Filmul care se conturează ca favorit la Cannes 2024. Cele mai așteptate lungmetraje în a doua săptămână de festival
Festivalul de la Cannes a intrat în cea de-a doua sa săptămână de proiecţii a adus luni o conotaţie politică, în urma proiecției unui film foarte aşteptat despre Donald Trump, unul dintre cele 22 lungmetraje înscrise în cursa pentru câştigarea trofeului Palme d'Or.
"The Apprentice"
Juriul de pe Croazetă, prezidat în acest an de cineasta americană Greta Gerwig, a vizionat "The Apprentice", un lungmetraj biografic aşteptat cu mare nerăbdare, cu şase luni înainte de alegerile prezidenţiale din Statele Unite.
Filmul prezintă anii de tinereţe ai lui Donald Trump, pe atunci un antreprenor din sectorul imobiliar, şi relaţia sa cu confidentul şi mentorul său, avocatul Roy Cohn, care avea legături strânse cu politica doctrinară a senatorului McCarthy şi cu mafia newyorkeză.
În rolul fostului preşedinte american, actual candidat la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2024, poate fi văzut actorul american de origine română Sebastian Stan (cunoscut din filmele din seria "Captain America"), iar avocatul Roy Cohn este jucat de Jeremy Strong (care a jucat recent în serialul TV "Succession").
Filmul "The Apprentice" este regizat de danezul de origine iraniană Ali Abbasi, care a făcut astfel primii săi paşi la Hollywood după câteva filme remarcate pe Croazetă ("Border" şi "Holy Spider").
"The Shrouds"
Tot în competiţie se află şi filmul "The Shrouds", al veteranului canadian David Cronenberg, în vârstă de 81 de ani, regizorul unor pelicule precum "Crash" şi "eXistenZ".
Fidel tematicilor sale, David Cronenberg revine de această pe Croazetă alături de francezul Vincent Cassel şi germanca Diane Kruger, distribuiţi într-o poveste despre o maşinărie care le permite celor vii să se conecteze cu rudele lor decedate.
Au aceste filme capacitatea de a bulversa competiţia de la Cannes? Cursa rămâne deschisă pentru a-i succeda câştigătorului de anul trecut, filmul "Anatomie d'une chute", regizat de Justine Triet.
Marele favorit la Cannes 2024
"Emilia Perez"
"Emilia Perez" pare deocamdată marele favorit şi ar putea să îi aducă al doilea trofeu Palme d'Or regizorului Jacques Audiard, premiat pentru filmul "Dheepan" în 2015, arată AFP, citată de Agerpres.
Acest musical aparţine, în plus, unui gen cinematografic apreciat de preşedinta juriului, Greta Gerwig, care a dominat box-office-ul mondial de anul trecut cu "Barbie".
"Un Palme d'Or este foarte bine", a declarat Jacques Audiard. Dar atribuirea unui premiu actriţei transgen Karla Sofia-Gascon "ar fi ceva puternic, ar fi ceva inteligent", a adăugat cineastul francez în faţa jurnaliştilor.
Actriţa spaniolă, care şi-a început tranziţia de gen la vârsta de 46 de ani, este revelaţia acestui film în care joacă rolul principal, cel al Emiliei Perez şi cel al persoanei care a fost în trecut, un narcotraficant care se numea Manitas.
Printre celelalte lungmetraje lăudate de criticii de film se află "Caught by the Tides", regizat de chinezul Jia Zhang-Ke, care combină 25 de ani de imagini, şi "Kinds of Kindness", un film în mai multe scenete, cu Emma Stone şi regizat de Yorgos Lanthimos, cineastul elen devenit un preferat al Hollywoodului după succesul obţinut cu "Poor Things". Filmul său nu este apreciat unanim, dar interpretarea actorului american Jesse Plemons a impresionat.
La fel şi cea a vedetei americane Demi Moore, distribuită pentru prima dată în cariera sa pe afişul unui film prezentat la Festivalul de la Cannes.
"The Substance", un film horror feminist regizat de franţuzoaica Coralie Fargeat, este "bulversant şi răsunător, de un grotesc dezarmant şi bizar de amuzant", potrivit revistei Variety, în timp ce interpretarea actriţei americane este "incredibil de bună", afirmă The Telegraph.
Decepţia Coppola
În schimb, "Megalopolis", proiectul faraonic şi testamentar al americanului Francis Ford Coppola, a dezamăgit profund, chiar dacă unii dintre criticii americani încearcă să îl "salveze".
Ideea câştigării celui de-al treilea trofeu Palme d'Or, o performanţă nemaivăzută în istoria festivalului, pare să rămână doar ipotetică. Cu toate acestea, în 1979, Coppola a câştigat al doilea său trofeu Palme d'Or cu "Apocalypse Now", un film care fusese ironizat de criticii de specialitate.
Juriul mai are de vizionat doar 11 filme până la ceremonia de înmânare a premiilor, care va avea loc sâmbătă seară. Unele dintre aceste pelicule sunt aşteptate cu mare interes, cum ar fi "L'amour ouf" al francezului Gilles Lellouche, avându-i pe afiş pe actorii Adele Exarchopoulos şi Francois Civil, precum şi noul film despre Napoli al italianului Paolo Sorrentino şi cel al iranianului Mohammad Rasoulof.
Filmul regizorului iranian, care a părăsit clandestin Iranul în urmă cu câteva zile, este programat în ultima zi a competiţiei, vineri. Organizatorii de la Cannes şi apropiaţii săi speră să îl vadă pe regizorul de 51 de ani la proiecţia peliculei sale.
O voce importantă a cinematografiei din ţara lui şi aflat în vizorul regimului de la Teheran de mai mulţi ani, Mohammad Rasoulof a fost condamnat recent, în apel, la opt ani de închisoare, dintre care cinci ani cu executare.
La capătul unei călătorii pe care cineastul a descris-o ca fiind "epuizantă şi foarte periculoasă", el a reuşit să fugă din Iran şi să ajungă în Germania. "Şansele ca el să poată să fie prezent la Cannes sunt aşadar mari", a declarat pentru AFP ataşatul său de presă.
În afara competiţiei, organizatorii Festivalului de la Cannes vor recompensa luni cu un trofeu Palme d'Or onorific Studioul Ghibli şi pe creatorul său, maestrul animaţiei japoneze Hayao Miyazaki, în vârstă de 83 de ani şi care va fi reprezentat de fiul său, Goro.
Cea de-a 77-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se desfăşoară în perioada 14-25 mai.