OSCAR® 2018. Ce subiecte abordeaza peliculele din competitia pentru cel mai bun film
Digi24 si Digi Film difuzeaza, in noaptea de 4 spre 5 martie, ceremonia decernarii premiilor Oscar. Este o editie care implineste un numar rotund de ani - 90.
Oscarurile - premiile Academiei Americane de Film - se decerneaza inca din 1929 si sunt televizate din 1953 incoace. Peste 200 de tari difuzeaza ceremonia de la Hollywood, care rasplateste cele mai importante realizari in domeniul cinematografiei in decursul unui an.
Membrii Academiei Americane de Film (peste 7.000 de profesionisti ai filmului) isi voteaza preferatii cu peste doua luni inainte. Procesul este secret, asa cum secrete sunt si rezultatele pana in momentul in care plicurile sunt deschise pe scena Dolby Theater din Los Angeles.
Noua sunt peliculele ce concureaza anul acesta pentru cel mai ravnit titlu, Oscarul pentru cel mai bun film:
1. The Shape of Water
A primit cele mai multe nominalizari la Oscarurile de anul acesta. Regizat de Guillermo del Toro, filmul a primit 13 nominalizari, la o nominalizare distanta de recordul absolut.
"The Shape of Water" spune o poveste de dragoste, iar protagonistii se intalnesc intr-un laborator secret al guvernului american. Ea e o femeie de serviciu muta, el e o creatura amfibiana venerata de triburile amazoniene, dar acum tinuta in captivitate. Filmul a primit Leul de Aur la festivalul de la Venetia in 2017, iar Sally Hawkins a primit o nominalizare la Oscar pentru un rol in care nu scoate niciun cuvant.
2. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
"Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" este probabil cel mai descriptiv titlu de film dintre nominalizatele de anul acesta.
Actiunea se petrece in oraselul Ebbing, iar intriga se invarte in jurul a trei panouri publicitare.
Mildred Hayes este o mama indurerata, iar politia nu e in stare sa-l gaseasca pe ucigasul fiicei ei nici dupa 7 luni. In curand toata comunitatea locala se intoarce impotriva lui Mildred, iar lucrurile escaladeaza periculos, dar si comic. Filmul este regizat de britanicul Martin McDonagh, cunoscut pentru modul in care imbina umorul - negru de cele mai multe ori - cu temele serioase.
3. Get Out
Sa-i intalnesti pentru prima data pe parintii prietenei tale e deja o premisa foarte buna pentru un weekend de cosmar. Cu atat mai mult atunci cand parintii habar nu au ca fiica lor vine acasa cu un iubit de culoare.
"Get Out", in regia lui Jordan Peele, incepe exact ca o comedie romantica clasica, genul de pelicula pe care Hollywood-ul o scoate la inaintare atunci cand vrea sa arate ca America e inca tensionata rasial, dar lucrurile merg pe drumul cel bun. Doar ca albii din "Get Out" sunt mult prea prietenosi, iar comedia romantica se transforma treptat in horror.
4. Dunkirk
Suntem in vara lui 1940, armatele germane au cucerit deja Olanda si Belgia, iar Franta va capitula in curand. In aceste conditii, guvernul britanic decide evacuarea trupelor sale incercuite langa granita cu Belgia. E un dezastru militar total in plina desfasurare din care se va naste Miracolul de la Dunkirk.
"Dunkirk", regizat de Christopher Nolan, spune trei istorii diferite din trei puncte de vedere diferite: plaja, marea si aerul. Pe plaja sunt soldatii, prea multi pentru cat poate marina britanica sa salveze. Pe apa vin civilii britanici, care traverseaza Canalul Manecii cu micile barci personale. In aer sunt pilotii de la Royal Air Force, care trebuie sa apere plaja si marea de avioanele inamicului.
5. Darkest Hour
"Darkest Hour" spune povestea primelor saptamani din mandatul lui Churchill, cand politicianul - cunoscut pana atunci pentru cateva dezastre militare si politice - apare ca solutia de avarie intr-un moment in care nimeni nu voia functia.
Regizat de Joe Wright, filmul vine ca o completare - neintentionata - a blockbuster-ului "Dunkirk", nominalizat si el la categoria cel mai bun film. Cele doua productii se suprapun in cronologia afectiva a celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
Evacuarea trupelor britanice de la Dunkirk este unul dintre momentele cheie ale razboiului. Evitarea unui dezastru se transforma intr-o victorie de moral care uneste o natiune - iar meritul este al lui Winston Churchill.
6. The Post
Suntem in 1971: Nixon e presedinte, iar The New York Times a pus mana un studiu secret care detaliaza 30 de ani de implicare americana in Vietnam. Administratia reuseste sa blocheze alte dezvaluiri in instanta si aici intervin cei de la "The Post".
Meryl Streep si Tom Hanks sunt proprietara si redactorul-sef de la The Washington Post, iar decizia de a publica documente secrete - dupa interdictia impusa de tribunal - ar putea sa-i bage la inchisoare.
Regizat de Steven Spielberg, filmul a fost realizat in timp record. Asta pentru ca Spielberg, care este si producator, a vrut ca filmul sa fie lansat cat mai repede, datorita numeroaselor paralele cu situatia politica actuala din SUA: de la "fake news", la un presedinte ostil presei.
7. Call Me by Your Name
Elio e un adolescent italo-american de 17 ani, care isi petrece vacanta de vara intr-un satuc din nordul Italiei. Tatal lui e profesor de arheologie, iar viata lui Elio e data curand peste cap de sosirea noului asistent al tatalui sau. Oliver este exact opusul lui. Extrovertit si sportiv, nou-venitul devine preferatul casei. Parintii sunt impresionati de inteligenta si cultura lui, prietenii lui Elio ar vrea sa fie ca el, iar prietenele ar vrea sa fie "cu" el. Iar Elio... Elio nu e sigur ce vrea.
Regizat de Luca Guadagnino, "Call Me by Your Name" spune o poveste despre maturizare si descoperire a sexualitatii. Filmul a avut premiera la Sundance si a primit cele mai lungi aplauze din istoria de peste 50 de ani a Festivalului de film de la New York
8. Lady Bird
Christine McPherson e o adolescenta rebela. Atat de rebela, incat refuza numele primit de la parinti si isi spune "Lady Bird". Christine traieste in Sacramento, e in ultimul an la un liceu catolic si viseaza sa studieze la New York. Problemele ei sunt cele obisnuite ale varstei, dar cele mai mari batai de cap le are cu mama ei.
"Mothers and Daughters" a fost titlul initial al filmului scris si regizat de Greta Gerwig, iar scenariul avea la un moment dat 350 de pagini, cam cat pentru 6 ore de film.
9. Phantom Thread
"Phantom Thread" exploreaza lumea modei londoneze a anilor '50. Reynolds Woodcock este unul dintre cei mai apreciati designeri de rochii din Marea Britanie - chiar si membrii Casei Regale se imbraca de la el. El e artistul casei Woodcock, dar afacerile sunt dirijate de Cyril, sora lui. Ea are grija ca nimic sa nu-i lipseasca capriciosului designer si tot ea e cea care il scoate din incurcaturi sentimentale.
Viata lui Reynolds e data peste cap de Alma, o chelnerita care ii devine muza si iubita. Insa, spre deosebire de toate celelalte muze anterioare, Alma se incapataneaza sa fie mai mult.
Regizat de Paul Thomas Anderson, "Phantom Thread" este filmul de retragere al lui Daniel Day-Lewis. Actorul detine recordul de Oscaruri pentru rol principal masculin - trei la numar.