Scenă din filmul The Boogeyman/ Profimedia Scenă din filmul The Boogeyman/ Profimedia

Top 10 filme după Stephen King. Cele mai urmărite producții bazate pe romanele horror ale marelui scriitor

Stephen King este unul dintre cei mai prolifici și influenți autori contemporani, cu o carieră care se întinde pe mai multe decenii și include numeroase romane de succes. Multe dintre operele sale au fost adaptate pentru marele ecran, devenind filme iconice în genurile horror, thriller și dramă.

Aceste adaptări au reușit nu doar să capteze esența terifiantă a scrierilor lui King, dar și să aducă în fața publicului interpretări memorabile și povești care rămân relevante și astăzi. Iată o listă cu top 10 filme realizate după cărțile lui Stephen King, care au captivat și înspăimântat audiențele de-a lungul anilor.

Top 10 filme realizate după cărțile lui Stephen King

1. The Shawshank Redemption (1994)

Regizor: Frank Darabont

„The Shawshank Redemption” reprezintă prima adaptare pentru marele ecran a unui roman de Stephen King realizată de Frank Darabont și rămâne una dintre cele mai apreciate. Bazat pe nuvela mai puțin cunoscută „Rita Hayworth and the Shawshank Redemption” (inclusă în colecția „Different Seasons”, care a inspirat și „Stand By Me”), filmul îi are în rolurile principale pe Tim Robbins și Morgan Freeman. Robbins interpretează rolul lui Andy Dufresne, un bancher condamnat pe nedrept pentru uciderea soției sale și a iubitului acesteia, fiind forțat să-și petreacă restul vieții în penitenciarul Shawshank. Freeman joacă rolul lui Red, un deținut înțelept și obosit de viață, care se ocupă de contrabandă.

Deși „The Shawshank Redemption” explorează teritorii întunecate, filmul este, în esență, o poveste înălțătoare despre speranță și rezistență în fața celor mai dificile circumstanțe. Robbins oferă o interpretare remarcabilă ca protagonist, dar Freeman reușește adesea să fure spectacolul, atât prin prezența sa pe ecran, cât și prin talentul oratoric. 

2. The Shining (1980)

Regizor: Stanley Kubrick

Adaptarea lui Stanley Kubrick a romanului „The Shining” de Stephen King este probabil cea mai faimoasă ecranizare a unei lucrări de-a lui King. Filmul spune povestea lui Jack Torrance (interpretat de Jack Nicholson), un scriitor care devine îngrijitorul de iarnă al luxosului hotel Overlook din Munții Stâncoși din Colorado. Jack, un bărbat cu o latură întunecată pronunțată, este afectat de o combinație de izolare și influență supranaturală, ceea ce îl determină să încerce să-și ucidă familia și să se alăture numeroaselor suflete neliniștite prinse în zidurile hotelului. Singura speranță a familiei sale este fiul său, Danny (Danny Lloyd).

Citește și: „The Boogeyman” promite să fie cea mai terifiantă adaptare după Stephen King. Filmul, modificat la montaj pentru a mai reduce din emoţii

Stephen King a fost întotdeauna foarte vocal în antipatia sa față de această adaptare, considerând că Kubrick a minimizat temele de familie și natura supranaturală a hotelului. Cu toate acestea, tocmai aceste elemente sunt acum printre cele mai lăudate aspecte ale filmului. „The Shining” este un film genial din punct de vedere tehnic, cu inovații cinematografice remarcabile (în special scenele de urmărire ale lui Danny pe tricicletă) și utilizarea unor decoruri arhitecturale imposibile pentru a crea o atmosferă subtilă, dar profund neliniștitoare. „The Shining” este atât de bine realizat încât a reușit să devină un clasic al genului horror, de sine stătător, fiind considerat unul dintre cele mai bune filme de groază din toate timpurile.

3. Misery (1990)

Regizor: Rob Reiner

„Misery” urmează o formulă foarte simplă, concentrându-se pe două personaje principale care petrec cea mai mare parte a filmului închiși într-o cabană izolată în timpul iernii. Atât romanul din 1987, cât și adaptarea lui Rob Reiner din 1990, au reușit să maximizeze efectul acestei formule simple.

Ca și în multe dintre poveștile lui Stephen King, protagonistul din „Misery” este un scriitor cu probleme. James Caan interpretează rolul romancierului Paul Sheldon, care este salvat dintr-un accident de mașină de o asistentă pe nume Annie Wilkes, interpretată de Kathy Bates. Din nefericire, Wilkes, care se autoproclamă „fanul numărul unu” al lui Sheldon, folosește această ocazie pentru a-l captura în cabana ei și a-l forța să scrie o nouă carte care să readucă la viață cel mai faimos personaj al său, Misery Chastain. 

