Povestea lui Cate Blanchett, singura actriță australiană care a câștigat două Oscaruri. 15 lucruri mai puțin cunoscute despre vedeta aflată pe lista celor mai deștepți oameni de la Hollywood
Cate Blanchett este una dintre cele mai admirate vedete de la Hollywood. Actrița australiană s-a născut la 14 mai 1969 în Melbourne. A studiat la Institutul Naţional de Arte Dramatice, pe care l-a absolvit în 1992, potrivit imdb.com.
A debutat pe marele ecran în 1997, în ''Paradise Road''. Şi tot în acelaşi an, a atras atenţia audienţei cu interpretarea din ''Oscar and Lucinda'' (1997), în care a jucat alături de Ralph Fiennes.
Cate Blanchett, două premii Oscar în palmares
În 1999, a primit Globul de Aur pentru rolul reginei Elisabeta I, şi mai târziu, nominalizarea la Oscar la categoria cea mai bună actriţă în rol principal. Au urmat interpretările din ''The Gift'' (2000), ''Bandits'' (2001), ''The Shipping News'' (2001) şi ''Charlotte Gray'' (2001).
În 2001, a fost distribuită în trilogia ''Stăpânul inelelor'', serie regizată de Peter Jackson, după opera lui J.R.R. Tolkien, unde a înfăţişat-o pe zâna-elf Galandriel.
Succesul i-a fost recunoscut în urma interpretării personajului legendar Katharine Hepburn, în filmul biografic despre Howard Hughes, ''Aviatorul'' (2004), în regia lui Martin Scorsese. În 2005, Cate Blanchett a fost distinsă cu Oscar pentru rolul secundar interpretat în această peliculă.
Doi ani mai târziu, Cate Blanchett s-a întors la unul dintre personajele celebre din palmaresul său, regina Elisabeta I, în ''Elizabeth: The Golden Age'' (2007), pentru care a fost nominalizată, în 2008, la premiile Screen Actors Guild şi la Globurile de Aur.
Cate Blanchett s-a numărat printre actorii care au participat la portretizarea vieţii legendarului Bob Dylan în filmul biografic ''I'm Not There'', pentru această interpretare primind alte două nominalizări la Screen Actors Guild şi Globurile de Aur în 2008.
Cate Blanchett a fost distinsă în 2014 cu premiul Oscar pentru rolul principal interpretat în "Blue Jasmine" (2013), film regizat de Woody Allen. Un an mai târziu, a jucat în producţiile ''Carol'', ''Cinderella'', ''Knight of Cups'' şi ''Truth'' alături de actorii Robert Redford şi Dennis Quaid.
În 2012, actriţa s-a întors la personajul Galandriel, într-o altă serie regizată de Peter Jackson intitulată ''Hobbitul''.
Cate Blanchett, pe lista celor ''100 cei mai influenţi oameni din lume''
Actriţa a fost inclusă de revista ''Time'', în 2007, în lista celor ''100 cei mai influenţi oameni din lume'', potrivit site-ului www.biography.com.
În luna mai 2016, Cate Blanchett a devenit noul ambasador al bunăvoinţei în cadrul Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR), într-un demers de sensibilizare asupra situaţiei dificile a refugiaţilor, pe fondul crizei fără precedent în domeniul migraţiei.
A prezidat juriul festivalurilor de la Cannes și Veneția
Anul 2018 a fost cel în care a prezidat juriul celei de-a 71-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes.
În aprilie 2019, actriţa a apărut în emisiunea comică de succes de pe BBC Radio 4 "Bunk Bed", în care cele două gazde, aflate în paturi suprapuse, dau frâu liber gândurilor pe diferite subiecte înainte de a adormi, potrivit site-ului www.bbc.co.uk. Actriţa s-a alăturat gazdelor Peter Curran şi Patrick Marber ca oaspete la "petrecerea în pijamale" din "Bunk Bed". Înregistrată pe întuneric, emisiunea prezintă un "flux (de gânduri) semi-conştient despre familie, relaţii, muncă şi viaţa imaginară".
Cate Blanchett a prezidat juriul celei de-a 77-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, în 2020, potrivit deadline.com.
În 2022, şi-a împrumutat vocea personajului Spazzatura din animaţia stop-motion "Pinocchio", co-scrisă şi regizată de Guillermo del Toro.
În 2022, Cate Blanchett primește premiile César onorific și Goya Internacional
Pe 25 ianuarie 2022 a primit un César onorific pentru cariera şi activitatea sa, cu ocazia celei de-a 47-a ceremonii de decernare a Premiilor César.
