Actorul Will Poulter, despre revenirea în serialul „Black Mirror”: „A fost o adevărată bucurie”
Actorul Will Poulter, care îl interpretează pe Colin Ritman în „Black Mirror”, spune că serialul „se află chiar la vârful creativităţii. Este o artă care ne face să ne gândim în mod critic şi foarte necesar la lumea din jurul nostru, la modul în care societăţile se dezvoltă şi la rolul omului în toate acestea”. El subliniază mesajul „Black Mirror” că „trebuie să fim mai umani în spaţiile digitale”.
Serialul-antologie sumbru şi satiric al lui Charlie Brooker a revenit în 2025 cu şase episoade noi, inclusiv cu o continuare a aventurii SF „USS Callister", relatează News.ro.
În distribuţie: Awkwafina, Milanka Brooks, Peter Capaldi, Emma Corrin, Patsy Ferran, Paul Giamatti, Lewis Gribben, Osy Ikhile, Rashida Jones, Siena Kelly, Billy Magnussen, Rosy McEwen, Cristin Milioti, Chris O'Dowd, Issa Rae, Paul G. Raymond, Tracee Ellis Ross, Jimmi Simpson, Harriet Walter, Michele Austin, Ben Bailey Smith, Asim Chaudhry, Josh Finan, James Nelson-Joyce, Jay Simpson şi Michael Workéyè.
Poţi să-ţi prezinţi personajul şi să ne spui cum se încadrează în „Plaything”?
Will Poulter: Eu îl joc pe Colin Ritman. „Plaything” este plasat la zece ani după ce l-aţi întâlnit pe Colin în Bandersnatch. El lucrează încă la Tuckersoft şi lucrează sub aparenţa dezvoltării de jocuri tipice. Dar, de fapt, el este implicat într-un proiect secret, iar sub un prosop de ceai este ascuns ceva care arată ca un joc, dar nu este un joc în realitate. Dintr-un motiv sau altul, el vede potenţialul în Cameron şi îl invită să facă parte din proiect, identificându-l ca fiind o persoană căreia îi poate încredinţa informaţiile.
Despre ce este vorba în „Plaything”?
Este o explorare a interacţiunii unui tânăr cu un anumit software care schimbă peisajul. Într-un sens mai larg, acest software are capacitatea de a-i învăţa pe oameni o empatie foarte necesară faţă de tehnologie, altfel tehnologia se poate întoarce împotriva lor şi le poate da o lecţie. Am apreciat cu adevărat acest mesaj şi mi-a plăcut ideea că personajul Colin a fost atent la acest lucru. Era conştient că, în calitate de fiinţe umane, putem fi insensibili şi apatici faţă de lucruri care par în întregime tehnologice. Aceasta se extinde la ideea că trebuie să fim mai umani în spaţiile digitale. Nu ne gândim suficient de atent la modul în care comportamentele noastre digitale influenţează oamenii în realitate. Din acest punct de vedere, pare a fi un mesaj „Black Mirror” prin excelenţă.
Cum a fost revenirea ta la „Black Mirror” şi cum s-a întâmplat?
Chiar am vrut să mă întorc şi să joc rolul din nou. M-am distrat atât de mult în Bandersnatch şi, ca să fiu sincer, voiam să profit de orice oportunitate de a face parte din antologia „Black Mirror”, în special în rolul lui Colin, pe care îmi place să-l joc. Se vorbea despre posibilitatea de a-l juca din nou pe Colin, pentru că am făcut aluzie la călătoria în timp în Bandersnatch, aşa că circulau zvonuri, iar din când în când dădeam interviuri şi oamenii mă întrebau: „Te vei întoarce să joci în Black Mirror? În teorie, mi s-a părut o idee simplă. Nu ştiam dacă oportunitatea va apărea în practică. Aşadar, să am şansa de a lucra din nou cu David Slade, care este un regizor genial, care a făcut o treabă extraordinară cu Bandersnatch, şi apoi să lucrez şi cu prietenul meu Asim Chaudhry, pe care îl iubesc, a fost o adevărată bucurie.
