Val Kilmer, rebelul cu suflet de artist: "Era cea mai tulburată ființă umană". O viață trăită intens, între glorie și tăcere
Foști colegi de platou, inclusiv legendarul producător "Top Gun", Jerry Bruckheimer, își amintesc de Val Kilmer ca de un spirit unic și imposibil de domesticit în lumea filmului. Regizorul David Zucker, care a lucrat cu el acum patru decenii și l-a revăzut de-a lungul anilor, spune simplu: „Nu cred că s-a schimbat vreodată. A fost mereu excentric”.
Primul său job în actorie a venit la doar 13 ani, dar chiar și atunci Val știa un lucru clar: nu-și va trăda niciodată sufletul de artist. Și cu atât mai puțin pentru o reclamă la hamburgeri. „Gustul era ca de carton”, scria el în autobiografia sa din 2020, "I’m Your Huckleberry". „Regizorul tot insista să pun suflet în scenă. N-am putut... Am părăsit platoul, n-am apărut niciodată în reclamă și nici n-am fost plătit”.
Deși spunea că i se părea că se scufundă „într-o mare de superficialitate hollywoodiană”, Kilmer, care s-a stins din viață pe 1 aprilie, la 65 de ani, în urma unei pneumonii, a fost totuși un star al marelui ecran în anii ’80 și ’90.
Chipul greu de uitat al lui Val Kilmer

Camera de filmat îl iubea: maxilarul bine conturat, nasul drept și buza superioară perfect arcuită îi compuneau un chip greu de uitat. Kilmer a oferit publicului interpretări memorabile în rolul lui Iceman, rivalul lui Tom Cruise în "Top Gun" (1986), apoi ca Batman în "Batman Forever" (1995) și ca Jim Morrison în "The Doors" (1991).
Un actor dificil, dar profund devotat artei sale
Kilmer nu a gustat întotdeauna din plin succesul care l-a înconjurat, scrie People, într-un profil amplu despre regretatul actor.
„Faima nu a fost niciodată o prioritate pentru mine”, spunea el, recunoscând deschis disconfortul față de statutul de vedetă. Tocmai din acest motiv, în culisele marilor producții, reputația sa era adesea una de om dificil. Joel Schumacher, regizorul filmului "Batman Forever", l-a descris franc: „Este cea mai tulburată ființă umană, din punct de vedere psihologic, cu care am lucrat vreodată”.
În jurul lui 2015, când trecuse de 50 de ani, Kilmer a primit o lovitură cruntă: cancerul la gât i-a răpit vocea. Și totuși, în 2022, a revenit într-un mod profund emoționant în "Top Gun": Maverick. „Tom (Cruise) nu ar fi făcut Maverick fără el. Știa cât de important era Val”, a mărturisit producătorul Jerry Bruckheimer.
Apariția de doar cinci minute alături de Cruise, în care replicile i-au fost amplificate cu ajutorul tehnologiei pentru a-i compensa vocea slăbită, a avut un impact puternic asupra publicului. Reacțiile pozitive l-au emoționat profund și păreau să sugereze un potențial nou început pentru actor. „Visul meu este să joc rolul lui Frankenstein, cu Werner Herzog ca regizor”, declara Kilmer pentru Los Angeles Times.
Totuși, Maverick avea să fie ultima apariție majoră din cariera sa impresionantă.
Moștenirea unui rebel. Omagii emoționante după dispariția lui Val Kilmer

