Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu mi-am imaginat asta"
De aproape doi ani, Bruce Willis a fost diagnosticat cu demență frontotemporală și tot de atunci a început lupta celor din jurul lui pentru a înțelege mai bine boala care nu are leac.
Soția actorului, Emma Heming Willis, este cel mai înflăcărat suporter al său și a devenit vocea care vrea să facă mai cunoscută această afecțiune și efectele ei debilitante asupra bolnavului și asupra celor din jurul lui.
Simptomele timpurii ale demenței lui Bruce Willis au fost puse pe seama unei bâlbâieli pe care acesta o avea încă din copilărie. Dificultățile timpurii de limbaj - primul simptom al demenței frontoremporale a lui Willis - au fost percepute ca o revenire a bâlbâielii de care suferea, susține partenera lui de viață. Starul din "Die Hard" a ales o carieră în actorie tocmai pentru a gestiona acest bâlbâit pe care-l avea de mic.
Dificultățile de limbaj ale lui Bruce Willis, puse pe seama bâlbâielii din copilărie
"Bruce a fost întotdeauna bâlbâit, dar a fost bun în a ascunde asta", a spus soția lui într-un interviu pentru Town & Country. Aceasta a adăugat că semnele de demență au început, în cazul lui, cu limbajul. "Pentru Bruce, a început în lobii temporali și apoi s-a extins în partea frontală a creierului său. Atacă și distruge capacitatea unei persoane de a merge, de a gândi, de a lua decizii", a explicat Emma Heming efectele bolii.
"Pe măsură ce limbajul său a început să se schimbe, părea că e doar o parte a bâlbâielii sale, că era doar Bruce. Nici într-un milion de ani nu mi-aș fi imaginat că ar fi vorba de o formă de demență la cineva atât de tânăr", a recunoscut soția lui Bruce, cu care actorul e însurat din 2009 și alături de are are două fete.
Citește și: Talluah, fiica cea mică a lui Bruce Willis, despre starea de sănătate a tatălui ei: „Sunt zile dureroase!”
Demența frontotemporală este un termen generic care se referă la un grup de boli care afectează lobii frontali și temporali ai creierului, zonele asociate cu personalitatea, comportamentul și limbajul, explică Mayo Clinic.
Afazia, o afecțiune cu care Willis a fost diagnosticat inițial, poate fi un simptom de demență. După cum Emma a explicat, "Eu spun că demența frontotemporală șoptește, nu strigă. E greu pentru mine să spun că aici s-a terminat cu Bruce și a început ca boala să-l acapareze. A fost diagnosticat acum doi ani, dar cu un an înainte a primit diagnosticul de afazie, care este simptomul unei boli, nu boala în sine".
"În copilărie, se bâlbâia foarte tare. A mers la facultate și acolo profesorul de teatru i-a spus că-l poate ajuta. La acea clasă, Bruce a realizat că poate memora un scenariu și-l poate spune fără să se bâlbâie. Asta l-a dus la actorie", a adăugat partenera starului de 69 de ani.
"Aveam atât de multe planuri, atât de multe lucruri frumoase pe care voiam să le facem cu fetele noastre, atât de multe experiențe. Pur și simplu smulgi acea pagină complet, dar apoi cum rescrii povestea? Învăț cum să recâștig o parte din control. Poate că nu e cea mai frumoasă poveste pe care am fi putut să o avem, dar există și frânturi de lumină", a încheiat, cu ușor regret, Emma Heming Willis.