La 12 februarie 2022, actriţa a primit, la Valencia, premiul Goya Internacional, atribuit de Academia Spaniolă de Film "personalităţilor care contribuie la dezvoltarea cinematografiei ca artă ce uneşte culturile şi spectatorii din lumea întreagă".
BAFTA pentru cea mai bună actriță
În februarie 2023, Cate Blanchett a fost desemnată cea mai bună actriţă în rol principal graţie interpretării din pelicula ''Tar'', în regia lui Todd Field, în cadrul celei de-a 76-a ediţii a galei premiilor Academiei Britanice de Arte ale Filmului şi Televiziunii (BAFTA), menţiona AFP.
Cate Blanchett, ambasadoare UNHCR: Trebuie să înţelegem că nimeni nu-şi pune copiii într-o barcă decât dacă apa este mai sigură decât uscatul
În noiembrie 2023, Cate Blanchett, ambasadoare a bunăvoinţei pentru Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) din anul 2016, a îndemnat Uniunea Europeană să intensifice sprijinul acordat refugiaţilor şi ţărilor-gazdă şi să se asigure că politicile blocului comunitar se ''concentrează asupra protecţiei acestora şi nu asupra fortificării graniţelor'', informa Reuters. ''Trebuie să înţelegem că nimeni nu-şi pune copiii într-o barcă decât dacă apa este mai sigură decât uscatul'', a declarat actriţa în faţa membrilor Parlamentului European din Bruxelles.
Actriţa va fi recompensată cu Premiul Donostia pentru întreaga carieră la cea de-a 72-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian, care se va desfăşura între 20 şi 28 septembrie 2024 informează EFE.
Cate Blanchett s-a căsătorit în 1997 şi are patru copii
Cate Blanchett şi scenaristul Andrew Upton s-au căsătorit în 1997 şi au trei fii: Dashiell John (n. 2001), Roman Robert (n. 2004), Ignatius Martin (n. 2008) şi o fiică adoptată, Edith Vivian Patricia.
15 lucruri inedite despre Cate Blanchett, potrivit Imdb.com
- Record: este singura actriță australiană cu două premii Oscar în palmares
- A devenit prima persoană care a portretizat o câștigătoare a Oscarului și a obținut pentru respectiva interpretare, la rândul ei, trofeul Oscar
- A acceptat rolul din trilogia Stăpânul Inelelor doar pentru că și-a dorit întotdeauna să apară într-un film purtând urechi de elf, pe care ulterior le-a și păstrat acasă.
- Face parte din grupul select al actrițelor care au câștigat atât Oscarul pentru rol principal, cât și pe cel pentru rol secundar, alături de Maggie Smith, Meryl Streep, Jessica Lange, Helen Hayes și Ingrid Bergman.
- În 2008, deși a fost nominalizată la Oscarul pentru cea mai bună actriță pentru interpretarea din Elizabeth: The Golden Age (2007), ea a declarat public că a votat pentru Marion Cotillard în La Vie En Rose (2007), pe care a descris-o drept „uimitoare”.
- Este foarte bună pritenă cu Nicole Kidman și Toni Collette.
- Și-a ras părul de pe cap la vârsta de 15 ani și, ca urmare, a fost la un pas să fie concediată de la locul de muncă pe care îl avea la un azil de bătrâni.
- Personajul negativ pe care l-a interpretat în Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008) este răufăcătorul preferat al regizorului Steven Spielberg din respectiva serie.
- A jucat în 10 filme nominalizate la Oscar.
- A acceptat rolul Daisy Fuller în The Curious Case of Benjamin Button (2008), după ce Rachel Weisz a refuzat din cauza programului încărcat.
- A fost distribuită inițial în Fantastic Mr. Fox (2009), dar ulterior înlocuită de Meryl Streep. De asemenea, a fost luată în considerare pentru rolul lui Jane Smith din Mr. & Mrs. Smith (2005), care în cele din urmă i-a revenit Angelinei Jolie.
- A interpretat de trei ori roluri de bărbat: pe Bob Dylan în I'm Not There (2007), pe Richard al II-lea, pe scenă cu Sydney Theatre Company, apoi a jucat în Manifesto (2015).
- Este unul dintre cele șase staruri (și singura femeie) cu dublă nominalizare la Oscar pentru că a jucat același personaj în două filme separate.
- Se află pe lista EW a celor mai deștepți 50 de oameni de la Hollywood.
- Eroii ei actori sunt Judy Davis, Wendy Hughes, Robert Menzies și Geoffrey Rush.