Atat de grele incat te lasa fara replica. Top 10 filme pe care trebuie sa le vezi de doua ori ca sa le intelegi
Nu orice regizor ar risca sa provoace confuzie in randul oamenilor, dar anumite filme devin indragite tocmai prin faptul ca lasa publicul cu intrebari. Fie ca vorbim de o structura neobisnuita sau personaje enigmatice, fiecare pelicula din lista a fost neinteleasa la un moment dat. Iata 10 filme pe care le vei intelege abia dupa mai multe vizionari:
The Tree of Life (2011)
Chiar daca nu este unul dintre cei mai cunoscuti regizori ai noului val american (care ii include pe Francis Ford Coppola si Stanley Kubrick), Terrence Malick a impresionat publicul decenii intregi cu filmele lui enigmatice. The Tree of Life este o pelicula care ii reprezinta stilul exemplar, prin modul in care este reprezentata notiunea de timp si ce corelatii se pot infiripa in cele mai neasteptate cazuri. Filmul trebuie vizionat de cateva ori pana legatura intre nasterea universului si viata personajului principal poate fi elucidata, cel putin in modul in care a intentionat regizorul.
Primer (2004)
Filmele bazate pe calatorii in timp automat necesita o atentie deosebita pentru a putea distinge un fir temporal de altul. Primer ia premisa de baza a unui astfel de proiect si se foloseste de atat de multe detalii, incat sunt necesare multiple vizionari pentru a intelege exact modul in care regizorul trateaza notiunea de timp. Din fericire, componentele morale ale peliculei sunt usor de inteles si toate duc in acelasi punct: calatoritul in timp e periculos.
Cloud Atlas (2012)
Surorile Wachowski (care au regizat The Matrix) au reusit sa intrepatrunda 6 povesti distincte in Cloud Atlas pentru a oferi o experienta emotionala publicului. Din pacate, cele 6 fire narative nu par sa aiba o corelatie clara. Multi au incercat sa gaseasca un fir logic care sa uneasca toate povestile, dar nici pana acum nu se stie exact care este “lumea adevarata” din acest film.
Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)
Un film SF romantic care a castigat si un premiu Oscar, Eternal Sunshine of the Spotless Mind este indragit de fani din toata lumea. Stergerea amintirii unei relatii este catalistul firului narativ, care sufera de schimbari bruste care te pot rupe din poveste. Pentru a descifra povestea e nevoie de atentie - filmul are o structura neconventionala si o mare parte din actiune are loc in interiorul mintii unuia dintre personajele principale, interpretat de Jim Carrey.
2001: Space Odissey (1968)
Unul dintre cele mai indragite filme ale lui Stanley Kubrick este un omagiu adus umanitatii, evolutiei si viitorului nostru ca specie. Kubrick este cunoscut pentru cantitatea de detalii pe care le introducea in peliculele lui si fiecare putea altera modul in care cineva intelegea filmul. Chiar si dupa mai multe vizionari, e posibil ca unele componente sa ramana secrete.
Under the Skin (2013)
Premisa filmului nu e dificil de inteles - personajul principal, interpretat de Scarlett Johansson, vine pe pamant pentru a recolta barbati. Scopul ei final nu este foarte clar la prima vizionare, iar povestea este intrerupta de trecerea notabila de la o scena la alta. Filmul este plin de metafore care devin evidente abia dupa ce ai vazut filmul de cateva ori.
Inception (2010)
Internetul e plin de teorii privind finalul filmului, iar actiunea se schimba intre realitate si starea de vis, ceea ce complica si mai mult firul narativ. Complexitatea filmului este evidenta de la prima vizionare, insa adevaratul inteles devine accesibil dupa ce vezi filmul de mai multe ori.
Persona (1966)
O drama psihologica marca Ingmar Bergman ce trateaza conceptul de identitate personala intr-un mod inedit. Nota experimentala a filmului si numeroasele metafore nu duc la o experienta de vizionare usoara, iar pelicula este considerata una dintre cele mai dificil de descifrat din toata istoria cinematografiei.
Mulholland Drive (2001)
Scris si regizat de David Lynch, unul dintre cei mai enigmatici regizori de la Hollywood, Mulholland Drive a fost creat initial ca un episod pilot. Cand acesta nu a fost cumparat de niciun post TV, Lynch a transformat proiectul intr-un film si acest lucru se simte. Firul narativ este episodic si sufera din cauza schimbarilor bruste, la care se adauga si stilul suprarealist pentru care este cunoscut Lynch. O pelicula care necesita mai multe vizionari pentru a putea fi inteles.
Blow-Up (1966)
Problema principala este faptul ca, la prima vedere, publicul nu poate intelege exact care este motivatia personajului principal, una dintre tehnicile care se regasesc in mai multe filme regizate de Michelangelo Antonioni. Astfel, personajul devine la randul lui enigmatic si publicul trebuie sa inteleaga singur de ce actiunea filmului si structura scenelor apar asa pe marele ecran.