Kathy Bates a câștigat Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță pentru interpretarea lui Annie Wilkes, un personaj care rămâne unul dintre marii răufăcători din istoria filmelor de groază.

4. Carrie (1976)

Regizor: Brian De Palma

„Dacă ai gust pentru teroare... invită-l pe Carrie la bal!” - Acesta a fost sloganul sugestiv pentru „Carrie”, care rezuma perfect esența acestui horror dramatic pentru adolescenți. „Carrie” a fost marele succes literar al lui Stephen King în 1974 și, doar doi ani mai târziu, a fost adaptat într-unul dintre cele mai memorabile filme bazate pe munca sa. Personajul principal, interpretat de Sissy Spacek, este o adolescentă timidă și neîndemânatică, care suferă de bullying la școală și este dominată acasă de o mamă fanatic religioasă (Piper Laurie). Pe lângă aceste dificultăți, Carrie manifestă puteri psihocinetice distructive atunci când este supărată, așa că vă puteți imagina ce se întâmplă când devine victima unei farse crude la balul de absolvire, relatează ign.com

Citește și: "Cea mai buna adaptare de la Shawshank Redemption incoace". Filmul marca Stephen King care face furori inainte de lansare

„Carrie” a fost apreciat atât pentru elementele sale terifiante, cât și pentru portretizarea profundă a unui personaj extrem de zbuciumat, rămânând unul dintre cele mai bune filme horror tradiționale inspirate din opera lui Stephen King.

5. Doctor Sleep (2019)

Regizor: Mike Flanagan

„Doctor Sleep” al lui Mike Flanagan este un miracol al horror-ului modern. Adaptând continuarea romanului lui Stephen King la „The Shining”, povestea îl urmărește pe Danny Torrance (Ewan McGregor) ajuns la maturitate. Flanagan a avut provocarea de a combina lumea prozei lui King cu viziunea cinematografică a lui Kubrick. 

Din punct de vedere vizual, majoritatea elementelor asociate cu „The Shining” provin de la Kubrick (labirintul de gard viu, „gemenii”, diversele fantome etc.), iar „Doctor Sleep” este un amestec frumos și brutal al tuturor acestor elemente. În plus, este un film fantastic creat de unul dintre cei mai buni maeștri noi ai genului horror.

6. It: Chapter One (2017)

Regizor: Andy Muschietti

Una dintre cele mai emblematice opere ale lui Stephen King a devenit, în mod potrivit, una dintre cele mai de succes adaptări ale sale, doborând recorduri la box office. Dar mai mult decât a fi doar un succes financiar, „IT” este un film de groază extrem de eficient, care pune în prim-plan un grup de elevi îndrăzneți de gimnaziu în confruntarea lor cu un ucigaș terifiant și inuman ce pândește sub străzile unui oraș idilic din Maine. Filmul este plin de momente înfricoșătoare, sperieturi diabolice și o interpretare înfiorătoare a lui Bill Skarsgård în rolul lui Pennywise, clovnul dansator.

„It: Chapter One (2017)” este excelent nu doar datorită factorului său de groază, ci și pentru că reușește să facă publicul să empatizeze cu eroii săi, pe măsură ce aceștia se confruntă cu frica. La fel ca și romanul, jumătatea poveștii care prezintă personajele noastre principale în copilărie este partea cea mai captivantă, motiv pentru care doar „Capitolul Unu” își găsește locul pe această listă. 

7. Stand By Me (1986)

Regizor: Rob Reiner

Înainte de Misery, Rob Reiner a regizat și această poveste despre maturitate bazată pe nuvela lui King „The Body”, inclusă în colecția „Different Seasons” din 1982.

Citește și: Ecranizarea romanului „It”, apreciata de catre Stephen King

„Stand By Me” a fost spusă printr-o narațiune de Richard Dreyfuss și a prezentat o distribuție de actori adolescenți emergenți la acea vreme - inclusiv Wil Wheaton, River Phoenix, Corey Feldman și Jerry O'Connell. Acest cvartet a jucat rolul unui grup de prieteni care aud despre descoperirea unui cadavru și se aventurează să-l găsească, în căutarea gloriei într-un oraș mic. Pe parcurs, ei se confruntă cu bătăuși nemiloși și învață lucruri despre ei înșiși și despre viață. Este un film cu o poveste aparent simplă, care a strălucit datorită performanțelor remarcabile. Chiar King însuși l-a descris drept prima adaptare cu adevărat reușită a operei sale.

