Juliette Binoche va prezida anul acesta juriul Festivalului de Film de la Cannes
Juliette Binoche, una dintre cele mai cunoscute vedete ale cinematografiei franceze în lume, va prezida juriul celei de-a 78-a ediţii a Festivalului de Film la Cannes, care va avea loc în perioada 13-24 mai, au anunţat organizatorii evenimentului.
Actriţa franceză, în vârstă de 60 de ani, îi succede astfel regizoarei filmului ''Barbie'', Greta Gerwig, care a condus juriul ediţiei din 2024. Anul trecut, trofeul Palme d'Or a fost decernat filmului american ''Anora'', regizat de Sean Baker.
''Pentru cea de-a doua oară în istoria festivalului, două artiste femei îşi vor preda această prestigioasă ştafetă'' a preşedinţiei juriului, au subliniat organizatorii într-un comunicat, transmite AFP. Acest lucru s-a mai întâmplat în anii 1960, când simbolul cinematografiei italiene Sophia Loren i-a succedat Oliviei de Havilland.
Şase decenii mai târziu, odată cu Juliette Binoche, organizatorii celui mai prestigios festival cinematografic din lume au ales una dintre vedetele franceze cele mai cunoscute pe plan internaţional, apreciată atât de public, cât şi de critică.
Ea este unul dintre puţinii artişti recompensaţi cu trofeele de interpretate atribuite la cele mai importante trei festivaluri cinematografice din lume: premiată la Cannes pentru rolul din ''Copie conforme'', în regia iranianului Abbas Kiarostami, dar şi la Mostra de la Veneţia şi la Berlinală. Totodată, Juliette Binoche este unul dintre puţinii actori francezi premiaţi cu Oscar, în 1997, pentru rolul secundar din filmul ''The English Patient''.
Juliette Binoche, care a colaborat cu cineaştii francezi Jean-Luc Godard şi Leos Carax, dar şi cu polonezul Krzysztof Kieslowski, canadianul David Cronenberg şi austriacul Michael Haneke, este o prezenţă obişnuită la Festivalul de la Cannes, unde a păşit pentru prima oară pe covorul roşu în 1985, graţie filmului ''Rendez-vous'', de André Téchiné, care i-a pus în lumină talentul.
Artistă angajată
''Aştept cu nerăbdare să împart aceste momente de viaţă cu membrii juriului şi cu publicul. În 1985, urcam scările festivalului pentru prima dată, cu entuziasmul şi incertitudinea unei tinere actriţe. Nu-mi imaginam că voi reveni peste 40 de ani în acest rol onorific de preşedinte al juriului. Apreciez privilegiul, responsabilitatea şi necesitatea absolută pentru smerenie'', a declarat ea în acelaşi comunicat, transmite Agerpres.
Prin desemnarea lui Juliette Binoche în calitate de preşedinte al juriului, Festivalul de la Cannes alege o artistă-cetăţeană angajată, care nu ezită să ia poziţii publice de stânga, în favoarea drepturilor omului şi ale femeilor din Iran, pe teme ecologice sau pentru persoanele fără documente legale.
Recent, ea a semnat încă un apel - ''Ne ridicăm pentru cultură'' - împotriva tăierilor bugetare prevăzute de guvernul francez în acest sector.
În cadrul mişcării #MeToo, care a repoziţionat cinematografia mondială în ultimii ani şi n-a scutit nici festivalurile, actriţa s-a plasat de partea celor care denunţă violenţele sexuale. O cunoscătoare a industriei cinematografice din anii 1980-1990, marcaţi adeseori de omnipotenţa regizorului, Juliette Binoche a lansat recent un apel adresat bărbaţilor, cerându-le să rupă tăcerea asupra acestui subiect.
Mai sunt 99 de zile până la deschiderea Festivalului de la Cannes, timp în care organizatorii trebuie să anunţe şi numele celorlalţi membri ai juriului. Titlurile filmelor selectate în competiţia oficială vor fi anunţate la mijlocul lunii aprilie.