necredincios. Clavius, un puternic tribun roman si ajutorul sau, Lucius, primesc misiunea de a rezolva misterul reinvierii lui Iisus (care in film poarta numele ebraic, Yeshua) si de a afla adevarul despre ceea ce s-a intamplat in saptamanile de dupa crucificare.