8. The Green Mile (1999)

Regizor: Frank Darabont

Când Frank Darabont s-a întors să adapteze o altă dramă din închisoarea lui King, „The Green Mile”, unii au fost îngrijorați că ar putea explora teritoriu prea familiar după succesul său cu ceea ce mulți consideră a fi filmul definitiv de Stephen King, „The Shawshank Redemption”.

La fel ca și Shawshank, The Green Mile este o capodoperă de epocă plasată în mare parte într-o închisoare și se concentrează pe un criminal condamnat pe nedrept. Aici, închisoarea este Penitenciarul Cold Mountain din timpul Marii Crize Economice, iar criminalul este John Coffey (Michael Clarke Duncan). Ofițerul responsabil cu condamnații la moarte (Tom Hanks) este fascinat de natura blândă și de puterile aparent supranaturale de vindecare ale lui Coffey, provocând mari conflicte interne în timp ce se luptă cu ideea executării unui om atât de minunat și evident nevinovat.

9. Creepshow (1982)

Regizor: George A. Romero

Legende ale horrorului, Stephen King și George Romero, s-au unit pentru „Creepshow” în 1982, o antologie gândită ca un omagiu adus Epocii de Aur a benzilor desenate de groază din anii 1950, inclusiv celebrele publicații EC Comics și cărțile DC precum House of Secrets și House of Mystery.

Citește și: Povestea lui Johnny Depp. A renunțat la școală la 15 ani, iar Nicolas Cage a fost cel care i-a recomandat ulterior să se îndrepte spre actorie

Această moștenire a antologiei este reflectată în Creepshow, care își păstrează statusul de film juvenil. De asemenea, se remarcă prin faptul că include materiale originale scrise de King însuși, nu doar adaptări ale operelor sale în proză. În timp ce două dintre cele cinci segmente ale filmului se bazează pe povestirile sale, celelalte trei sunt create special pentru Creepshow. Aceste povestiri sunt inteligent conectate prin intermediul unor secvențe animate și o ramă narativă care îl include pe Joe King (fiul lui Stephen King, acum un scriitor de groază consacrat).

10. The Mist (2007)

Regizor: Frank Darabont

„The Mist” se bazează pe o nuvelă a lui King găsită în colecția „Skeleton Crew” din 1985. Deși inițial pare a fi un film cu monștri, „The Mist” urmărește un grup de oameni prinși într-un magazin alimentar izolat, după ce o ceață ciudată învăluie regiunea și aduce cu sine creaturi terifiante asemănătoare dinozaurilor. În centrul acestei fuziuni de groază și științifico-fantastic se află lupta pentru supraviețuire, iar unii dintre supraviețuitori vor merge până la capăt pentru a-i proteja pe cei dragi.

Filmul beneficiază de o distribuție solidă, inclusiv Tom Jane și Marcia Gay Harden, iar regizorul Frank Darabont, unul dintre cei mai aclamați regizori pentru adaptările operei lui King, a fost laudat pentru finalul său revizuit, care a accentuat tonul întunecat al poveștii.

„Stand by Me” este filmul preferat al lui Stephen King

Printre numeroasele filme realizate după operele sale, Stephen King a declarat în mai multe interviuri că „Stand by Me” este unul dintre preferatele sale. Acest film, bazat pe nuvela sa „The Body”, este o poveste de prietenie și maturizare, diferită de stilul său obișnuit de horror, dar captivantă și emoționantă, relatează collider.com.

Citește și: Câți bani a câștigat Stephenie Meyer, autoarea cărților care au inspirat serial filmelor „Twilight”. Nici actorii nu au primit un salariu atât de mare

Stand By Me din 1986 regizat de Rob Reiner este o dramă despre maturizare și este considerat poate cel mai emblematic film din acest subgen. Filmul se concentrează pe patru băieți preadolescenți care pornesc într-o călătorie peste noapte prin pădurile din Oregon pentru a găsi un cadavru, sperând să devină eroi în orașul lor natal. În drumul lor, ei învață lucruri despre ei înșiși și experimentează o creștere personală profundă, care rezonază sincer cu empatie și nostalgie în rândul spectatorilor.

Stephen King a scris 66 de romane și peste 200 de povestiri scurte

Stephen King este un autor prolific, cunoscut pentru operele sale variate, care acoperă genuri precum horror, ficțiune supranaturală, ficțiune științifico-fantastică și literatură de groază psihologică. Până în prezent, el a scris aproximativ 66 de romane și peste 200 de povestiri scurte.

