În faţa platformelor de streaming, proprietarii de cinematografe vor exclusivitate asupra filmelor pentru mai mult timp
Patronii cinematografelor americane vor să păstreze regimul de exclusivitate asupra filmelor pentru mai mult timp, cel puţin pentru 45 de zile înainte de difuzarea lor pe platforme de streaming, a declarat marţi directorul Cinema United, cea mai mare asociaţie a proprietarilor de săli de proiecţii din Statele Unite.
"Percepţia (...) că totul va fi disponibil pe diverse platforme în câteva săptămâni compromite durabilitatea întregii industrii şi are un impact negativ asupra frecvenţei cu care spectatorii merg la cinematograf", a declarat Michael O'Leary la CinemaCon 2025, organizat în oraşul Las Vegas, informează AFP.
Cinematografele americane nu şi-au revenit niciodată cu adevărat după pandemia de COVID-19, în timpul căreia mulţi oameni şi-au pierdut obişnuinţa de a merge la cinema, din cauza închiderii sălilor de proiecţii.
Această schimbare a fost agravată de politica marilor studiouri, care au redus, în paralel, timpul de aşteptare pentru a viziona un film în streaming.
Încasările anuale obţinute de box-office-ul nord-american depăşeau cu regularitate 11 miliarde de dolari în anii 2010. Dar, începând din 2020, ele nu au trecut niciodată de pragul de 9 miliarde de dolari pe an.
Înaintea pandemiei de COVID-19, cinematografele beneficiau de obicei de un regim de exclusivitate de 90 de zile înainte ca un film să devină disponibil pe o platformă de streaming.
"Acea epocă a trecut", a recunoscut Michael O'Leary. Directorul american şi-ar dori totuşi ca Statele Unite să se inspire din legislaţiile unor ţări precum Franţa, unde box-office-ul cinematografic s-a redresat deoarece perioada de difuzare exclusivă în cinematografe este mai lungă.
În Franţa, "cronologia media" este apărată cu înverşunare de reprezentanţii industriei cinematografice.
În virtutea acestui sistem, posturile de televiziune şi platformele de streaming trebuie să aştepte mai multe luni între lansarea în cinematografe a unui film şi difuzarea lui pe aceste canale alternative.
Perioada exactă de aşteptare depinde de contribuţia financiară a fiecărui difuzor la finanţarea producţiei cinematografice franceze: cu cât acea contribuţie este mai mare, cu atât intervalul de aşteptare este mai scurt.
Canal+, marele finanţator al cinematografiei franceze, are astfel prioritate şi trebuie să aştepte şase luni înainte de a difuza un film după lansarea acestuia în cinematografe.
Disney+, care a devenit recent platforma de streaming prioritară după ce a acceptat să îşi crească investiţiile în producţia franceză, trebuie, la rândul său, să aştepte nouă luni, arată AFP, citată de Agerpres.