Tim Burton abia putea înțelege „modul abstract de a vorbi” al lui Jack Nicholson pe platourile de la Batman. Dezvăluiri neașteptate din culise
Regizorul Tim Burton a mărturisit într-un interviu amplu cu Empire că a trebuit să folosească un fel de „interpret” pentru a comunica cu Jack Nicholson pe platoul de filmare de la „Batman” din 1989. Burton abia a putut înțelege „modul abstract de a vorbi” al legendarului actor.
Batmanul regizat de Tim Burton este considerat unul dintre cele mai bune filme cu supereroi.
Cineastul american a făcut acum câteva dezvăluiri interesante despre dinamica lui cu Jack Nicholson. Starul în vârstă de 85 de ani a fost lăudat de critici pentru interpretarea lui Joker, dar Burton a povestit că a avut ceva probleme în a-l înțelege pe actor.
„Jack are un mod foarte abstract de a vorbi. Îmi spunea lucruri, iar eu ziceam: „Da, am înțeles”, apoi mă duceam la altcineva și întrebam: „Despre ce naiba vorbea?”. „A existat această comunicare ciudată: neliniară, la care nu te puteai conecta... Dar în același timp a fost clar pentru mine. Am știut că vom reuși să comunicăm bine, dar într-un stil primitiv”, a adăugat Burton.
Burton, care a avut doar două lungmetraje în CV înainte de „Batman”, Pee Wee's Big Adventure (1995) și Beetlejuice (1988), a povestit cum a descoperit că Nicholson l-a susținut pe platoul de filmare, când mulți alții nu au făcut-o: „M-a protejat, a avut grijă de mine, m-a împins să merg înainte, dar fără a fi copleșitor. M-am simțit cu adevărat susținut de el într-un mod foarte profund”.
„Eram tânăr și aveam de-a face cu un studio mare, iar el, atât de liniștitor, mi-a dat încredere să fac ceea ce trebuia. Cu el ca susținător totul a rezonat în studio. M-a ajutat să trec prin tot procesul. Mi-a dat putere”, a adăugat Burton.
Regizorul a recunoscut însă că și el a avut probleme în a comunica cu lumea pe platoul de filmare.
„Pe vremuri, abia puteam să formulez câteva propoziții. Am avut reale probleme la capitolul comunicare”, a spus el.
Pentru acest film, Nicholson a cerut ca salariul să-i fie redus de la 10 milioane de dolari la 6 milioane de dolari, deși a primit și un procent din încasările de box office și publicitate.
Filmul avea să devină un succes uriaș, cu cele mai mari încasări la box office-ul american în acea perioadă, 251 de milioane de dolari, și peste 400 de milioane de dolari la nivel mondial, dintr-un buget de doar 40 de milioane de dolari.
Burton a revenit alături de starul Michael Keaton pentru continuarea din 1992, „Batman Returns”, care a obținut 266 milioane încasări la nivel global, la un buget de 80 milioane dolari.