Patru curiozități inedite despre Walt Disney, părintele desenelor animate
Supranumit părintele desenelor animate, Walt Disney a fost fondatorul The Walt Disney Company, care a devenit unul dintre cele mai mari conglomerate de divertisment din lume. Acesta l-a creat pe Mickey Mouse în 1928, a produs primul film animat - Albă ca Zăpada și cei șapte pitici - în 1937, iar aproape două decenii mai târziu deschidea parcul Disneyland.
Despre Walt Disney s-a vorbit mult de-a lungul anilor, însă, în ciuda succesului răsunător pe care l-a avut, acesta nu a fost ocolit de obstacole și probleme, motiv pentru care îți sugerăm să descoperi câteva curiozități despre acesta.
Walt Disney provenea dintr-o familie modestă
Născut într-un sat din apropiere de Chicago, Illinois, pe 5 decembrie 1901, Walt a fost al patrulea copil al lui Elias și Flora Disney. Avea trei frați și o soră mai mică. Tatăl său era un om distant și sever, care schimba frecvent locurile de muncă. Tocmai din acest motiv, acesta a decis să vândă ferma din Marceline, iar familia s-a mutat în Kansas City. Acolo, Acolo, tatăl lui Disney a cumpărat o rută de livrare a ziarelor și, timp de următorii șase ani, Walt a ajutat la livrări, lucrând înainte și după școală, chiar și în weekenduri. În 1917, tatăl a vândut acea rută de ziare și s-a mutat din nou în Chicago, unde s-a angajat la o companie de gemuri și sucuri de fructe.
La doar 16 ani, Walt a fost nevoit să renunțe la studii, iar, odată cu intrarea SUA în război, s-a alăturat Crucii Roșii. A fost trimis în Franța la scurt timp după semnarea armistițiului din noiembrie 1918 și s-a întors în America în 1919.
Walt Disney l-a dublat pe Mickey Mouse, îndrăgitul personaj
La scurt timp după ce s-a întors din Franța, Walt s--a mutat în Kansas City, unde spera să se angajeze ca și caricaturist. Nu a reușit, dar a ajuns să creeze reclame pentru reviste și cinematografe. Astfel a ajuns să dezvolte o pasiune pentru animații. Câțiva ani mai târziu, în 1922, și-a deschis un studio de film, numit Laugh-O-Gram, dar un an mai târziu a fost nevoit să-l închidă din cauza problemelor financiare.
Deși dezamăgit, el nu a cedat ușor. S-a mutat la Hollywood și a fondat Disney Brothers Studio alături de fratele său, Roy. După ce a produs câteva desene animate scurte, în 1927 studioul fraților Disney a început un serial de desene animate centrat pe un personaj creat de Walt:Oswald, iepurele norocos. Din nefericire, în 1928 Walt Disney a pierdut drepturile de copyright asupra personajului său. A creat în schimb un alt personaj, pe care l-a numit la început Mortimer Mouse. I-a schimbat apoi numele în Mickey Mouse, iar personajul și-a făcut debutul în 1928 în scurtmetrajul Steamboat Willy. Simpaticul Mickey a devenit faimos foarte repede, iar un an mai târziu, aceștia au realizat The Karnival Kid, în cadrul căruia Walt l-a dublat pe Mickey Mouse. A continuat să facă asta până în 1947, potrivit History.com.
Walt Disney a fost fascinat de trenuri
Pe lângă pasiunea pentru animații, Walt Disney a fost fascinat de trenuri. Tatăl și unchiul său au lucrat ani la rând la căile ferate, iar el a vândut ziare și gustări pe trenuri, în perioada adolescenței, când a locuit în Kansas Cityy. Mai mult de atât, se pare că acestuia i-a venit ideea de a crea un personaj nou, care avea să devină Mickey Mouse, chiar în timpul unei călătorii cu trenul.
A câștigat cele mai multe Oscaruri din istoria Academiei americane de film
Disney deține recordul pentru cele mai multe premii Oscar (22) și cele mai multe nominalizări (59). A câștigat primul Oscar în 1932, pentru un desen animat scurt, „Flowers and trees”, iar ulterior a mai obținut alte șapte premii la aceeași categorie. A avut chiar și o nominalizare pentru cel mai bun film, pentru „Mary Poppins” (1964), dar a pierdut în fața peliculei „My fair lady”. Chiar și așa, Mary Poppinsa obținut cinci premii Oscar. Disney a mai primit și patru Oscaruri onorifice: pentru crearea lui Mickey Mouse, pentru „Albă ca Zăpada”, pentru „Fantasia” și pentru contribuțiile sale la designul de sunet.
El a câștigat, de asemenea, trei Globuri de Aur şi un premiu Emmy. Câteva dintre filmele sale sunt păstrate în Registrul Naţional de Film din SUA, potrivit Agepres.ro.
Walt Disney a murit pe 15 decembrie 1966, din cauza unui cancer la plămâni, urmare a faptului că a fost un fumător înrăit încă din adolescenţă.