Globurile de Aur 2023, gală cu o reputație puternic zdruncită în ultimii doi ani, cel mai scăzut nivel de audienţă din istoria evenimentului
Gala de decernare a Globurilor de Aur, cu o reputaţie puternic afectată în ultimii doi ani de acuzaţiile de rasism, sexism şi corupţie formulate împotriva organizatorilor evenimentului, Asociaţia Presei Străine de la Hollywood (HFPA), a înregistrat cea mai scăzută audienţă odată cu revenirea sa la televiziune în 2023, potrivit datelor preliminare publicate de postul american NBC, informează AFP.
Gala din acest an a fost vizionată de 6,3 milioane de telespectatori americani marţi seară, în comparaţie cu cei 18 milioane din 2020, înainte ca pandemia de COVID-19 şi scandalurile să afecteze imaginea acestor premii extrem de populare, întrucât lansează sezonul marilor recompense cinematografice din Statele Unite.
Mult timp considerată gala preferată a vedetelor de la Hollywood, evenimentul din 2021 a avut loc într-un format ce a impus respectarea distanţării sociale din cauza pandemiei de coronavirus şi a fost vizionat de doar 6,9 milioane de telespectatori.
Apoi, Globurile de Aur au fost boicotate de posturile de televiziune şi de vedetele din showbiz în 2022 din cauza scandalurilor ce au vizat HFPA, care nu avea în rândurile sale niciun membru de culoare.
Noile date de audienţă din 2023 consolidează îndoielile legate de soarta acestor trofee. Este vorba despre cea mai scăzută audienţă înregistrată vreodată de postul NBC pentru o gală ce a inclus prezenţa unui covor roşu: doar ediţia din 2008 a Globurilor de Aur, organizată sub forma unei simple conferinţe de presă din cauza unei greve a scenariştilor de la Hollywood, a avut o audienţă mai mică.
După boicotul din 2022, postul american NBC a acceptat să difuzeze cea ce-a 80-a ceremonie Golden Globes Awards în acest an. Însă contractul semnat cu HFPA este valabil doar pentru 2023, spre deosebire de angajamentele multianuale precedente.
Prezența starurilor, un semnal că industria de la Hollywood pare să fie dispusă să ierte erorile comise în trecut de HFPA
Marţi seară, numeroase staruri, precum regizorii Steven Spielberg, James Cameron şi Guillermo del Toro, precum şi actorii Colin Farrell, Brad Pitt şi Michelle Yeoh au fost prezenţi la această gală.
Prezenţa lor poate fi considerată un semnal că industria de la Hollywood pare să fie dispusă să ierte erorile comise în trecut de HFPA, care a implementat apoi o serie de reforme pentru a creşte diversitatea în rândul membrilor săi cu drept de vot şi pentru a le interzice acestora să mai accepte cadouri din partea studiourilor de film şi de televiziune.
Marţi seară au existat însă şi câştigători care au strălucit prin absenţă. Desemnată cea mai bună actriţă într-un film dramatic, actriţa australiană Cate Blanchett - premiată pentru rolul jucat în filmul "Tar" - a evocat, de exemplu, existenţa altor angajamente în programul ei de lucru.
Globurile de Aur 2023, programate într-o seară de marți, nu duminica
În urma acestor date slabe de audienţă, un purtător de cuvânt al postului NBC a reamintit că Globurile de Aur "erau difuzate, istoric, într-o seară de duminică", un segment mult mai favorabil pentru obţinerea unui scor bun de audienţă.
În acest an, NBC a deplasat ceremonia într-o seară de marţi, pentru a evita ca gala Globurilor de Aur să fie afectată de concurenţa meciurilor disputate în campionatul naţional de fotbal american (NFL).
De ce scad audienţele marilor gale din industria de divertisment americană
Audienţele marilor gale din industria de divertisment americană sunt în scădere de mai mulţi ani, mai ales din cauza faptului că tinerii petrec mai mult timp pe reţelele de socializare şi pe platformele de streaming decât în faţa televizoarelor.
Cu toate acestea, gala premiilor Oscar a înregistrat o creştere a audienţei sale în 2022 după declanşarea pandemiei de COVID-19, înregistrând 16 milioane de telespectatori, în comparaţie cu cei 10 milioane de telespectatori care au urmărit evenimentul din 2021.