Om versus animal. Greseli majore din filmele care au scene de lupta intre specii
Scenele in care oamenii se lupta cu animalele sunt de-a dreptul spectaculoase. Dar, uneori, cand regizorii de film incearca sa creeze astfel de secvente, trec cu vederea unele aspecte. Anumite greseli pe care le fac trec neobservate, dar altele sunt atat de evidente incat nu pot fi ignorate. Iata cateva exemple:
The Revenant (2015)
Stiti momentul in care Hugh Glass, interpretat de Leonardo DiCaprio, este atacat de o ursoaica? Acesta e unul din cele mai spectaculoase din film, dar in acelasi timp este extrem de nerealist. Motivul? Animalul sare pe barbat si il ataca cu ghearele si coltii. Forta muscaturii unui urs este de 1,160psi, ghearele animalului au intre 4-6 cm lungime, iar greutatea este de aproximativ 300-400 kg. Este imposibil sa supravietuiesti in urma unei lupte cu un urs.
Un alt lucru ciudat. Ursul il ataca pe personaj pentru ca acesta reprezinta o amenintare pentru puii sai. Nu este nimic mai important pentru o mama decat protejarea copiilor, dar in acest caz animalul se opreste in mijlocul luptei si pleaca.
Intr-o alta scena, Glass isi da jos hainele ude si se ascunde in interiorul calului pentru a se incalzi. Este o metoda veche, folosita de multi soldati in timpul razboaielor, dar personajul principal petrece o noapte intreaga in noua ascunzatoare. Deoarece actiunea are loc in timpul iernii, iar zapada este peste tot, tindem sa credem ca temperatura este sub zero grade. In acest caz, cadavrul ar fi trebuit sa inghete in cateva ore. Asadar, in viata reala Glass nu ar fi supravietuit tuturor dificultatilor prin care a trecut.
Alpha (2018)
In acest film ne bucuram, printre altele, de prietenia frumoasa dintre un baiat si un lup. Pentru inceput asistam la o lupta intre tanarul cu pricina si un bivol. Desi nu poate fi numita, de fapt, asa: animalul pur si simplu ataca baiatul, iar daca asta s-ar fi intamplat in viata reala, bivolul l-ar fi impuns cu coarnele sale.
La sfarsitul acestei scene insa, baiatul cade de pe o stanca. In mod surprinzator, nu are decat un sold dislocat. Mai mult de atat, comportamentul lupului din film este cam ciudat. Rana lui nu pare grava, iar un animal salbatic mai degraba si-ar urma haita decat sa stea cu un inamic.
The Meg (2018)
In film, inamicul central este un rechin gigantic, preistoric, al carui comportament este greu de analizat. Cu toate acestea, toate fiintele respecta anumite legi biologice.
In ceea ce priveste dimensiunea rechinului, se spune ca in film masoara 20-22m. Oamenii de stiinta cred insa ca, in realitate, ar fi avut 18m. Unul dintre personaje sustine ca un astfel de rechin poate manca cu usurinta jumatate dintr-o balena. Nimeni nu specifica insa dimensiunea prazii. Cum ne imaginam o balena? Ca pe un adevarat urias. Dar exista si specii care masoara 4-6m, mult mai mici decat balenele albastre, de exemplu, care au 34 de metri - deci o dimensiune aproape dubla fata de marimea rechinului din film.
In ceea ce priveste forta muscaturii, Meg ar putea musca o balena de la jumatate, avand in vedere faptul ca poate face asta cu o nava. Dar ar putea sa isi deschida falcile suficient de mult pentru a duce la bun sfarsit actiunea? Oamenii de stiinta au dovedit ca megalodonii ar fi putut ataca balene, doar daca acestea nu ar fi depasit 12-15m.
In film, de cateva ori rechinul ataca o singura persoana. Oamenii de stiinta nu cred ca un astfel de comportament este tipic unui pradator vechi. Cel mai probabil nu ar merge dupa 1-2 oameni, ci dupa grupuri mai numeroase.
Sa ne amintim, de asemenea, de scena de la finalul filmului in care rechinul vaneaza. Mamiferul se apropie de inotatorii care sunt prea departe de tarm si isi deschide falcile pentru a le inghiti. Dar, dintr-o data, aude o inregistrare cu vocile balenelor si se retrage. In realitate, pradatorul probabil ar inghiti prazile pe care le are sub nas, iar apoi se va indrepta catre alte victime.