Robert Redford, la 87 de ani. 6 lucruri mai puțin cunoscute despre starul din „Toți oamenii președintelui”
Robert Redford a împlinit 87 de ani. Actorul şi regizorul american s-a născut la 18 august 1936, în Santa Monica, California. În 1955 a absolvit liceul, apoi a studiat la Institutul de Artă Pratt şi ulterior actoria la Academia Americană de Arte Dramatice, la New York, potrivit Imdb.com.
Începând cu anul 1959, a apărut ca invitat vedetă în numeroase programe, între care: The Untouchables, Whispering Smith, Perry Mason, Alfred Hitchcock Presents, Route 66, Dr. Kildare, Playhouse 90, Tate şi The Twilight Zone.
A fost nominalizat, în 1963, la Premiile Emmy pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru "Alcoa Premiere" (1961), un episod din producţia "The Voice of Charlie Pont". În același an a apărut într-un episod intitulat "Bird and Snake" din drama medicală despre psihiatrie "Breaking Point", potrivit interviews.televisionacademy.com, arată Agerpres.
Începutul pe Broadway
Debutul pe Broadway a fost cu un rol mic în "Tall Story" (1959), urmat de "The Highest Tree" (1959) şi "Sunday in New York" (1963). Succesul l-a obţinut cu rolul din "Barefoot in the Park" (1967).
Debutul pe ecrane
Şi-a făcut debutul pe ecran în "War Hunt" (1962), alături de John Saxon şi Charles Aidman într-un film despre ultimele zile ale războiului din Coreea. Acest lungmetraj a marcat, de asemenea, debutul lui Sydney Pollack şi Tom Skerritt.
A fost distribuit în "Inside Daisy Clover" (1965), apoi în 1966 a jucat alături de actorii Jane Fonda şi Marlon Brando în "The Chase".
Un rol important l-a avut în pelicula "Butch Cassidy and the Sundance Kid" (1969).
A jucat apoi în numeroase filme apreciate atât de critici, cât şi de public. Printre acestea se numără: "Jeremiah Johnson" (1972), "The Candidate" (1972), "The Way We Were" (1973) şi "The Sting" (1973), rol pentru care a fost nominalizat în 1974 la premiul Oscar, potrivit imdb.com.
Pe parcursul anilor 1974 - 1976, Redford a fost în topul box-office cu filmele "The Great Gatsby" (1974), "The Great Waldo Pepper" (1975) şi "Three Days of the Condor" (1975), "All the President's Men" (1976), regizat de Alan J. Pakula şi scris de William Goldman.
Din filmografia sa mai fc parte: "The Electric Horseman" (1979), "Brubaker" (1980), "Out of Africa" (1985), "Legal Eagles" (1986), "Havana" (1990), "Sneakers" (1992), "Indecent Proposal" (1993), "Up Close & Personal" (1996), "The Horse Whisperer" (1998), "The Last Castle" (2001), "Spy Game" (2001), "The Clearing" (2004), "An Unfinished Life" (2005), "Lions for Lambs" (2007), "All is lost" (2013), "Captain America: The Winter Soldier" (2014), "Truth" (2015), "One More Chance" (2016), "Our Souls at Night" (2017), "The Old Man & the Gun" (2018), "Avengers: Endgame" (2019).
Oscar pentru regie
Debutul în regie al lui Redford cu filmul "Ordinary People" (1980), i-a adus premiul Oscar pentru cel mai bun regizor în 1981, potrivit imdb.com. A revenit în spatele camerei, de data aceasta pentru ecranizarea romanului lui John Nichols, "The Milagro Beanfield War" (1988). A mai regizat în 1992 "A River Runs Through It" - film în care a jucat şi Brad Pitt - iar în 1994, pelicula "Quiz Show" (1994), care i-a adus încă o nominalizare pentru cel mai bun regizor.
Robert Redford, viața personală
S-a căsătorit la 9 august 1958, cu activista Lola Van Wagenen, având împreună patru copii, dar în 1985 au divorţat.
În iulie 2009, Redford s-a recăsătorit cu Sibylle Szaggars, în Hamburg, Germania, alături de care locuieşte în Sundance, Utah.