În calitate de rege al groazei, aproape toate cele 66 de cărți ale lui Stephen King s-au clasat printre cele mai bune din acest gen. Când a scris „Carrie”, primul său roman, în 1974, numele său a devenit imediat unul dintre cele mai recunoscute din literatura horror, atât pentru romane, cât și pentru nuvele. Studiourile au observat rapid talentul literar al lui Stephen King și au oferit imediat adaptări cinematografice, începând chiar cu romanul „Carrie”.

King a scris peste 200 de povestiri, incluzând povestiri scurte, romane și nuvele. Carrie a fost prima sa adaptare cinematografică, dar nu a fost nici pe departe ultima. Adaptările cinematografice ale cărților lui Stephen King sunt lansate cu aceeași frecvență ca și poveștile sale literare, cel puțin una făcându-și debutul în fiecare an din 1980.

Dintre acestea, numeroase romane și povestiri scurte ale lui Stephen King au fost adaptate în filme, seriale TV și alte producții cinematografice. Este dificil să se ofere o cifră exactă datorită volumului mare de lucrări și adaptări care continuă să fie realizate de-a lungul anilor.

Printre cele mai cunoscute ecranizări se numără "The Shining", "It", "Misery", "The Shawshank Redemption", "Carrie", "Pet Sematary", "Doctor Sleep", "The Green Mile", "Cujo" și multe altele.

Este important de menționat că nu toate adaptările sunt filme de lung metraj. Multe dintre povestirile sale au fost adaptate în episoade de seriale TV, mini-serii, filme scurte sau chiar adaptări teatrale.

Programul Zilei

duminică07.07
luni08.07
marți09.07
miercuri10.07
joi11.07
vineri12.07
sâmbătă13.07
06:25 Miss Bala
08:05 Visul unei nopti de vara
10:00 Hotel pentru catei
11:40 Hot Pursuit: Urmarire periculoasa
13:05 Operatiunea Valkyrie
15:00 Mizerabilii
16:45 Sydney White si cei sapte tocilari
18:30 Pantera Roz
20:00 Rampage: Scapati de sub control
21:45 Disparuta
23:10 3000 de ani de dorinta
00:50 Ma poti ierta vreodata?
02:30 Intrusul
04:10 Constantin
06:05 Operatiunea Valkyrie
08:00 Pantera Roz
09:30 Ce-o fi o fi...
11:00 Rampage: Scapati de sub control
12:45 O fata de milioane
14:55 Cine sunt?
16:55 Amor la Roma
18:25 Dadaca McPhee
20:00 Ruptura
21:50 Noapte infernala
23:30 Sechestrati in larg
01:10 Piratul cibernetic
04:05 Imaginea crimei
05:45 Cercul literar Jane Austen
07:30 Ruptura
11:25 Dadaca McPhee
13:00 Operatiunea Fortune: Urzeala razboiului
14:45 Blestemul
16:15 Misiune: Imposibila 2
18:15 Pan: Aventuri in tara de Nicaieri
20:00 Cinci dolari pe zi
21:35 Dadaca perfecta
23:10 Codul asasinului
00:45 Jucatorul
02:30 Thelma si Louise
04:35 Asteptand un bebelus
06:05 Operatiunea Fortune: Urzeala razboiului
07:50 O zi in pantofii altcuiva
09:25 Dadaca perfecta
11:00 Cinci dolari pe zi
12:35 Copiii domnisoarei Peregrine: intre doua lumi
14:35 inzestrata
16:10 Master and Commander: La capatul Pamantului
18:20 Tipic masculin
20:00 Total Recall. Memorie programata
21:50 Ucenic pentru crima
23:35 Papusile rusesti
01:40 Parteneri neobisnuiti
03:20 Vicele
05:25 O alta sansa
07:25 Copiii domnisoarei Peregrine: intre doua lumi
09:25 Total Recall. Memorie programata
11:15 Tipic masculin
14:45 sansa vietii
16:10 Hotelul Marigold
18:10 G.I. Joe: Ascensiunea Cobrei
20:00 Majoretele
21:40 Secretul unei crime
23:20 Vaduve
01:20 Fericirea incepe azi
02:55 Anthony Zimmer
04:20 Nemuritorii: Razboiul Zeilor
06:05 sansa vietii
07:30 Ziua in care s-a oprit Pamantul
09:10 Majoretele
10:50 Jack Ryan: Agentul din umbra
12:30 Regulile nu se aplica
14:30 Batman vs. Superman: Zorii dreptatii
16:50 Sa nu ma parasesti
18:30 Drumul unui caine catre casa
20:00 Ben-Hur
22:00 Traind printre demoni
01:25 Anotimpul Vrajitoarei
02:55 Asediul
04:30 Destine de razboi
06:25 Pact cu diavolita
07:50 Ben-Hur
09:45 Drumul unui caine catre casa
11:15 Masa 19
12:40 Santinela
14:25 Eroii monumentelor
16:15 Barbatii in negru
20:00 Gasca Animalutelor DC
21:50 Transporter: Mostenirea
23:20 Parintele Stu
01:20 Victime colaterale
03:05 in labirintul unui grizzly
04:30 Razbunarea gemenilor 2

