Jeremy Irons, la 75 de ani. 10 lucruri mai puțin cunoscute despre unul dintre cei mai talentați și premiați actori ai generației sale
Jeremy Irons, celebru nu numai în producţii cinematografice consacrate, ci şi pe marile scene de teatru, s-a născut la 19 septembrie 1948, la Cowes, pe Insula Wight, situată în sudul Angliei. Copilăria şi-a petrecut-o pe aceeaşi insulă, în localitatea St. Helens, notează jeremyirons.net.
A urmat Şcoala Sherbourne din Dorset, Anglia, apoi s-a pregătit la Şcoala de Teatru Old Vic din Bristol. A obţinut un doctorat onorific în arte la Universitatea Solent din Southampton, Anglia, în anul 2008.
A debutat pe scenă în 1971, în ''Hay Fever'', alături de trupa de la Old Vic, din care a făcut parte timp de trei ani. S-a mutat apoi la Londra, iar prima piesă în care a jucat aici a fost ''Godspell'' (1973), în rolul Sfântului Ioan Botezătorul. Doi ani mai târziu, în 1975, face un prim pas către televiziune, în rolul lui Franz Liszt din miniseria BBC ''Notorious Woman''.
Pe marele ecran a debutat în 1980, cu rolul lui Mihail Fokine, în filmul ''Nijinsky'', iar un an mai târziu îl putem vedea în pelicula ''The French Lieutenant's Woman'' (1981). În acelaşi an, se bucură de o popularitate tot mai mare odată cu rolul principal din serialul de televiziune ''Brideshead Revisited'' (1981), o adaptare după romanul semnat de Evelyn Waugh, pentru care a primit nominalizări la Premiile Emmy, British Academy şi Globul de Aur, la categoria "cel mai bun actor", arată Agerpres. Jeremy Irons a continuat să joace în numeroase filme pentru televiziune, unul dintre cele mai cunoscute fiind ''Tales from Hollywood'' (1992).
Jeremy Irons, un actor complex ce excelează în personaje contradictorii, e câștigător al premiilor Tony, Oscar și Globul de Aur
În 1984, a debutat pe Broadway, în piesa ''The Real Thing'', având-o ca parteneră pe actriţa Glenn Close, pentru acest rol primind trofeul Drama League şi premiul Tony pentru "cel mai bun actor". Se reîntâlneşte cu Glenn pe platourile de filmare la "Reversal of Fortune" - ''Misterul familiei Von Bulow'' (1990), în regia lui Barbet Schroeder. Rolul principal din acest film, cel al lui Claus von Bulow, i-a adus lui Irons premiile Oscar şi Globul de Aur în 1991.
Actor complex, ce excelează în personaje contradictorii, care, sub aparenţa unor gentlemeni desăvârşiţi ascund patimi şi dezechilibre grave, Jeremy Irons se remarcă şi într-un dublu rol, în thrillerul psihologic ''Dead Ringers'' (1988), pentru care este distins cu premiile New York Film Critics Circle Award, Chicago Film Critics Association Award şi Genie Award pentru "cel mai bun actor", potrivit volumului "Dicţionar de cinema" (1997) şi www.thefamouspeople.com.
Jeremy Irons îşi continuă cariera prolifică, remarcându-se în filme precum ''Kafka'' (1991), ''M. Butterfly'' (1993), ''The House Of The Spirits'' (1993), ''The Lion King'' (vocea lui Scar, 1994), ''Die Hard With A Vengeance'' (1995), ''Stealing Beauty'' (1996) sau ''Lolita'' (1997).
În 1997, a regizat, dar a şi jucat, alături de soţia sa, actriţa Sinead Cusack, în filmul pentru televiziune ''Mirad'', iar în 1998, a fost Aramis în ''The Man in the Iron Mask''. Continuă să joace atât în filme de televiziune, cât şi pe marele ecran.
La începutul anului 2000, a lucrat la proiecte importante, precum ''And Now ... Ladies and Gentlemen'' (2002), în regia lui Claude Lelouch, ''The Time Machine'' (2002), ''Callas Forever'', în regia lui Franco Zeffirelli, şi filmul de televiziune ''Last Call'' (2002). În 2005, îl putem vedea în producţia HBO ''Elizabeth I'', în rolul lui Robert Dudley, duce de Leicester, pentru care a câştigat Globul de Aur, Screen Actors Guild Awards şi premiul Emmy, în 2011 - în ''Law and Order: Special Victims Unit'', iar în 2012 - în ''The Simpsons'' (voce).
Filmele pe marele ecran
Cât despre filmele de pe marele ecran, s-a remarcat în numeroase producţii, printre care ''The Merchant of Venice'' (2004), ''Being Julia'' (2004), ''Kingdom of Heaven'' (2005), ''Casanova'' (2005). În ultima perioadă, l-am putut vedea în ''The Words'' (2012), ''Beautiful Creatures'' (2013), ''The Man Who Knew Infinity'' (2015), ''Race'' (2016), ''Batman v Superman: Dawn of Justice'' (2016), ''Assassin's Creed'' (2016), ''Justice League'' (2017), ''An Actor Prepares'' (2017), ''Better Start Running'' (2018).
