Martin Scorsese, la 80 de ani. Coppola: „Cel mai important profesor de film din lume”. Guadagnino: „Un maestru. Mă înclin”
Regizorul american Martin Scorsese, născut la 17 noiembrie 1942, în Queens, New York, a împlinit 80 de ani. Cu ocazia acestei aniversări, publicaţia The Guardian îi aduce un omagiu ''celui mai important regizor în viaţă'', reunind mărturii ale cineaştilor de la Hollywood și nu numai, în articolul intitulat 'Martin Scorsese at 80: Francis Ford Coppola, Steve McQueen and Woody Allen on the 'greatest director alive'''.
În materialul din The Guardian, Martin Scorsese este supranumit ''cel mai important profesor de film din lume'' de către colegul său Francis Ford Coppola.
Lynne Ramsay îl vede drept ''maestrul scenelor memorabile. (...) Prea multe pentru a putea fi menţionate - toate sclipitoare şi atât de cinematografice'' , în timp ce Woody Allen îl consideră ''un poet al părţii întunecate a Manhattanului''.
''Pentru mine, creaţia lui Scorsese este supremă şi un punct de referinţă la care mă întorc constant, pentru puterea incredibilă şi inteligenţa pe care le-a expus de-a lungul carierei sale. Scorsese este un maestru şi mă înclin în faţa lui şi îl celebrez. Nu îl privesc ca pe un regizor violent; Cred ca este nesentimental - aşa cum ar trebui să fie un regizor adevărat. Explorează umanitatea şi ce presupune ea, inclusiv violenţa'', a mărturisit regizorul Luca Guadagnino.
Despre ''The Age of Innocence'', Luca Guadagnino spune că vine cu „unul dintre cele mai erotice momente din cinematografie din toate timpurile”. Cât despre filmul său preferat, regizat de Scorsese, Luca atribuie acest titlu peliculei ''The Last Temptation of Christ''.
Martin Scorsese. Creaţia sa impresionantă a reflectat adesea angoasele sale din copilăria petrecută pe străzile violente
Născut într-o familie de origine siciliană, îşi petrece copilăria în cartierul cunoscut drept Mica Italie (Little Italy) din New York, notează biography.com. Creaţia sa impresionantă a reprezentat o meditaţie asupra naturii viscerale a violenţei şi a relaţiilor dintre bărbaţi, care a reflectat adesea angoasele sale din copilăria petrecută pe străzile violente.
A urmat cursurile seminarului Cardinal Hays School şi apoi studii superioare la Universitatea din New York, începând cu anul 1960. Se specializează în cinematografie în 1966, lucrând ca profesor, între 1968 şi 1970, la universitatea unde a studiat.
În primii ani de carieră cinematografică realizează mai multe scurtmetraje apreciate. Lansează primul lungmetraj - ''Cine bate la uşa mea?'' (''Who's That Knocking At My Door?'') - în 1969. La începutul anilor 1970, se mută la Hollywood, unde îl cunoaşte pe producătorul Roger Corman, care îi oferă posibilitatea să realizeze primul film hollywoodian - ''Boxcar Bertha''.Începând cu "Mean Streets" (''Crimele din Mica Italie'', 1973), şi-a pus amprenta asupra Hollywoodului respingând totodată multe dintre convenţiile aduse de centrul industriei cinematografice, evidenţiază rottentomatoes.com.
După emblematicele "Taxi Driver" (1976) şi "Raging Bull" (1980), Scorsese a devenit unul dintre cei mai importanţi regizori ai generaţiei sale
'Şoferul de taxi'' (1976), cu Robert De Niro, este recompensat cu distincţia Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes.''Taurul furios'' (1980), considerată o capodoperă a cinematografiei moderne, îi aduce lui De Niro un Oscar pentru interpretarea boxerului Jake LaMotta, pelicula primind în total opt nominalizări la premiile Academiei Americane, inclusiv pentru ''cel mai bun rezigor'', potrivit www.imdb.com.
În anii '80 ai secolului trecut a continuat cu ''O noapte ciudată'' (1985), ''Culoarea banilor'' (1986) şi ''Ultima ispită a lui Iisus'' (1988), adaptat după romanul scriitorului grec Níkos Kazantzákis. Filmul îi aduce lui Scorsese cea de-a doua nominalizare la Oscar.
Revine la forma sa de zile mari cu ''Băieţi buni'' (1990), ''Promontoriul groazei'' (1991), ''Vârsta inocenţei'' (1993), ''Casino'' (1995) şi ''Kundun'' (1997), printre altele.
Fiind pasionat de istoria cinematografiei, înfiinţează, alături de câţiva prieteni, în 1990, fundaţia ''The Film Foundation'' ce are ca scop restaurarea şi conservarea patrimoniului cinematografic mondial. Împuternicit de Institutul Britanic de Film să organizeze celebrarea a 100 de ani de la naşterea cinematografiei, Scorsese a realizat împreună cu regizorul Michael Henry Wilson documentarul de patru ore ''Century of Cinema: A Personal Journey with Martin Scorsese Through American Movies'' (1995), aminteşte imdb.com.
Martin Scorsese este distins cu Premiul pentru întreaga activitate de către Institutul American de Film, în 1997.
Colaborarea lui Scorsese cu DiCaprio, la fel de vitală ca cea cu De Niro
Multapreciata peliculă ''Bandele din New York'' (2002), ce marchează şi începutul colaborării prolifice cu actorul Leonardo DiCaprio, îi aduce un Glob de Aur pentru regie, iar filmul biografic ''Aviatorul'' (2004) câştigă cinci premii Oscar, pe lângă premiile Globul de Aur şi Bafta pentru Cel mai bun film.
Oscar în 2007 pentru ''Cârtiţa''
După cinci nominalizări pentru cea mai bună regie la premiile Academiei Americane, câştigă în sfârşit Oscarul în 2007, pentru excepţionalul thriller cu gangsteri ''Cârtiţa'' ("The Departed", 2006), recompensat şi cu premiul pentru Cel mai bun film şi alte importante distincţii. Realizează documentarul ''Shine a Light'' (2008), despre concertul trupei Rolling Stones, iar doi ani mai târziu se bucură de un nou succes cu ''Insula Shutter'' (2010).
Pentru ''Hugo'' (2011), Scorsese primeşte a şaptea nominalizare la Oscar pentru regie şi este recompensat cu Globul de Aur. A colaborat cu actorul Leonardo DiCaprio la realizarea a cinci producţii: ''Bandele din New York'' (2002), ''Aviatorul'' (2004), ''Cârtiţa'' (2006), ''Insula Shutter'' (2010) şi ''Lupul de pe Wall Street'' (2013), care îi aduce a opta nominalizare la premiile Academiei.
Una dintre cele mai recente producţii regizate de Scorsese este ''Irlandezul: Asasinul mafiei'' (2019), ce îi reuneşte în distribuţie pe Rober De Niro, Al Pacino şi Joe Pesci şi care a cumulat în 2020 zece nominalizări la Oscar, inclusiv pentru cea mai bună regie.
Cu multe proiecte în desfăşurare, palmaresul lui Martin Scorsese este la fel de bogat şi pe partea de producţie. Este producător executiv şi regizor al viitorului serial ''Bandele din New York'', după cum anunţă IMDB.