Olivia de Havilland, celebră din „Pe aripile vântului”, a împlinit 104 ani
De două ori câștigătoare a premiului Oscar, actrița care i-a dat viață faimosului personaj Melanie Wilkes în „Gone with the Wind” a împlinit 104 ani pe 1 iulie 2020.
De Havilland, care locuiește în Paris, este unica supraviețuitoare din distribuția clasicului din 1939. Olivia a jucat în celebrul lungmetraj alături de Vivien Leigh și Clark Gable.
Deși a fost nominalizată la Oscar pentru peformanța din „Pe aripile vântului”, De Havilland a trebuit să aștepte până în 1946 pentru a ridica primul ei trofeu, când a câștigat râvnita statuetă pentru Cea mai bună actriță cu prestația din „To Each His Own”. Iar trei ani mai târziu, era răsplătită pentru rolul din „The Heiress”.
De Havilland a primit, de asemenea, o distincție specială în 2017, când a devenit cea mai în vârstă persoană care a primit titlul de ”Damă comandant”.
Havilland a spus pentru People atunci că este "extrem de mândră că regina mi-a acordat titlul de 'Dame Commander of the Order of the British Empire'. Să primesc această onoare înainte de a împlini 101 ani este cel mai frumos cadou”.
A oferit un secol plin de momente magice iubitorilor de filme clasice și a reușit să își păstreze intact surâsul glorios
Olivia de Havilland s-a născut în 1916 în Tokyo, iar mai târziu s-a mutat în California cu familia.
A fost subiectul principal în două scandaluri din epoca de aur a Hollywood-ului: zvonurile referitoare la o posibilă relație cu celebrul actor australian Errol Leslie Flynn și rivalitatea care a durat toată viață între ea și sora sa mai mică, celebra Joan Fontaine (născută Joan de Beauvoir de Havilland), câștigătoare a premiului Oscar pentru “Suspicion”.
Actrița a fost descoperită de regizorul austriac Max Reinhardt, la vârsta de 19 ani, interpretând rolul lui Hermia în „Visul unei nopți de vară”. Olivia a semnat un contract cu cei de la Warner Bros. și a jucat în opt filme alături de celebrul Flynn, printre care și „The Charge of the Light Brigade” (1936) și „The Adventures of Robin Hood” (1938). În 1941 a jucat alături de Charles Boyer și Paulette Goddard în „Hold Back the Dawn”, rol care i-a adus o a doua nominalizare la Oscar.
Olivia de Havilland locuiește în Franța încă din 1950. A fost căsătorită de două ori, prima dată cu scriitorul Marcus Goodrich și ulterior cu jurnalistul Pierre Galante, ambele căsnicii sfârșindu-se prin divorț. Din prima căsnicie a avut un băiat pe nume Benjamin, care a murit în 1991, iar Gisele, fiica din căsnicia cu Galante, lucrează că jurnalistă în Franța.
Dincolo de problemele personale, de Havilland a reușit să schimbe pentru totdeauna industria cinematografică în momentul în care și-a dat în judecată studioul, Warner Bros., pentru încălcarea contractului. Actrița a câștigat procesul, ceea ce a dus la introducerea legii De Havilland, în care actorii sunt protejați de cerințele absurde ale studiourilor. Legea a permis vedetelor să negocieze contractele din acel moment astfel încât să nu fie forțate să aparțină unui singur studio pentru ani de zile.
Ultima mare doamnă a cinematografiei clasice a declarat într-un interviu pentru Vanity Fair că secretul longevității sale constă în trei constante care nu ar trebui să lipsească din viață nimănui: iubirea, râsul și lumina.
10 filme celebre cu faimoasa Olivia de Havilland
A Midsummer Night’s Dream (1935)
The Adventures of Robin Hood (1938)
Gone with the Wind (1939)
Dodge City (1939)
Hold Back the Dawn (1941)
In This Our Life (1942)
To Each His Own (1946)
The Dark Mirror (1946)
The Snake Pit (1948)
The Heiress (1949)