Berlinala 2024 s-a deschis cu o dramă irlandeză în care Cillian Murphy, unul dintre favoriții la Oscar, joacă rolul principal
Actorul Cillian Murphy, unul dintre favoriţii în cursa pentru premiile Oscar din acest an, a deschis joi cea de-a 74-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, cu premiera mondială a unei drame din Irlanda despre tratamentul aplicat femeilor în instituţiile catolice din această ţară, notează AFP.
"Small Things Like These", o adaptare după bestsellerul scriitoarei irlandeze Claire Keegan, este unul dintre cele 20 de filme care concurează pentru Ursul de Aur, cel mai important premiu al Berlinalei.
Juriul este ondus de actriţa mexicano-kenyană Lupita Nyong'o, care devine astfel prima persoană de culoare care va ocupa această poziţie prestigioasă.
Evenimentul de la Berlin, care se desfăşoară între 15 şi 25 februarie, este primul dintre cele trei mari festivaluri de film din Europa, înainte de cel de la Cannes, în luna mai, şi de cel de la Veneţia, în septembrie.
Pentru cea de-a 74-a ediţie, festivalul prezintă un program eclectic, cu regizori şi actori din întreaga lume, vedete, documentare politice şi filme de artă.
În "Small Things Like These", irlandezul Cillian Murphy, nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun actor pentru rolul din "Oppenheimer", se reîntâlneşte cu regizorul belgian Tim Mielants, cu care a colaborat şi la serialul TV "Peaky Blinders".
Alături de actriţa nord-irlandeză Michelle Fairley ("Game of Thrones") şi de britanica Emily Watson ("Cernobîl"), Cillian Murphy interpretează rolul unui tată devotat care descoperă secretul "spălătoriilor Magdalene": între anii 1920 şi 1990, călugăriţele din mănăstiri exploatau tinere femei după ce acestea îşi dădeau copiii, născuţi în afara căsătoriei, spre adopţie.
"Suntem convinşi că această poveste, care combină bunătatea faţă de cei mai vulnerabili cu dorinţa de a lupta împotriva nedreptăţii, va găsi un ecou în rândul nostru al tuturor", a declarat Carlo Chatrian, directorul artistic al Berlinalei.
Berlinala a anunţat numirea unui nou director începând din aprilie 2024, americanca Tricia Tuttle. Ea le va succeda lui Mariette Rissenbeek şi Carlo Chatrian, care au condus festivalul ca un duo începând din 2020 şi până la ultima lor ediţie, cea din acest an.
Martin Scorsese va primi un Urs de Aur onorific pentru întreaga carieră
Printre vedetele aşteptate la ediţia din acest an a festivalului se numără legendarul regizor american Martin Scorsese care va primi un Urs de Aur onorific pentru întreaga carieră.
Festivalul, care s-a caracterizat întotdeauna prin angajamentul său politic, se desfăşoară într-un context incendiar, la mai bine de patru luni de la începutul conflictului dintre Israel şi Hamas.
Cu puţin timp înainte de deschiderea manifestării, circa 50 de colaboratori ai Berlinalei au semnat o scrisoare deschisă prin care îndemnau conducerea festivalului să adopte o poziţie mai fermă faţă de "actuala ofensivă împotriva vieţii palestiniene", transmite Agerpres.
Până în prezent, conducerea şi-a exprimat "compasiunea pentru toate victimele crizelor umanitare din Orientul Mijlociu şi nu numai" şi îngrijorarea faţă de "creşterea antisemitismului şi a sentimentului antimusulman".
Printre puţinele filme din regiune prezentate la Berlinală, "No Other Land", realizat de un colectiv israeliano-palestinian, prezintă distrugerea localităţii Masafer Yatta din Cisiordania de către autorităţile israeliene şi alianţa improbabilă dintre un activist palestinian şi un jurnalist israelian.
Cineastul israelian Amos Gitai, care a pledat întotdeauna pentru pace, va prezenta o relectură a piesei "Rhinoceros", de Eugene Ionesco, cu actriţa franco-elveţiană Irene Jacob.
Printre filmele aflate în cursa pentru Ursul de Aur se numără şi un film iranian, "My Favourite Cake", ale cărui două regizoare, Maryam Moghaddam şi Behtash Sanaeeha, nu au fost autorizate să îşi părăsească ţara, în pofida unei solicitări din partea organizatorilor festivalului.
Continentul african, unde niciun cineast nu a câştigat încă Ursul de Aur, este deosebit de bine reprezentat în selecţia din acest an.
Regizorul Abderrahmane Sissako, din Mauritania, va prezenta "Black Tea", o poveste de dragoste în comunitatea africană din China, în timp ce cineasta franco-senegaleză Mati Diop va propune "Dahomey", un documentar despre restituirea comorilor regale din Abomey, în Benin, jefuite în timpul perioadei coloniale.