După moartea lui Val Kilmer, copiii săi, Jack și Mercedes, pe care i-a avut împreună cu actrița Joanne Whalley, fosta sa soție, au transmis un mesaj plin de recunoștință: „Suntem atât de mândri de el și onorați că îi este celebrată moștenirea”.
Un omagiu aparte a venit din partea colegului și prietenului Tom Cruise. Pe scena CinemaCon din Las Vegas, pe 3 aprilie, actorul a cerut un moment de reculegere: „Nu pot exprima în cuvinte cât de mult am admirat munca lui. Și cât de mult îl prețuiam ca om”, a spus Cruise.
Citește și: Val Kilmer, adevărul despre rolul Batman, după 26 de ani: „A fost o luptă”
Tragedia din adolescența lui Val Kilmer: și-a pierdut fratele de 15 ani
Val Kilmer era al doilea dintre cei trei băieți ai familiei, iar legătura sa cu fratele mai mic, Wesley, era una profundă. Amândoi împărtășeau o sensibilitate artistică ieșită din comun, însă Val insista că Wesley era adevăratul „geniu” al familiei. Cu un simț precoce pentru regie, Wesley îl distribuia pe Val în filmele pe care le făcea acasă, cu o cameră de amatori.
La liceul Chatsworth, Val Kilmer s-a remarcat rapid în teatrul școlar, având colegi talentați, printre care și actrița Mare Winningham, care i-a fost și prima iubită. Talentul său a fost confirmat curând de o realizare remarcabilă: a devenit unul dintre cei mai tineri studenți acceptați la celebra Juilliard School din New York.
Dar chiar înainte de a pleca spre această nouă etapă a vieții, tragedia a lovit familia. Wesley, care suferea de epilepsie, a murit la doar 15 ani, în urma unei crize suferite în jacuzzi. Vestea a devastat întreaga familie, iar pierderea fratelui avea să-l urmărească pe Kilmer toată viața. „Îmi vreau fratele înapoi”, scria actorul în memoriile sale. „Vreau să fie viu fizic, nu doar spiritual”.
După absolvirea Juilliard, parcursul său profesional a fost fulminant. A cunoscut succesul cu comediile "Top Secret!" și "Real Genius" (1985), iar rolul din "Top Gun" l-a propulsat definitiv în liga mare a Hollywoodului. Deși a mărturisit că nu și-a dorit inițial să participe la audiții, după ce a văzut filmul final a exclamat: „După primele cinci minute, m-am ridicat în picioare și am strigat: Ăsta e un succes!”.
Val Kilmer și-a cunoscut singura soție pe platourile de filmare

Filmul "Willow" l-a adus pe platourile de filmare alături de actrița britanică Joanne Whalley, cu care s-a căsătorit în 1988. A fost singura lui căsnicie, în ciuda unei serii de relații celebre cu nume precum Daryl Hannah, Cher, Michelle Pfeiffer sau Cindy Crawford. Glumind pe seama trecutului său sentimental, Kilmer spunea: „Aș fi vrut să fi fost la fel de devotat carierei mele pe cât am fost femeilor”.
Despărțirea de Joanne Whalley a venit în 1995, același an în care "Heat", capodopera regizată de Michael Mann, și poate ultimul mare film al lui Val Kilmer, ajungea în cinematografe. După acest rol de excepție, cariera lui a început să piardă din strălucire.
Filmul horror "The Island of Dr. Moreau" (1996), deși îl aducea alături de idolul său, Marlon Brando, a fost un eșec răsunător. Tensiunile de pe platou au devenit legendare. Regizorul Joel Schumacher povestea că Brando, exasperat de comportamentul lui Kilmer, l-ar fi dojenit într-un moment de sinceritate brutală: „Tinere, să nu confunzi niciodată ego-ul cu salariul pe care îl primești”.
În timp, Val Kilmer a început să înțeleagă consecințele imaginii de rebel solitar: „E o industrie socială. Iar eu nu am încercat niciodată să fac parte din comunitate”, recunoștea pentru The Hollywood Reporter.
Cum a descoperit Val Kilmer că are cancer
În urmă cu aproximativ un deceniu, sănătatea lui a luat o turnură dramatică. După luni de ignorare a unei umflături în gât care-i îngreuna înghițitul, s-a trezit într-o dimineață vomând sânge. Diagnosticul a fost crunt: cancer la gât. Au urmat chimioterapie, radioterapie și intervenții care i-au salvat viața, dar i-au lăsat o trăsătură tragică, nu mai putea vorbi sau mânca normal.
„Uneori mă simt extrem de deprimat, cu o tristețe care mă copleșește”, mărturisea actorul într-un interviu din 2021 pentru People. Totuși, a găsit forța să continue. Credința și sprijinul copiilor săi, Jack și Mercedes, au fost vitale. „Tata nu poate fi oprit. Vrea să iasă în lume și să fie cea mai bună versiune a lui”, spunea fiul său.
Regizorul David Zucker, care l-a întâlnit cu un an înainte de moarte, spunea că Val păstra acea scânteie inconfundabilă: „Nu cred că s-a schimbat vreodată. A fost mereu excentric”.
Pe măsură ce sfârșitul se apropia, Kilmer părea să reevalueze Hollywoodul pe care cândva îl privise cu cinism: „Am fost prea serios”, spunea. A recunoscut chiar că ar fi vrut mai multă recunoaștere.
„Mi-ar fi plăcut să am mai multe Oscaruri decât oricine. Meryl Streep trebuie să se simtă minunat, nu-i așa? Până la urmă, e vorba despre a fi iubit”, declara el.