Liga Anti-Defăimare: Nasul fals al lui Bradley Cooper din „Maestro” nu reprezintă un gest antisemit
Liga Anti-Defăimare (ADL) a apărat decizia lui Bradley Cooper de a purta un nas fals pentru a-l interpreta pe Leonard Bernstein în filmul biografic despre legendarul compozitor.
Organizaţia evreiască internaţională, cu sediul în SUA, care luptă împotriva antisemitismului şi a intoleranţei, a emis luni o declaraţie în care afirmă că utilizarea unor astfel de proteze nu este în mod inerent antisemită, informează The Guardian.
„De-a lungul istoriei, evreii au fost deseori portretizaţi în filmele şi propaganda antisemită ca fiind caricaturi malefice cu nasuri mari şi cârlionţi”, a declarat ADL pentru presă, scrie TMZ. „În acest film, care este unul biografic despre legendarul dirijor Leonard Bernstein, nu este vorba despre aşa ceva”.
Bernstein, fiul unor imigranţi evrei-ucraineni în SUA, a fost un renumit dirijor şi compozitor, cunoscut mai ales pentru că a scris muzica pentru „West Side Story”.
Cooper a regizat, co-scris şi joacă în „Maestro”, care se concentrează pe relaţia de o viaţă a lui Bernstein cu soţia sa, Felicia Montealegre, interpretată de Carey Mulligan.
Lungmetrajul va avea premiera pe 2 septembrie la Festivalul de Film de la Veneţia şi va fi difuzat pentru scurt timp în cinematografe la sfârşitul lunii noiembrie, înainte de a fi lansat pe 20 decembrie pe o platformă de streaming.
Când au apărut primele imagini cu Bradley pe platou în rolul lui Bernstein, unii au criticat utilizarea de astfel de proteze, iar criticul celor de la Hollywood Reporter, Daniel Fienberg, a calificat-o drept „problematică”.
Într-o declaraţie postată pe reţelele de socializare săptămâna trecută, copiii lui Bernstein, Jamie, Alexander şi Nina, i-au luat apărarea lui Cooper, denunțând critici „nesincere”: „Ni se rupe inima să vedem orice reprezentări sau înţelegeri greşite ale eforturilor lui Cooper. Se întâmplă să fie adevărat că Leonard Bernstein avea un nas frumos şi mare. Bradley a ales să folosească machiajul prostetic pentru a amplifica asemănarea, iar noi suntem perfect de acord cu asta. Suntem, de asemenea, siguri că şi tatăl nostru ar fi fost de acord cu asta”.
Controversa a urmat obiecţiilor faţă de distribuirea lui Cillian Murphy în rolul fizicianului nuclear J Robert Oppenheimer în filmul biografic regizat de Christopher Nolan şi faţă de cea a lui Helen Mirren în rolul prim-ministrului israelian Golda Meir - doi actori care nu sunt evrei dar care interpretează figuri evreieşti notabile.