Scarlett Johansson dă în judecată Disney pentru lansarea „Black Widow” pe streaming. Pierderi de zeci de milioane de dolari pentru actriță
Scarlett Johansson dă în judecată Disney pentru că a lansat „Black Widow” pe platforma sa de streaming în aceeași în care filmul a avut premiera și în cinematografe, informează ET. Acest fapt ar fi constituit, potrivit actriţei americane, o încălcare a contractului vedetei hollywoodiene, ce i-ar fi cauzat un prejudiciu de zeci de milioane de dolari, informează AFP, citată de Agerpres.
Scarlett Johansson ar fi pierdut 50 de milioane de dolari
Mai exact, Johansson, în vârstă de 36 de ani, susține că a pierdut peste 50 de milioane de dolari ca urmare a lansării filmului pe serviciul de streaming Disney + în același timp cu debutul în cinematografe, potrivit The Wall Street Journal.
Scarlett Johansson, una dintre cele mai bine plătite vedete de la Hollywood, trebuia să primească un procent din încasările obţinute de filmul Marvel în cinematografe , se arată în plângerea depusă joi la un tribunal din Los Angeles.
Lansarea pe marile ecrane a filmului „Black Widow”, programată iniţial pentru anul trecut, a fost amânată de mai multe ori din cauza pandemiei de COVID-19. Pelicula a fost lansată în cele din urmă în iulie 2021, în sălile de cinema, odată cu lansarea sa pe platforma de streaming Disney+.
Rezultatele „Black Widow” la box office vs. platformă de streaming
Experţii în box-office consideră că încasările dezamăgitoare - potrivit standardelor asociate filmelor Marvel - au fost cauzate parţial de lansarea lui simultană în streaming. În trei săptămâni de proiecţii, această peliculă a obţinut încasări de 150 de milioane de dolari în cinematografele americane.
„Nu este niciun secret pentru nimeni faptul că Disney lansează filme precum 'Black Widow' direct pe platforma Disney+ pentru a atrage mai mulţi abonaţi şi pentru a face astfel să crească preţul acţiunilor companiei - şi că invocă pandemia de COVID-19 ca pretext”, a declarat avocatul actriţei Scarlett Johansson, John Berlinski, într-un comunicat remis AFP, notează Agerpres.
„Cu siguranţă nu va fi ultima dată când artişti talentaţi de la Hollywood se vor opune grupului Disney şi declară în mod clar că, indiferent de ceea ce poate să pretindă această companie, ea are obligaţia legală de a-şi onora contractele”, a adăugat acelaşi avocat.
Grupul Disney, care deţine studiourile Marvel, specializate în producţii cu supereroi, a reacţionat la rândul său şi a afirmat că nu a încălcat contractul semnat cu Scarlett Johansson, negând totodată utilitatea acestui proces în instanţă.
„Plângerea este deosebit de tristă, îngrozitoare, pentru că ea ignoră impactul mondial oribil şi prelungit al pandemiei de COVID-19”, au transmis reprezentanţii grupului american într-un comunicat.
La fel ca multe studiouri hollywoodiene, Disney privilegiază tot mai mult proiecţiile în streaming, pe care le consideră sursa veniturilor sale viitoare.
După primul weekend de proiecţii şi difuzări ale filmului „Black Widow”, grupul Disney a publicat un comunicat în care a precizat că acest lungmetraj a obţinut încasări de "peste 60 de milioane de dolari" doar pe platforma Disney+, unde este accesibil pentru abonaţii acesteia, contra unui tarif suplimentar de 30 de dolari.
În plângerea depusă în instanţă, se afirmă că „pentru a-şi proteja interesele financiare, Scarlett Johansson a obţinut de la Marvel promisiunea că lansarea filmului se va face 'în cinematografe'”, fapt care ar însemna, potrivit actriţei, că pelicula nu ar trebuit să fie disponibilă imediat şi în streaming.
„Însă grupul Disney voia să atragă publicul filmului departe de sălile de cinema şi către propriul lui serviciu de streaming, unde poate să îşi păstreze încasările doar pentru el, crescând totodată numărul de abonaţi ai Disney+”, iar grupul încerca astfel „să se îmbogăţească”, se mai afirmă în plângerea depusă la tribunal de avocaţii actriţei americane.
Unul dintre studiourile rivale, Warner Bros., a fost criticat anul trecut pentru faptul că a luat o decizie similară, alegând să îşi lanseze toate filmele simultan în cinematografe şi în streaming.
Warner Bros. a renegociat unele dintre contractele semnate cu actorii şi regizorii peliculelor sale şi ar fi achitat peste 200 de milioane de dolari pentru a compensa astfel pierderile financiare ale acestora provocate de rezultatele mai slabe de box-office.
Vezi și:
FILMELE VERII 2021. CE SCORURI AU PRIMIT DE LA PUBLIC ȘI CRITICI