6 lucruri mai puțin cunoscute despre Robert Redford:
- A lucrat în domeniul petrolier
După ce și-a pierdut interesul pentru baseball pe când studia la Universitatea din Colorado, a lucrat în domeniul petrolier din California pentru a câștiga bani, înainte de a se muta în Europa pentru a studia pictura.
- A vrut să fie pictor
În 2019, intr-un interviu acordat Cinematecii franceze, înainte de susţinerea unui masterclass, reputatul actor american a mărturisit că a sosit timpul pentru a se întoarce la acel moment al vieţii sale de dinainte de a deveni actor, când dorea să se facă pictor.
"Când aveam 18 ani, este singurul lucru pe care îl aveam în cap: să devin pictor, artist. Am venit aici în Franţa pentru a studia pictura. Am renunţat la această idee când am devenit actor, ceea ce a fost bine, dar fac acest lucru de prea mult timp. Poate că a sosit timpul să mă detaşez şi să revin acolo unde am început, să fiu artist", a spus el.
"Niciodată nu trebuie să spui niciodată, să spun că nu voi mai juca în filme sau că nu voi mai regiza filme: nu poate să ştie nimeni. Când am spus că vreau să mă retrag din meseria de actor, am vrut să spun că îmi doresc să merg în altă direcţie", a mărturisit veteranul actor.
- În 1980, a înfiinţat Institutul Sundance, iar festivalul său anul de film a devenit unul dintre cele mai influente din lume
Robert Redford şi-a folosit influenţa pentru a promova cauzele de mediu, iar veniturile pentru a achiziţiona proprietăţi din Utah, pe care le-a transformat într-o fermă şi în staţiunea de schi Sundance. În 1980, a înfiinţat Institutul Sundance pentru aspiranşi în producerea de filme. Festivalul său anual de film a devenit unul dintre cele mai influente din lume.
- Cesar onorific. „Iubesc Parisul. Am venit aici când aveam 18 ani, eram un tânăr artist. Nu aveam bani, dar aveam speranţă”
În februarie 2019, Robert Redford a fost recompensat cu un premiu Cesar onorific, ce i-a fost atribuit pentru întreaga carieră, relatează lemonde.fr.
"Iubesc Parisul. Am venit aici când aveam 18 ani, eram un tânăr artist. Nu aveam bani, dar aveam speranţă", declara atunci Robert Redford, care a vorbit apoi despre tinereţea lui petrecută în Franţa, despre o beretă pe care şi-a cumpărat-o pentru a părea francez, despre prima lui călătorie ca turist la Cannes şi visele sale de pe Croazetă.
- Redford despre capacitatea cinematografiei americane de a mai propune un film ca "Toţi oamenii preşedintelui"
Înainte de masterclass, Cinemateca a proiectat "Toţi oamenii preşedintelui" (1976), interpretat şi produs de Redford.
Întrebat despre capacitatea cinematografiei americane de a propune azi un film ca "Toţi oamenii preşedintelui" (1976), interpretat şi produs de Redford, el s-a declarat optimist: "Cred că da. Nu exact ca în 'Toţi oamenii preşedintelui'. Dar cred că există suficiente talente, regizori şi actori capabili de aşa ceva, cred că acest lucru se va întâmpla".
- Jane Fonda s-a îndrăgostit de Redford de câte ori au jucat împreună
Jane Fonda a mărturisit în 2017 că s-a îndrăgostit de Redford de câte ori au jucat împreună, potrivit News.ro. "În cele trei filme de dinainte m-am îndrăgostit de fiecare dată de el", i-a declarat Fonda lui Ellen DeGeneres. "M-am îndrăgostit de fiecare dată. Dacă trecea o zi fără să vorbească cu mine... era o zi în care nu voia să vorbească cu mine dacă nu făcea parte din scenariu. Am luat-o mereu personal: Dacă nu mă place? Am făcut ceva greşit".
Jane Fonda a mărturisit că a înţeles acum cât s-a maturizat, ajungând să nu mai fie intimidată de colegul ei. "Şi acum, dacă nu vorbeşte cu mine, îi spun: Hei, Bob, ce este? Hai. Ce vrei?...Ce?".
"O altă problemă în colaborarea cu Bob era că mă uitam în... mă uitam în ochii lui şi uitam dialogurile", a mai spus ea. "Doamne, aşa de bine arăta".