4 anotimpuri, 12 luni de filmare, 80.000 de km strabatuti, o singura tara. "Romania neimblanzita", cel mai spectaculos documentar al momentului
Realizat in colaborare cu britanicii de la Off the Fence si narat de Victor Rebengiuc, filmul documentar "Romania neimblanzita" reprezinta o productie inedita, ce dezvaluie, in 90 de minute, frumusetea salbatica a Romaniei.
Realizat cu sprijinul casei de productie britanica Off the Fence, care semneaza numeroase filme pentru BBC, National Geographic si Discovery Channel, si in colaborare cu ONG-ul The European Nature Trust, filmul "Romania neimblanzita" a fost filmat pe parcursul unui an intreg, cei peste 20 de cameramani implicati parcurgand mii de kilometri pentru a surprinde lupta vietatilor pentru supravietuire.
Calatorind cu automobilul, avionul, barca, elicopterul, snowmobile-ul sau cu masinute de golf, acestia au cumulat peste 400 de ore de filmare in zone precum Parcul National Piatra Craiului, Muntii Fagaras, Parcul National Cozia, Delta Dunarii, Histria, Parcul National Vacaresti, Pestera Urtilor, Portile de Fier si Muntii Apuseni.
"O contributie substantiala, in timpul filmarilor, au avut chiar localnicii din aceste zone. De la padurari la oameni obitnuiti, sute de persoane au ajutat, intr-un fel sau altul, la crearea documentarului", a mentionat Alex Paun, coordonator al echipei de productie.
Alaturi de acestia, pe teren, s-au mai aflat si documentaristi si oameni de stiinta, reprezentanti locali ai ONG-ului The European Nature Trust, precum si o serie de experti in viata salbatica, pentru a oferi consiliere echipei de filmare. Mai mult, productia este expertizata din punct de vedere stiintific de catre universitarul clujean, Conf. Dr. Ioan Coroiu.
Beneficiind si de o versiune internationala narata de actorul englez Mark Strong, filmul documentar va fi distribuit si pe plan international, atat in cadrul unor renumite festivaluri de film, cat si pe canale televizate, specializate in film documentar.
"Prima proiectie a versiunii internationale a avut loc, in luna martie, la Washington, in cadrul unuia dintre cele mai importante festivaluri de film ecologic din lume, iar urmatoarea va avea loc, pe 9 mai, la Londra, intr-un eveniment gazduit de British Academy of Film and Television Arts (BAFTA). La evenimentul londonez, toate veniturile realizate in urma vanzarilor de bilete vor fi donate Fundatiei Conservation Carpathia", a spus Alex Paun, coordonator al echipei de productie.
Continutul filmului de lung metraj "Romania neimblanzita" poate fi adaptat pentru a fi utilizat in scoli, ca material didactic complementar. In acest sens, Auchan iti propune sa colaboreze cu institutiile din invatamant pentru a dezvolta proiectul in aceasta directie.
Nu in ultimul rand, Auchan, retailerul care a initiat acest proiect, doreste sa puna pelicula si la dispozitia institutiilor ce raspund de turism si mediu, pentru a sprijini, in acest fel, promovarea turistica a tarii.
Filmul "Romania neimblanzita" a avut parte si de o vizionare de presa la Cinema City Romania in care producatorii si jurnalistii au putut admira si discuta apoi pe tema documentarului, afland astfel mai multe detalii despre proiectul de anvergura.
"Romania neimblanzita" se vede in cinematografe din 13 aprilie.