Povestea „Reginei”. Helen Mirren, singura persoană care a primit tripla coroană a actoriei atât în SUA, cât și în Marea Britanie
Helen Mirren, una dintre cele mai cunoscute şi mai respectate actriţe, cu o carieră ce cuprinde atât scena de teatru, cât şi marele ecran şi televiziunea, a împlinit 77 de ani. Helen s-a născut la 26 iulie 1945, la Londra. A câştigat numeroase premii pentru interpretările sale impresionante, inclusiv un Oscar pentru rolul principal din producţia "The Queen", în 2007. Numele ei a fost pronunţat de încă trei ori la nominalizările Academiei Americane de Film: în 1995 şi 2002, pentru rolurile secundare în "The Madness of King George" şi "Gosford Park", iar în 2010, pentru rolul principal interpretat în "The Last Station", potrivit Agerpres.
Autobiografia actriţei. intitulată "In the Frame: My Life in Words and Pictures", a fost publicată în Marea Britanie şi SUA, prima ediţie fiind lansată în 2007, conform paginii oficiale www.helenmirren.com.
Helen Mirren s-a născut sub numele Lydia Petrovna Mironova
S-a născut sub numele Lydia Petrovna Mironova, într-o familie cu trei copii. Tatăl său, Vasili Petrovici Mironoff, de origine rusă, lucra la Filarmonica din Londra. Mai târziu, Vasili Mironoff, a cărui familie făcea parte din aristocraţia rusă, a schimbat legal numele de familie în "Mirren", potrivit site-ului Biography.com.
Rolurile care i-au adus lui Helen Mirren atributul de "Regina sexului din Stratford"
Deşi a fost atrasă din copilărie de lumea teatrului, părinţii au trimis-o să studieze la un liceu catolic, în Southend-on-Sea. Datorită unui profesor de engleză din instituţie, a fost selectată în trupa Teatrului Naţional de Tineret, când avea 18 ani. La 20 de ani, o juca pe Cleopatra în tragedia "Antoniu şi Cleopatra", interpretarea facilitându-i selecţia în compania de teatru Royal Shakespeare. Rolurile care au urmat - Castiza (1966), Cressida (1968) şi Lady Macbeth (1974) - i-au adus atributul de "Regina sexului din Stratford" ("The Sex Queen of Stratford").
Se lansează în lumea filmului odată cu rolul jucat în producţia "Age of Consent" (1969), regizată de Michael Powell, aminteşte site-ul www.helenmirren.com. De atunci, a interpretat numeroase personaje renumite, în producţii precum "Caligula" (1979), "Excalibur" (1981), "Calendar Girls" (2003), "Hitchcock" (2012) şi a intrat în pielea reginelor Elisabeta I, Charlotte şi Elisabeta a II-a, precum şi a împărătesei Ecaterina cea Mare.
Cariera în film a prins contur ca o extensie a interpretărilor de pe scena de teatru. Rolul din filmul "Cal" (1984) i-a adus actriţei distincţia pentru cea mai bună interpretare feminină la Festivalul de la Cannes şi premiul Academiei Britanice (BAFTA).
Pe micul ecran, Helen Mirren s-a remarcat în rolul detectivului Jane Tennison din serialul "Prime Suspect", care a început în 1992. Până în 2006, când s-a încheiat difuzarea serialului, Hellen Mirren primise trei premii BAFTA şi un premiu Emmy pentru acest rol. A continuat să strălucească şi pe scena de artă dramatică, fiind nominalizată la premiile Tony pentru rolurile din "A Month in the Country" (1995) şi "Dance of Death" (2002).
Prima nominalizare la Oscar a actriței Helen Mirren a venit în 1995
Prima nominalizare la premiile Oscar a venit în 1995, pentru interpretarea reginei Charlotte în "The Madness of King George". Acest rol a fost recompensat cu premiul pentru interpretare feminină la Festivalul de la Cannes. În 1997, Helen Mirren a primit Globul de Aur pentru rolul din "Losing Chase".
Helen Mirren a primit în 2003 titlul de comandor al Ordinului Imperiului Britanic
Şirul de premii care a urmat i-a adus actriţei recunoaştere şi din partea Casei regale, astfel că, în 2003, Helen Mirren a primit titlul de comandor al Ordinului Imperiului Britanic (Dame Commander of the Order of the British Empire).
"The Queen". Oscar, Globul de Aur şi premiul BAFTA
Interpretarea Reginei Elisabeta a II-ea în producţia "The Queen" a reprezentat punctul culminant al carierei, actriţa primind Oscarul, Globul de Aur şi premiul BAFTA. Şi pentru interpretarea reginei Elisabeta I, în miniseria difuzată de HBO în 2005, a fost recompensată cu Globul de Aur şi un premiu Emmy. În 2010, a urmat a patra nominalizare la premiile Academiei şi încă una la Globurile de Aur pentru rolul din filmul biografic despre Lev Tolstoi - "The Last Station" ("Ultima Staţie").
