Jean-Jacques Annaud, la Hollywood: Este important să nu ne ascundem, cinematograful trece printr-o adevărată bulversare
Festivalul american dedicat filmelor franceze a început luni la Hollywood, pe fondul îngrijorărilor legate de scăderea bruscă a prezenţei în sălile de cinema din Franţa şi SUA de la pandemia de coronavirus, informează AFP, potrivit Agerpres.
"Este important să nu ne ascundem: cinematograful trece printr-o adevărată bulversare", a declarat pentru AFP regizorul Jean-Jacques Annaud, cu ocazia celei de-a 26-a ediţii a acestui eveniment menit să prezinte la Hollywood cele mai bune producţii franceze.
Între "inflaţia" care consumă bugetele pentru petrecerea timpului liber şi "oamenii care îşi iau (televizoare cu) ecrane mari în timpul lockdown-urilor (...), sălile de cinema sunt în mare dificultate, iar industria se orientează către platformele de streaming", a rezumat el înainte de prima proiecţie a celui mai recent film al său, "Notre-Dame Brűle", în America de Nord.
În cele din urmă, "există o întreagă categorie de aşa-zise filme intermediare care riscă să nu mai aibă loc pe marele ecran", a adăugat cineastul.
Dificultăţi în a reveni în cinematografe. În Franţa, luna septembrie a înregistrat cea mai slabă audienţă din 1980 încoace
Pe ambele maluri ale Atlanticului, publicul are dificultăţi în a reveni în cinematografe.
În Franţa, luna septembrie a înregistrat cea mai slabă audienţă din 1980 încoace, potrivit celor mai recente cifre ale Centrului Naţional al Cinematografiei. Cu doar 7,38 milioane de intrări, vânzările de bilete au scăzut cu 34,3% faţă de septembrie 2019, înainte de pandemie.
În SUA, circa 500 de cinematografe s-au închis de la pandemie
În SUA, circa 500 de cinematografe s-au închis de la pandemie, potrivit National Association of Theater Owners. Iar Cineworld, grupul britanic care deţine Regal Cinemas, al doilea cel mai mare lanţ de cinematografe din SUA, pare că va fi supus unei restructurări ample, în timp ce se pregăteşte să intre în faliment, potrivit Wall Street Journal.
"Este întotdeauna îngrijorător să vezi că audienţa a scăzut şi că se străduieşte să îşi revină", a declarat pentru AFP Marie-Castille Mention Schaar, care îşi prezintă filmul "Divertimento" la festival.
"Trebuie să mergem şi să ne găsim publicul", a adăugat ea. "Emoţia pe care o ai într-un cinematograf nu va fi niciodată la fel ca în faţa unui televizor sau a unui telefon", explică cineasta.
Pentru cea de-a 26-a ediţie, festivalul (fostul COLCOA) propune 75 de filme şi seriale de televiziune franceze, adesea proiectate pentru prima dată în America de Nord.
În Statele Unite, platformele permit producţiilor franceze să-şi găsească un nou public, potrivit directorului festivalului, Francois Truffart. "Există o întreagă nouă generaţie avidă după filmele franceze şi serialele europene şi asiatice", a subliniat el.
Programul din acest an include producţii lansate pe platforme, cum ar fi "Hawa" de Maimouna Doucouré şi "Athena" de Romain Gavras, produse pentru Netflix.
În ceea ce priveşte serialele, comedianta Melha Bedia va prezenta "Miskina, la pauvre", difuzat pe Amazon Prime Video, iar regizorul Olivier Assayas va proiecta "Irma Vep", o miniserie produsă de HBO.