Jane Fonda dezvăluie cum a ajutat-o Jennifer Lopez să-și relanseze cariera: M-am gândit că oamenii vor veni la film s-o vadă pe J.Lo, dar o vor redescoperi și pe Fonda
Jane Fonda a mărturisit într-un interviu cu Daily Mirror că filmul „Monster-In-Law”, în care a jucat împreună cu Jennifer Lopez, i-a relansat cariera. Legendara actriță venea după o pauză de 15 ani, timp în care a fost căsătorită cu magnatul media Ted Turner. A reușit să se reinventeze însă în urma divorțului cu ajutorul lui Lopez.
„Cel mai mare noroc a fost să obțin rolul din Monster-in-Law într-un moment al carierei mele în care nu mai jucasem de 15 ani sau mai mult”, a spus Jane, adăugând: „E vorba de filmul cu Jennifer Lopez, o revenire grozavă pentru mine. Aveam aproape 65 de ani când am primit acel scenariu din senin. A fost singurul lucru inteligent pe care l-am făcut vreodată în cariera mea. M-am gândit: Oamenii vor veni la film s-o vadă pe JLo, dar o vor redescoperi pe Fonda și asta s-a întâmplat.”
În „Monster-in-Law”, Jane a cucerit publicul în rolul soacrei personajului lui Jennifer Lopez.
Jane Fonda a primit prestigiosul premiu Cecil B. DeMille în 2021. Are în palmers și trofee precum Emmy, BAFTA, Palme d'Or
În 2021, actriţa americană Jane Fonda a primit prestigiosul premiu Cecil B. DeMille pentru întreaga activitate, în cadrul galei de decernare a Globurilor de Aur.
Actriţă de succes, scriitoare, activistă şi specialistă în gimnastica aerobică, Jane Seymour Fonda s-a născut la New York, la 21 decembrie 1937.
A păşit în lumea celei de-a şaptea arte pe urmele tatălui ei, actorul Henry Fonda. Jane Fonda este una dintre cele mai mari vedete ale ecranului american din anii 70.
Pe Broadway a debutat în 1960, în producţia „There was a Little Girl”, pentru care a primit o nominalizare la prestigioasele premii Tony.
În acelaşi an a ajuns şi pe marele ecran, cu un rol în „Tall Story”, regizat de Joshua Logan.
De-a lungul anilor, a interpretat numeroase roluri de succes în filme ca "In the Cool of the Day" ("O clipă de răcoare" - 1963), "La Ronde" ("Hora" - 1964), "Hurry Sundown" ("Grăbiţi apusul soarelui" - 1967), "Barefoot in the Park" ("Desculţ în parc" - 1967), "They Shoot Horses, Don't They?" ("Şi caii se împuşcă, nu-i aşa?" - 1969), "California Suite" ("Hotel California" - 1978), "The Morning After" ("A doua zi dimineaţa" - 1989) şi "The Old Gringo" ("Bătrânul Gringo" - 1989), potrivit filmografiei actriţei din „Dicţionarul de Cinema” realizat de Cristina Corciovescu şi Bujor Rîpeanu (Editura Univers Enciclopedic, 1997), arată Agerpres.
A lansat în 1982 caseta video cu gimnastică aerobică „Workout” şi a continuat cu lecţii video de fitness şi yoga.
În aprilie 1991, după trei decenii de cinematografie, Jane Fonda şi-a anunţat retragerea din industria filmului.
În mai 2005, a revenit pe ecran, în „Monster-in-Law”. Au urmat comedia "Georgia Rule" (2007), în regia lui Garry Marshall; "All Together" ("Hai să trăim toţi împreună" - 2012), "Peace, Love & Misunderstanding" ("Pace, dragoste & neînţelegere" - 2011) şi "Newsroom" ("Redacţia"), serial TV, difuzat în 2012.
În 2015, a făcut parte din distribuţia filmului „Youth”. Interpretarea rolului Brendei Morel i-a adus premiul Hollywood Film pentru cea mai bună actriţă în rol secundar. Anul 2017 a însemnat o nouă apariţie a actriţei pe marile ecrane, în drama romantică „Our Souls at Night”, alături de Robert Redford, la o distanţă de 50 de ani de când cei doi apăruseră în memorabila peliculă „Desculţ în parc”.
A fost de două ori laureată a premiului Oscar pentru cea mai bună actriţă, pentru rolurile din filmele „Klute” (1971), regizat de Alan Pakula şi „Coming Home”, al lui Hal Asby. În total, a avut şapte nominalizări la premiile Oscar.
În 1977 şi 1979, a fost distinsă cu premiul BAFTA pentru cea mai bună actriţă în rol principal pentru interpretările din peliculele „Julia”, respectiv „The China Syndrome”.
A fost de şapte ori laureată a Premiilor Globurile de Aur, de trei ori pentru cea mai bună actriţă: în 1972, pentru rolul din drama "Klute"; 1978, pentru "Julia" şi în 1979, pentru "Coming Home". În anii 1973, 1979 şi 1980 i s-a decernat Premiul Henrietta pentru Favorita Filmului Mondial, arată goldenglobes.com. În 1962, a primit Premiul pentru cea mai bună debutantă pentru prestaţia din „Tall Story”.
Din palmaresul său nu lipseşte nici Premiul Emmy, obţinut în 1984 pentru mini-serialul „The Dollmaker”, inspirat de romanul omonim semnat de Harriette Arnow.
A primit premiul onorific Palme d'Or pentru întreaga carieră în anul 2007. Un premiu similar i-a fost acordat în 2014 din partea Institutului American de Film. În 2017, a fost distinsă cu Leul de Aur onorific pentru întreaga carieră, la Festivalul de Film de la Veneţia, precizează labiennale.org.
În 2019, Jane Fonda a fost inclusă în Muzeul Naţional al Celebrităţilor Feminine (National Women's Hall of Fame, New York), notează womenofthehall.org.
Jane Fonda a fost căsătorită de trei ori
A fost căsătorită de trei ori, cu actorul şi regizorul Roger Vadim, cu scriitorul Tom Hayden, respectiv cu magnatul Ted Turner, de acesta din urmă despărţindu-se în 2001.
A înfiinţat şi a contribuit la mai multe fundaţii caritabile, fiind o activistă pentru ocrotirea mediului înconjurător, sănătate, pacifism, promovarea feminismului şi prevenirea sarcinilor în perioada adolescenţei.
În 2005, şi-a publicat prima parte a autobiografiei, intitulată „Viaţa mea de până acum”. În 2011, a lansat încă o carte autobiografică, „Floarea vârstei. Oricând poţi fi în Prime Time”, axată pe sfaturi pentru menţinerea unei vieţi active şi fericite după împlinirea vârstei de 50 de ani.