Regizorul Mohammad Rasoulof nu are voie să părăsească Iranul pentru a călători la Cannes. Urma să facă parte din juriul Un Certain Regard
Regizorul iranian disident Mohammad Rasoulof este vizat de o interdicţie care îl împiedică să îşi părăsească ţara natală şi să călătorească în Franţa pentru a face parte din juriul secţiunii Un Certain Regard din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, a confirmat joi cineastul pentru Variety.
Informaţia despre interdicţia de călătorie impusă cunoscutului regizor, care a fost eliberat de curând din închisoarea Evin din Teheran după ce a fost arestat în luna iulie pentru critici aduse guvernului iranian pe reţelele de socializare, a fost publicată în premieră de serviciul în limba farsi al postului Radio France International (RFI).
Mohammad Rasoulof a confirmat printr-un SMS că autorităţile iraniene nu i-au permis să iasă din ţară pentru a-şi prelua atribuţiile de membru al juriului secţiunii Un Certain Regard. Niciun motiv nu i-a fost oferit pentru această decizie.
Organizatorii Festivalului de Film de la Cannes nu au făcut deocamdată declaraţii pe această temă.
Actorul american John C. Reilly va prezida juriului secţiunii Un Certain Regard. Ceilalţi membri ai acestui juriu sunt regizoarea şi scenarista franceză Alice Winocour, actriţa germană Paula Beer, regizorul franco-cambodgian Davy Chou şi actriţa belgiană Emilie Dequenne.
Interdicţia de călătorie care îl vizează pe Mohammad Rasoulof a fost impusă la scurt timp după ce renumitul cineast iranian Jafar Panahi, eliberat şi el recent din închisoare, a primit dreptul de a călători în afara ţării sale pe 25 aprilie, cu ocazia unei vizite în Franţa.
Mohammad Rasoulof a câştigat Ursul de Aur la Berlinala din 2020 cu filmul "There Is No Evil"
Mohammad Rasoulof este unul dintre cei mai proeminenţi regizori iranieni, deşi niciunul dintre filmele sale nu a fost proiectat în Iran, unde peliculele sale sunt interzise. Cineastul iranian a câştigat Ursul de Aur la Berlinala din 2020 cu filmul "There Is No Evil", printre alte trofee prestigioase.
În 2011, anul în care a câştigat două trofee la Cannes cu pelicula sa despre cenzură "Goodbye", a fost condamnat odată cu Jafar Panahi la şase ani de închisoare şi a primit o interdicţie pe 20 de ani privind realizarea de filme, pentru presupusă propagandă împotriva regimului de la Teheran. Sentinţa lui a fost ulterior suspendată şi cineastul a fost eliberat pe cauţiune.
În 2017, autorităţile iraniene au confiscat paşaportul lui Rasoulof la întoarcerea sa în ţară după ce a participat la Festivalul de Film Telluride din Statele Unite, unde a fost proiectat filmul său "A Man of Integrity", o producţie despre corupţia şi nedreptăţile din Iran.
În 2022, cineastul a fost încarcerat pe 8 iulie după ce a publicat pe reţelele de socializare un apel prin care le îndemna pe forţele de securitate iraniene să nu mai folosească arme de foc în timpul protestelor începute în luna mai, cauzate de prăbuşirea unei clădiri în Abadan, un oraş din sud-vestul ţării sale. A fost eliberat în februarie 2023 din motive medicale.
Pentru Rasoulof, faptul că nu poate să călătorească în afara Iranului nu reprezintă o noutate. Autorităţile iraniene i-au interzis să participe la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin din 2020. În acel an, fiica regizorului, Baran Rasoulof, care joacă rolul principal în "There Is No Evil", a primit în numele său trofeul Ursul de Aur.