Ce te impresionează cel mai mult la Charlie Brooker?
Să lucrezi cu Charlie este o ocazie atât de rară, deoarece puţini oameni au o minte ca a lui. Când mă uit înapoi la ce a făcut cu Bandersnatch, pentru a scrie o piesă cu atât de multe naraţiuni alternative şi această poveste cu mai multe fire, este nevoie de o cantitate incredibilă de creativitate pe care foarte puţini oameni o au. Aceste calităţi sunt infuzate în tot ceea ce face cu „Black Mirror”, iar echipa de oameni din jurul său care îl ajută să îşi realizeze viziunea şi să dea viaţă ideilor sale este de top. „Black Mirror” se află chiar la vârful creativităţii. Este o artă care ne face să ne gândim în mod critic şi foarte necesar la lumea din jurul nostru, la modul în care societăţile se dezvoltă şi la rolul omului în toate acestea. Aşadar, şansa de a face parte din Plaything nu a fost diferită. Ştiam că voi avea ocazia să iau parte la un proiect care avea ceva de spus în ceea ce priveşte modul în care empatizăm cu semenii noştri şi modul în care tratăm tehnologia, fără a pierde din vedere elementul uman din toate lucrurile, indiferent dacă apar ca fiind foarte tehnice sau nu. Cred că a fost un mesaj grozav şi ceva cu care am rezonat.
Au trecut şase ani de când l-ai jucat ultima dată pe Colin Ritman. Cum a fost să reiei personajul?
Este amuzant să pot juca rolul lui Colin la şase ani după ce l-am jucat prima dată. Pe cât de entuziasmat eram, pe atât de speriat eram de perspectiva asta, nu ştiam neapărat unde îl lăsasem şi dacă voi fi în stare să intru din nou în pielea lui. Vopsirea părului m-a ajutat şi m-a făcut să mă simt mai mult ca el. Dar experienţa mea a fost atât de colaborativă, încât am avut ocazia să ajut la crearea ideii despre cum este el zece ani mai târziu, în ceea ce priveşte ce purta, cum arăta şi comportamentul său. Charlie este foarte receptiv la idei, chiar şi de la proşti ca mine. Am fost recunoscător pentru asta şi am simţit că pot avea un cuvânt de spus în ceea ce priveşte modul în care s-a dezvoltat în acea perioadă de timp.
Cum a fost Lewis Gribben ca partener de ecran? Şi ai avut ocazia să-l cunoşti pe Peter Capaldi?
Am apucat să fac doar o lectură cu Peter Capaldi. Dar puteţi fi siguri că le voi spune oamenilor că joc într-un episod cu el. Bineînţeles, atunci când am voie. Este un actor minunat şi este un adevărat privilegiu să fiu în orice film cu el. Cât despre Lewis, el este fenomenal. În toate scenele pe care le-am făcut, a fost absolut de calitate de fiecare dată. Mi-a făcut munca foarte uşoară. Un partener de scenă grozav.
Cum a fost reîntâlnirea cu Asim Chaudhry?
Sunt un mare fan al lui. Este un tip foarte talentat şi mă face să râd mereu. Şansa de a lucra din nou cu el a fost o adevărată plăcere. Singura mea problemă când lucrez cu el este că mă face să râd prea mult. În Bandersnatch, a trebuit să îl rog să nu se uite la mine pentru că nu puteam să mă abţin. La filmul ăsta, mă făcea să râd prin uşi. Eram de cealaltă parte a unei uşi şi râdeam de ceea ce făcea el. Este genial.
Ai un episod preferat din „Black Mirror”?
Doamne, am o tonă. Îmi place „Metalhead”, regizat de David Slade. Cred că e genial. „San Junipero”, „Men Against Fire”. Sunt un tocilar „Black Mirror” cu siguranţă.