11 cele mai bune efecte speciale din filme. Vizualuri facute atat de bine incat par reale
Efectele speciale au evoluat enorm de-a lungul timpului. In anumite filme celebre, ele sunt facute atat de bine incat publicului ii este greu sa le perceapa altfel decat reale.
Ai observat si tu unele in timp ce te uitai la vreun lung-metraj de succes? Completam si noi lista cu o serie de vizualuri facute astfel incat sa nu poata fi identificate drept ireale.
Blood Diamond (2006)
Pentru ca Edward Zwick nu a fost deloc impresionat de felul in care a interpretat actrita Jennifer Connelly o scena, a adaugat cu ajutorul efectelor speciale o lacrima pe obrazul ei.
In scena cu pricina, personajul pe care il juca vorbea cu un prieten pe moarte la telefon, iar regizorul a vrut sa ofere un plus de emotie intregului moment.
Forrest Gump (1994)
Filmul castigator de 6 Oscaruri are o multime de efecte speciale ascunse. De exemplu, exista o scena in care la picioarele lui Forrest se asterne o pana. Desi arata extrem de realist, aceasta a fost creata pe computer.
Tot in Forrest Gump, cand personajul joaca ping-pong, mingea a fost adaugata prin efecte speciale.
Die Hard with a Vengeance (1995)
Una dintre scenele memorabile ale filmului este cea in care personajul lui Bruce Willis sta pe strazile din Harlem, New York, cu o pancarta cu mesajul "Urasc cioroii".
In zona respectiva locuiau si inca locuiesc inca multe persoane de culoare, iar folosirea acelui termen este foarte jignitoare, asa ca producatorii au vrut sa evite orice situatie problematica si au scris pe pancarta reala "Urasc pe toata lumea". Ulterior, au modificat prin computer mesajul.
Black Swan (2010)
In afara de scenele evidente cu halucinatii, unele dintre cele mai spectaculoase efecte vizuale au folosite pentru transformarea Ninei (Natalie Portman) in lebada. Desi par destul de reale, ele au fost construite 100% cu ajutorul tehnologiei.
Un alt detaliu interesant e ca regizorul Darren Aronofsky a considerat ca mainile actritei sunt prea prea finute pentru personaj, asa ca le-a marit si le-a ridat pentru a parea mai "malefice" pe marele ecran.
A beautiful mind (2001)
Intr-una din scenele socante ale filmului, personajul lui Russell Crowe aproape ineaca un bebelus. Pentru a crea aceasta secventa, au fost filmate doua cadre separate: una cu cada umpluta doar cu apa si alta doar cu bebelusul intr-o cada goala.
Apoi, imaginile au fost suprapuse si asa a rezultat scena finala.
The Wolf of Wall Street (2013)
Filmul e plin de cadre spectaculoase: vile luxoase, nunti la malul oceanului, privelisti superbe... Pentru a scuti bani, regizorul Martin Scorsese a colaborat cu o echipa specializata in efecte speciale si a creat cu ajutorul tehnologiei multe dintre locatiile din lung-metraj.
Cat despre celebra scena cu leul care se plimba nestingherit prin biroul plin cu oameni, ea este doar pe jumatate adevarata. Mai intai a fost filmat animalul in spatiul gol, apoi figuratia, iar cele doua au fost suprapuse.
Dark Shadows (2012)
Tim Burton si-a propus sa faca filmul cat mai credibil cu putinta, asa ca i-a rugat pe specialistii in efecte vizuale sa editeze toate momentele in care Johnny Depp clipea. Se presupune ca un vampir nu are de ce sa-si odihneasca ochii, asa ca acest gest a fost scos la montaj si nu apare niciodata de-a lungul filmului.
Brokeback Mountain (2005)
Regizorul Ang Lee spune ca scenele cu oi au fost cel mai dificil de filmat pentru ca avea la dispozitie doar 700 de animale, dar ar fi avut nevoie de 2500. Singura solutie la care a putut apela a fost introducerea lor prin CGI.
Birdman (2014)
Filmul e construit cu ajutorul multor scene filmate dintr-o bucata. In acest caz, problema apare la nivel de lumini. Pentru a se asigura ca totul arata perfect pe ecranele de cinema, regizorul s-a bazat enorm pe corectura de lumini cu ajutorul programelor de specializate.
The Social Network (2010)
Nu multi stiu ca gemenii Winklevoss sunt jucati de acelasi actor, Armie Hammer. Sigur, regizorului David Fincher i-ar fi fost mai usor sa distribuie frati in rolurile respective, insa a tinut neaparat sa-l foloseasca pe star.
Pentru a filma scenele de care avea nevoie, el a adus o dublura, careia i-a suprapus apoi chipul actorului, filmat special pentru post-productie.
Captain America: The First Avenger (2011)
Fizicul actorului Chris Evans este recunoscut la Hollywood. A fost, deci, o adevarata provocare pentru regizor sa-l construiasca pe slabutul Steve Rogers.
Initial, el a folosit o dublura corporala, insa nu a fost multumit de rezultat, asa ca s-a folosit de tehnologiile digitale pentru a-i micsora dimensiunile lui Chris.
Fiecare scena a fost filmata meticulos, de cate patru ori, din patru unghiuri diferite, iar Evans a mers aproape pe vine in anumite scene pe care trebuia sa le joace cu alti actori. Apoi, totul a fost editat pe calculator, iar Steve de dinainte de a deveni Captain America a prins viata.
Foto: BrightSide