Povestea „Killers of the Flower Moon”, unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, regizat de Martin Scorsese
Cel mai recent film al lui Martin Scorsese, "Killers of the Flower Moon", și unul dintre cele mai așteptate de anul acesta spune povestea crimelor comise împotriva amerindienilor Osage din Oklahoma, la începutul secolului XX.
O poveste întunecată care pare desprinsă direct din mintea scenariştilor de la Hollywood, dar care îşi are totuşi rădăcinile în evenimente foarte reale, documentate în cartea lui David Grann "The American Note", publicată în 2017 şi care a inspirat lungmetrajul, care se lansează la 20 octombrie în Statele Unite, scrie AFP.
Cine sunt Osage?
Originar din văile râurilor Ohio şi Mississippi, tribul nativilor americani Osage a fost mutat împotriva voinţei lor şi s-a stabilit la sfârşitul secolului al XIX-lea pe pământurile stâncoase din Oklahoma, în centrul Statelor Unite.
În 1906, în calitate de proprietari ai noii lor rezervaţii, Osage au negociat un acord rar cu guvernul federal american, prin care se acordau membrilor tribului drepturi exclusive asupra oricăror resurse minerale găsite în sol. Aceste drepturi nu puteau fi transferate sau vândute, ci puteau fi doar moştenite.
Cu toate acestea, prospectorii au descoperit în curând că rezerva Osage se afla sub un câmp petrolifer imens.
Odată cu explozia aurului negru, Osage se îmbogăţeau rapid.
Numai în 1923, tribul a primit echivalentul a peste 400 de milioane de dolari din zilele noastre, potrivit lui David Grann.
Acest lucru a stârnit invidia pionierilor albi, care s-au grăbit să profite de această bogăţie.
Au înfiinţat afaceri, s-au căsătorit cu membri ai tribului atunci când nu şi-au administrat pur şi simplu propria avere, guvernul american declarându-i pe Osage "incompetenţi" în astfel de chestiuni în 1921, printr-un decret plin de prejudecăţi rasiste.
Ce este "domnia terorii"?
Din 1921 până în 1925, o serie de crime şi morţi suspecte au avut loc în rândul naţiunii Osage, care a supranumit această perioadă "domnia terorii".
Familia lui Mollie Kyle Burkhart este greu lovită. Sora ei, Anna Kyle Brown, a fost împuşcată în cap în 1921, iar mama lor, Lizzie, a murit câteva luni mai târziu din cauza unei presupuse otrăviri. Rita Smith, o altă soră a lui Mollie, şi soţul ei, Bill, mor după ce o bombă explodează în casa lor în 1923. Vărul lor îndepărtat, Henry Roan, este şi el găsit împuşcat în cap în acelaşi an. Diabetică, Mollie Burkhart însăşi a scăpat la limită de otrăvirea provocată de dozele sale de insulină.
În total, tribul a numărat cel puţin 60 de victime în această perioadă, potrivit site-ului său, dar este posibil să fie mai multe, unele morţi suspecte nefiind niciodată investigate.
„Killers of the Flower Moon” intră în cinematografele din întreaga lume simultan
Investigaţie federală
În condiţiile în care cadavrele se înmulţeau, autorităţile americane au relansat ancheta în 1925, încredinţată "Biroului de Investigaţii", strămoşul Poliţiei Federale (FBI).
După luni de anchetă, acestea au descoperit o maşinaţiune intrafamilială. Soţul lui Mollie, Ernest, un colonist alb, şi unchiul său, William Hale, un localnic alb proeminent, au orchestrat asasinarea familiei Osage pentru a moşteni drepturile asupra petrolului.
Cei doi bărbaţi, care au încercat să îşi ascundă crimele, au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă în 1926 şi 1929.
Celelalte crime din această perioadă, ai căror autori nu au fost aduşi în faţa justiţiei din lipsă de probe, sunt aproape toate atribuite unor persoane din afara tribului care încercau să pună mâna pe drepturile Osage asupra petrolului, potrivit lui David Grann.
Acesta denunţă în cartea sa "o serie de crime la scară mare".
Şi astăzi?
Astăzi, aproximativ un sfert din drepturile petroliere din rezervaţie sunt deţinute de persoane care nu sunt Osage. Cu toate acestea, naţiunea Osage încearcă să treacă o lege federală pentru a putea revendica aceste titluri, în special cele care au fost obţinute în mod ilicit. Cu toate acestea, cea mai mare parte a zăcământului s-a epuizat, iar redevenţele sunt acum de doar câteva mii de dolari.
Crimele din anii 1920 au lăsat un semn de neşters în memoria comunităţii Osage, care a fost puternic implicată în realizarea filmului lui Martin Scorsese.
Filmul îi are în rolurile principale pe Leonardo DiCaprio şi Robert De Niro. De asemenea, s-a apelat la actori Osage, elemente de recuzită realizate de artizani Osage şi limba Osage.