Schimbare uriașă. Box office-ul american nu mai este cel mai mare din lume
În timp ce industria americană de entertainment încă analizează dacă efectele pandemiei au produs daune permanente, cinematografele din China au revenit la câștiguri maxime. Box office-ul chinez a devenit oficial cel mai mare din lume.
Vânzările de bilete în China, în 2020, au urcat duminică la $1,988 miliarde, depășindu-le pe cele din America de Nord, de 1,937 miliarde de dolari, scrie THR care citează date ale Artisan Gateway. Iar diferența va crește considerabil până la finalul anului, potrivit analiștilor.
Deși aceștia au prezis de multă vreme că cea mai populată țară din lume va prelua conducerea în clasamentul global, rezultatul tot reprezintă o schimbare istorică: America de Nord a fost centrul de greutate al box office-ului global încă de la începuturile cinematografiei.
În China, zeci de mii de săli de cinema operează acum la 75% din capacitate, iar cinefilii nu au ezitat să meargă la film.
În perioada 1-8 octombrie, de sărbătoarea Zilei Naționale, cinematografele din China au vândut bilete de $586 milioane de dolari.
Numai blockbusterul local „My People, My Homeland” a adus $19,1 milioane în week-end, ajungând la încasări totale de $360 milioane, după 18 zile. Tot din China vine și hitul mondial al anului 2020. Drama de război „The Eight Hundred”, cu încasări de $460 milioane, este cel mai de succes film al anului.
În ceea ce privește peliculele de la Hollywood, „Bad Boys for Life” a generat în 2020 cele mai mari încasări: $426,5 milioane.
În America, marile studiouri au amânat lansări precum „Black Widow” sau „No Time to Die” — până în 2021, din cauza pandemiei. Iar lanțul de cinematografe AMC, cel mai mare din America de Nord, a avertizat luna aceasta că ar putea intra în faliment până la finalul anului.
Filmul de acțiune „Honest Thief”, cu Liam Neeson, se află în fruntea box-office-ului american după week-end-ul ce tocmai s-a încheiat, cu încasări modeste de doar $3,7 milioane — un rezultat totuși respectabil ținând cont de situația în care se află industria de film americană.