În 2014, numele actriţei a fost din nou pronunţat în rândul nominalizărilor la Globul de Aur, pentru rolul din comedia "The Hundred-Foot Journey". Între timp, s-a întors la Regina Elisabeta a II-a în spectacolul de pe Broadway "The Audience", rol pentru care, în iunie 2015, a fost distinsă cu primul premiu Tony.
În 2015, a jucat rolurile Maria Altman în "Woman In Gold" ("Femeia în aur") şi Hedda Hopper în "Trumbo", pentru ambele fiind nominalizată la Globurile de Aur.
În 2018, a apărut în "Winchester: Casa spiritelor", "The Leisure Seeker" şi "Spărgătorul de nuci şi cele patru tărâmuri".
Anul 2019 a însemnat apariţia pe micul ecran în serialul "Ecaterina cea Mare" difuzat de HBO, rol care i-a adus încă o nominalizare la Globurile de Aur. Pe marele ecran, a jucat în "Berlin, I Love You", "Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw" şi "The Good Liar", conform IMDB.com.
În februarie 2020 a primit distincţia onorifică Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de la Berlin.
Tripla coroană a actoriei
Helen Mirren este singura persoană care a primit tripla coroană a actoriei (trofee de top pentru rolurile de pe scenă, marele ecran și TV) atât în America ( premiile Oscar, Emmy, Tony), cât și în Marea Britanie ( premiile BAFTA Film, BAFTA Television și Laurence Olivier).
Vezi și: Helen Mirren, apariție senzațională. Actrița a impresionat la o prezentare de modă Dolce & Gabbana
Helen Mirren, premiul pentru întreaga carieră din partea Sindicatului actorilor americani (SAG)
Actriţa britanică Helen Mirren a primit în 2022 premiul pentru întreaga carieră din partea Sindicatului actorilor americani (Screen Actors Guild, SAG) în cadrul celei de-a 28-a ediţii anuale a Screen Actors Guild Awards.
Acest premiu, acordat anual, onorează o vedetă a cinematografiei care promovează "cele mai frumoase idealuri ale profesiei de actor".
Helen este până în prezent "cea mai premiată laureată a premiului SAG Life Achievement", potrivit SAG, amintind de cele 13 nominalizări la premiile SAG ale actriţei şi cele cinci victorii.
Helen Mirren și franciza Fast & Furious
În această perioadă, Dame Helen Mirren filmează cu Vin Diesel pentru „Fast & Furious 10”. Au fost fotografiați la Roma în timpul unei scene în vârful Castelului Sant' Angelo.
Helen a interpretat prima dată rolul lui Queenie în 2017. Ea și-a făcut debutul în „The Fate Of The Furious” în acel an ca mama lui Deckard (Jason Statham), Owen (Luke Evans) și Hattie Shaw (Vanessa Kirby). Vedeta de la Hollywood a apărut mai târziu în spin-off-ul din 2019, „Hobbs And Shaw”, precum și în „Fast & Furious 9”.
Povestind cum a ajuns să joace alături de Vin Diesel, Dame Helen a spus: „Nu am întrebat, am implorat! M-am folosit de statutul meu atunci când ni s-a făcut cunoștință. Am fost nerușinată și i-am zis: 'O, Doamne, mi-ar plăcea să joc într-unul dintre filmele tale! Te rog, lasă-mă să fiu în el'. Apoi Vin, cu acea voce frumoasă și profundă a lui, a spus: 'O să văd ce pot face'. Și a făcut-o pentru mine. Mi-a găsit acest mic rol, care a fost perfect. Nu mai făcusem niciodată așa ceva înainte. Și, în vanitatea mea, îmi doream foarte mult să conduc singură o mașină rapidă.”
Helen Mirren, o căsnicie de 25 de ani
Din 1997, Helen Mirren este căsătorită cu regizorul american Taylor Hackford.
Anul acesta, fiul vitreg al lui Helen Mirren a murit după ce s-a luptat cu o formă agresivă de cancer. Într-o declarație comună cu soțul ei, actrița a dezvăluit că bărbatul s-a stins din viață la vârsta de 51 de ani, după ce a luptat cu o formă de cancer la ochi. De curând, acesta jucase în American Story și The Mandalorian.
„Eu și Helen suntem inspirați de viața pe care fiul nostru, Rio Hackford, a avut-o și sunte îndurerați de pierderea lui. Viața lui ne-a arătat cum să trăim în generozitate și în comunitate.”, se arăta în declarația lor comună.