„Secret Invasion” de la Marvel provoacă uriașe controverse cu genericul produs cu ajutorul inteligenţei artificiale
Genericul serialului Marvel "Secret Invasion" a fost produs cu ajutorul inteligenţei artificiale (IA), a recunoscut regizorul său, alimentând polemica la Hollywood, în plină grevă a scenariştilor, îngrijoraţi de potenţialul devastator al IA pentru industria lor, informează AFP.
Noul serial îl prezintă pe spionul Nick Fury, interpretat de Samuel L. Jackson, luptând împotriva unei conspiraţii puse la cale de "Skrulls", extratereştri capabili să îşi schimbe înfăţişarea.
Genericul se inspiră din această temă, schiţând personajele sub forma unor acuarele în mişcare, ceea ce le conferă feţelor diverşilor protagonişti un caracter instabil, uneori neliniştitor.
Aceasta şi-a şi dorit regizorul Ali Selim, care a apelat la Method Studios, o companie specializată în inteligenţă artificială, pentru a realiza genericul.
Acest imaginar "ieşit direct din lumea Skrull, care îşi schimbă forma" făcea parte din comandă "atunci când am contactat compania de AI", a explicat el într-un interviu publicat miercuri de site-ul de specialitate Polygon.
Cineastul a recunoscut că a fost fascinat de capacitatea AI de a transmite sentimentul de nelinişte care străbate seria.
"Le vorbeam despre idei, teme şi cuvinte, iar apoi computerul intra în acţiune şi făcea ceva. Apoi, puteam să modificăm puţin acest ceva folosind cuvinte, şi se schimba", a detaliat el.
Pentru el, acest proces "părea exploratoriu şi inevitabil, incitant şi diferit".
Aceste declaraţii au picat însă prost la Hollywood, unde scenariştii sunt în grevă de aproape două luni. Chiar dacă lupta cu studiourile se învârte în primul rând în jurul problemelor salariale, viitorul rol al IA în procesul de creaţie este, de asemenea, un punct important de discuţie.
Mai mulţi artişti au denunţat experimentul pe reţelele de socializare.
"Cred că IA este lipsită de etică, periculoasă şi concepută exclusiv pentru a distruge carierele artiştilor", a scris pe Twitter Jeff Simpson, care a lucrat la serial alături de echipa de design vizual. "Sunt foarte îngrijorat de impactul pe care îl va avea", a adăugat el.
Procesul ales de Marvel adaugă "sare pe rănile tuturor artiştilor şi scenariştilor implicaţi în grevă", a reacţionat şi Jon Lam, un autor de storyboard-uri.
Negocierile dintre studiouri şi WGA, puternicul sindicat al scenariştilor, sunt în prezent în impas. Organizaţia doreşte să restricţioneze utilizarea inteligenţei artificiale, astfel încât tot ceea ce este produs de un computer sau de un robot să nu poată fi considerat drept material "literar" sau "sursă", termeni-cheie care implică plata de drepturi de autor. Cereri respinse însă de studiouri şi de platforme, care propun o reuniune anuală pentru a "discuta despre progresele tehnologiei".