Jeremy Irons nu a renunţat nici la cariera în teatru, continuând să joace în numeroase spectacole, unele dintre cele mai apreciate fiind ''Richard al II-lea'' (1986 şi 1987), pentru The Royal Shakespeare Company, în care a deţinut rolul principal şi, mai recent, ''Long Day's Journey into Night'' (2016), pe scena Teatrului Bristol Old Vic.
Actorul a prezidat în 2020 juriul celei de-a 70-a ediţii a Festivalului de Film de la Berlin (20 februarie - 1 martie).
În 2021, Jeremy Irons a interpretat rolul principal în filmul "Munich: The Edge of War", produs de platforma de streaming Netflix, o adaptare a bestsellerului "Munich", publicat în 2017 de scriitorul Robert Harris, informa Variety. Acţiunea filmului este plasată în toamna anului 1938, când Europa se afla în prag de război. Adolf Hitler se pregătea să invadeze Cehoslovacia, iar guvernul britanic, condus de Neville Chamberlain, încerca disperat să găsească o soluţie paşnică. Pe măsură ce tensiunea se amplifică, un funcţionar public britanic, Hugh Legat, şi un diplomat german, Paul von Hartmann, călătoresc la Munchen pentru a participa la o conferinţă organizată în regim de urgenţă. După începerea negocierilor, cei doi vechi prieteni constată că au ajuns să se afle în centrul unei veritabile reţele de subterfugii politice şi într-un pericol cât se poate de real. Jeremy Irons l-a interpretat pe Neville Chamberlain, iar actorul George McKay, cunoscut din filmul "1917", pe Hugh Legat. Distribuţia filmului i-a include şi pe actorii Jannis Niehwohner, Liv Lisa Fries, Erin Doherty, Sandra Huller, August Diehl, Robert Bathurst şi Marc Limpach.
Tot în 2021, Jeremy Irons s-a alăturat distribuţiei filmului "Gucci", pe care l-a pregătit Ridley Scott despre asasinarea lui Maurizio Gucci, nepotul celui care a creat celebra marcă italiană de modă, şi din a cărui echipă au făcut parte vedete ca Lady Gaga, Al Pacino, Adam Driver şi Jared Leto, relata EFE. Irons a jucat rolul lui Rodolfo Gucci, tatăl lui Maurizio Gucci, care a fost interpretat de Adam Driver, în timp ce Lady Gaga a interpretat-o pe fosta soţie a acestuia, Patrizia Reggiani, acuzată că a planificat asasinatul, supranumită "văduva neagră" după ce a fost condamnată la 20 de ani de închisoare.
În 2022, Irons a jucat în miniseria "The Pentaverate", iar în 2023 în pelicula "The Flash".
10 lucruri mai puțin cunoscute despre Jeremy Irons
- Jeremy Irons s-a căsătorit cu Julie Hallam în 1969, dar au divorțat la scurt timp. A urmat mariajul cu actrița irlandeză Sinéad Cusack, în 1978. Au doi copii împreună: Samuel Irons (născut în 1978), care este fotograf și a jucat împreună cu tatăl său în Danny, Campionul Lumii, și Max Irons (născut în 1985), care este actor, de asemenea.
- E pasionat de fotbal
- În tinerețe, Jeremy Irons a fost tobosarul trupei Four Pillars of Wisdom.
- Este recunoscut drept una dintre cele mai bune voci ale Marii Britanii, dând glas personajelor din filmele de animații ori ca narator, regasindu-se pe divese audiobookuri și ghiduri audio.
- La premiile Tony din 1991, Irons a fost una dintre puținele celebrități care au purtat panglica roșie pentru a sprijini lupta împotriva SIDA. De altfel, a fost prima vedetă care a purtat-o pe ecran.
- În timpul unei sesiuni Q&A din 2007, cu The Guardian, Irons l-a numit pe Tony Blair drept persoana pe care o admira cel mai mult, „pentru capacitatea de a trăi atât de public, conștient în același timp de faptul că nu este perfect”. L-a numit în schimb pe George W. Bush persoana pe care o disprețuia cel mai mult.
- Este implicat în numeroae actiuni filantropice
- El și familia sa sunt catolici: „Nu prea merg la biserică pentru că nu-mi place să aparțin unui club, nu mă duc la spovedanie sau așa ceva, pentru că nu cred în asta. Dar încerc să fiu conștient de greșelile mele și merg ocazional la slujbă. Nu mi-ar plăcea să fiu o persoană care nu a avut o latură spirituală pentru că nu există nimic care să te hrănească în viață în afară de terapia la cumpărături”.
- Jeremy Irons deține mai multe proprietăți imobiliare: castelul Kilcoe de lângă Ballydehob, County Cork, Irlanda, pe care și l-a dorit pictat în culoarea tradițională ocru, care a fost raportată greșit ca fiind „roz”. Are, de asemenea, o reședință în The Liberties of Dublin, precum și o casă în orașul său natal Cowes, una în Watlington, Oxfordshire și o alta în Notting Hill, Londra.
- În martie 2016, Irons a declarat pentru programul BBC Radio 4 Today că va refuza invitația la palat de a accepta o onoare de Anul Nou, dacă va sosi vreodată: „Am devenit actor pentru a fi un ticălos și un vagabond, nu cred că ar fi potrivit ca instituția să mă accepte ca pe unul dintre ei, pentru că nu sunt.”