OSCAR® 2018. Peliculele care concureaza pentru titlul de "Cel mai bun film intr-o limba straina"
Premiile Oscar se decerneaza inca din anul 1929, dar pana in anul 1947 nu a existat o categorie a filmelor vorbite intr-o limba straina. Dintre cele 68 de premii decernate de atunci, 57 au mers catre filme europene, iar Italia ocupa prima pozitie, cu 14 Oscaruri. Spre deosebire de celelalte categorii, premiul la sectiunea cel mai bun film intr-o limba straina se acorda nu unei persoane anume, ci tarii care l-a inscris.
Cele cinci filme nominalizate anul acesta la categoria „Cel mai bun film intr-o limba straina” vin din Chile, Liban, Rusia, Ungaria si Suedia.
1. „O femeie fantastica” vorbeste direct si impresionant despre situatia minoritatii transexualilor din Chile. Marina este o chelnerita si cantareata aspiranta, indragostita de Orlando, un barbat cu 20 de ani mai in varsta. Cand Orlando moare pe neasteptate Marina trebuie sa infrunte nemultumirile si suspiciunile familiei pentru care identitatea ei sexuala reprezinta un pacat si o perversiune dezgustatoare.
„O femeie fantastica” a castigat Ursul de Argint la Berlinala in 2017, iar despre regizorul Sebastian Lelio se spune ca incearca sa „atace” suprematia lui Pedro Almodovar in cinematografia latina, atat prin stil, cat si prin temele nonconformiste alese.
2. „Insulta”, in regia lui Ziad Doueiri, spune povestea unei dispute care incepe pe strazile Beirutului si sfarseste la tribunal. O cearta intre un refugiat palestinian si un crestin nationalist libanez devine o problema nationala si duce la un conflict dramatic intre militia libaneza si grupurile armate palestiniene.
„Insulta” aduce in prim plan traumele pe care le-a lasat razboiul din Liban dintre 1975 si 1990 si a fost interzis de catre autoritatile libaneze.
3. Christian este curatorul unui muzeu de arta contemporana si sprijina toate cauzele nobile care ii ies in cale. Uneori, insa, este dificil sa traiesti conform propriilor tale principii: raspunsul prostesc al lui Christian la furtul telefonului sau il arunca intr-o serie de situatii jenante.
O productie nordica plina de umor care ii ironizeaza pe snobii din toata lumea, „Patratul”, in regia suedezului Ruben Ostlund, a castigat marele premiu la festivalul de la Cannes anul trecut.
4. „Despre trup si suflet” (Ungaria) este o poveste de dragoste atipica, intre doi introvertiti care descopera ca au acelasi vis in fiecare noapte. Ceea ce parea doar o intamplare se transforma intr-o frumoasa poveste, despre doi oameni care invata sa-si exprime sentimentele in ciuda barierelor autoimpuse. „Despre trup si suflet” a castigat Ursul de Aur la Berlinala in 2017, si reprezinta revenirea regizoarei Ildikó Enyedi pe scena cinematografiei europene, dupa 18 ani de absenta.
5. In „Fara iubire”, Andrei Zviaghintev (Rusia) spune ca de obicei o istorie dezarmant de simpla: povestea unui cuplu aflat in plin divort si a copilului lor, un baietel care dispare de acasa. „Fara iubire” este o pelicula sumbra despre pierdere: pierdere a iubirii, a sperantei, a sentimentelor materne, a umanitatii. Filmul ofera in acelasi timp si o oglinda a Rusiei contemporane si i-a adus lui Zviaghintev Premiul Juriului la Festivalul de la Cannes, in 2017.
Pentru al patrulea an consecutiv, Digi24 și Digi Film vor transmite, în direct și în exclusivitate, festivitatea de decernare a premiilor Academiei Americane de Film, care va avea loc la Dolby Theatre din Hollywood, Los Angeles.