Ultimele știri

Jon Landau/ Profimedia
Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru "Titanic" şi "Avatar", a murit la vârsta de 63 de ani

Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru "Titanic" şi "Avatar", care a ajutat la transpunerea în realitate a viziunilor regizorului...

Mike Heslin/ Foto: Instagram
Actorul american Mike Heslin a murit la vârsta de 30 de ani. Anunțul a fost făcut de soţul său Nicolas James Wilson

Actorul american Mike Heslin, care apare în serialul ”Special Ops: Lioness”, a murit la vârsta de 30 de ani, anunţă pe Instagram soţul său...

'The Union' film trailer
Mark Wahlberg, declarații inedite despre Halle Berry, alături de care joacă în „The Union: Cred că este „fantezia oricărui tip”

Mark Wahlberg spune că povestea de dragostea cu Halle Berry în noul lor film „The Union” este „fantezia oricărui tip”.

Partenerii noștri

Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat ce țări sunt în pericol
Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat ce țări sunt în pericol

Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat ce țări sunt în...

Descarca aplicatia Digi24 Digi24.ro
O femeie s-a despărțit de iubitul ei după ce a găsit un lucru bizar sub patul lui: „Mi-a spus că nu știe cum a apărut acolo”
O femeie s-a despărțit de iubitul ei după ce a găsit un lucru bizar sub patul lui: „Mi-a spus că nu știe cum a apărut...

O femeie s-a despărțit de iubitul ei după ce a găsit un lucru bizar sub patul lui: „Mi-a spus că nu...

PeRoz.ro
Lidia Buble a facut confesiuni dureroase despre boala cu care a fost diagnosticata in urma cu doi ani. „Mi s-au taiat picioarele de la jumatate”
Lidia Buble a facut confesiuni dureroase despre boala cu care a fost diagnosticata in urma cu doi ani. „Mi s-au taiat...

Lidia Buble a facut confesiuni dureroase despre boala cu care a fost diagnosticata in urma cu doi...

Utv.ro
Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe motive
Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe motive

Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai...

Digi-World.tv
Bebe Rexha, declarații controversate: „Sunt frustrată, am tăcut prea mult!” Susține că dezvăluirile ei vor prăbuși industria muzicală
Bebe Rexha, declarații controversate: „Sunt frustrată, am tăcut prea mult!” Susține că dezvăluirile ei vor prăbuși...

Bebe Rexha, declarații controversate: „Sunt frustrată, am tăcut prea mult!” Susține că dezvăluirile...

ProFM.ro
Gino Iorgulescu: ”La spital mi-a cerut 3 milioane de euro!”. A venit replica soției victimei lui Mario Iorgulescu
Gino Iorgulescu: ”La spital mi-a cerut 3 milioane de euro!”. A venit replica soției victimei lui Mario Iorgulescu

Patricia Vicol, soția bărbatului omorât de Mario Iorgulescu în urmă cu cinci ani, a făcut o serie...

DigiSport.ro
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de neajutorată”
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de neajutorată”

Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...

Digi-AnimalWorld.tv
Viena, pe primul loc în clasamentul mondial al calităţii vieţii. Paris și Berlin sunt pe 21, New York, pe poziția 70
Viena, pe primul loc în clasamentul mondial al calităţii vieţii. Paris și Berlin sunt pe 21, New York, pe poziția 70

Viena, pe primul loc în clasamentul mondial al calităţii vieţii. Paris și Berlin sunt pe 21, New...

Digi-Life.tv
Antonio, puștiul care la 8 ani abia putea lega câteva vorbe, iar la Evaluarea Națională a obținut rezultate admirabile, inclusiv 9.95 la matematică
Antonio, puștiul care la 8 ani abia putea lega câteva vorbe, iar la Evaluarea Națională a obținut rezultate admirabile...

Antonio, puștiul care la 8 ani abia putea lega câteva vorbe, iar la Evaluarea Națională a obținut...

DigiFM.ro